Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

21 Kasım '07

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Stres Savaş ve Zafer!

Stres Savaş ve Zafer!
 


Stres her türden olumsuz duruma tepki olarak oluşan, bedensel ve ruhsal bir durumdur. Ekolojik bir tür olarak kabul edilen insan, durmadan değiştirdiği dünyaya güçlükle uyum sağlamaktadır. Sosyal, ahlaki, adli ve benzeri baskılarla dolu bu suni çevre, ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi, enerjimizi dışa vurmayı önleyen sayısız engeller üretir.

Streslerin birçoğu iş hayatına bağlıdır... Çalışma sinirlerde sürmenaja neden olur. Hummalı çalışma temposu, gürültü, iş kazaları korkusu, saatinde işbaşı yapamama endişesi ve amirlerle olan ilişkiler, örnek verilebilecek başlıca unsurlardır.

İşsizlik de önemli bir stres kaynağıdır. Kalabalık, taşıma araçları, trafik sıkışıklıkları, güvensizlik, öğle yemeği saatinde istirahatin kaldırılması, klasik stres sebepleridir.

Stresin sonucu artan sinir bozuklukları, depresyon, uykusuzluk, cinsel bunalımlar şeklinde kendini gösterir. Stres, yatıştırıcı ilaçların, alkol, tütün, kahve gibi maddelerin tüketimini artırır. Lakin bu maddeler belirtileri hafifletecek yerde, genellikle daha da şiddetlendirir. Tansiyon yüksekliği, enfarktüs, mide ülseri, stresten fazlaca etkilenir.

Stres çoğu zaman yirminci yüzyıl hastalığı diye tanımlanır. Spor, dinlenme, gevşeme, daha iyi yaşama ve uygun sağlık koşulları gibi uygun bir tedavinin yokluğunda, stres depresyona ve ruhsal durumla doğrudan doğruya ilişkisi olmayan mide ülseri gibi hastalıklara sebep olabilir.

Stresi yenmek için daha küçük bir kentte çalışmak, işinin yakın çevresinde bir konut edinmek, çalışma saatlerini kısaltmak ve yaşam çevresini daha cazip hale getirmek gerekir. Daha sık tatil yapmak, hafta sonlarını evden uzak, olabildiği kadar yabancı yerlerde geçirmek iyi olur. Bundan başka birikmiş enerjinin tüketilmesini sağlayacak bedeni çalışma artırılmalı, spor yapılmalıdır. Gevşeme, kendine ve solunum ritmine daha fazla hakim olmayı sağlayan yoga veya bu tipte başka yöntemler, stresle savaşmada kullanılabilecek araçlardır. Konuşmaya, dünya görüşleri değişik insanlarla birlikte olunmağa, sıkıntılarını dile getirme çareleri bulmaya çalışılmalıdır.

Nihayet yaratıcı bir faaliyetle ilişki kurulmalıdır... Mesela resim yapmak ya da yazı yazmak, blog yazmak gibi... Bütün bu faydalı hileler, insanın etrafını kuşatan şeylerden uzaklaşma yollarıdır.

Stressiz, sağlıklı bir yaşam dilekleri ve saygılarımla...

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..