Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Stres olmadan olmaz, mücadeleyi bilmek gerekir

Stres olmadan olmaz, mücadeleyi bilmek gerekir
 

Stres, baskı altına girdiğimizde ortaya çıkar.

Stresi ortadan kaldırılmak için sebebini ortadan kaldırmamız gerekir. Sebep ortadan kaldırılamazsa, stres bizi olumsuz etkilemeye başlar.

Aslında nasıl bir uçurtma, rüzgara karşı yükseliyorsa, biz de stresli olunca daha iyi çalışırız. Her doktor ameliyatta, strese girer, sonuç da dikkati artar.

Bazen stresle başa çıkamayız. Mesela işimiz yada patronumuz biz de stres oluşturuyorsa, işi değiştirme şartımız yoksa, o işi mecbur yapmak zorundaysak, oluşan şartlara boyun eğmek zorunda kalabiliriz. Yapabilirsek aslında bu da stresle başa çıkmanın bir yoludur. Kısaca bu yol "acıyı kabul etmek" olarak adlandırılabilinir. Karşı koymadan, kendini onun etkisine bırakmakdır.

Stres olunca vücudumuz da önce sempatik sinir sistemi devreye girer. Kortizol ve adrenalin artar, yani bunları arttırmak için için ille de tehlikeli sporlar yapmak gerekmez. Adrenalin ile, vücud strese önce karşı şavaşır, kurtulmayı dener, bu da olmazsa kaçmayı da seçebilir. Yukarıda verilen örnekde, işimizdeki stres durumda kurtulmak, patronla, yada iş yerindeki stres oluşturan olumsuzlukla mücadeledir. Kaçmak ise işi bırakmadır. Kaçmak her zaman çözüm olmayabilir.

Evliliklerde stres oluşturur. Eşler konuşarak, anlaşarak, sorunları ortadan kaldırarak, stres yani sıkıntı ile mücadele ederler. Başarılı olunmazsa, kaçış yani, evliliğin sonlandırılması olabilir.

Stres olmadan olmaz, bize enerji ve daha fazla performans katmasına rağmen, yine de stressiz olmak iyidir.

Hayatımızın amacı strese maruz kalmadan, yaşamı neşe ve sevinç içinde yaşayarak geçirebilme becerisini sağlamak olmalıdır.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..