Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '15

     
    Kategori
    Sağlıklı Yaşam
     

    Stres ve sağlığımız

    Stres ve sağlığımız
     

    Rahatsız olduğumuz bir durumda veya ortamda verdiğimiz cevaba stres diyoruz. Stres, başta kalbimize ve bağışıklık sistemine zarar verir. Kalbimiz bir stres durumunda daha hızlı çalışır. Stresörler ne kadar çok ve devamlı ise bedeli de o kadar ağır olur. İnsan vücudu strese karşı bağışıklık geliştirmez. Mesela yoğun trafikte her zaman gerilim yaşarız.

    Kronik stres vücudumuza daha çok zarar verir. İmmun sistemi zayıflatır, enfeksiyonlara ve tümörlere zemin hazırlar.

    Stresten bütün vücut organ ve dokuları nasibini alır. Mesela dişlerimizin stresin zararlarından muaf dolduğu düşünülse de bu doğru değildir. Bazı insanlar uyurken dişlerini sıkar ya da gıcırdatırlar. Bu da zamanla dişlere zarar verir.

    Bir başka örnek, vücut strese girince karaciğer daha fazla şeker ( glikoz ) üretir. Bu da zor durumlarda bize enerji verir. Eğer bu şekerin hepsi kullanılmazsa kalan şekeri vücut başka amaçlarla kullanır. Ancak bu her zaman böyle olmaz, aşırı kilolu iseniz ve tip 2 diyabete yatkınlığınız varsa kronik stres sonunda şeker hastalığına neden olur.

    Stresle başa çıkma yolları

    Egzersiz, stresi önler, moralinizi düzeltir ve sizi daha enerjik yapar.  Aktif olmak için işte size iyi bir neden! Zor bir günden sonra yapılabilecek en iyi şeydir.

    Yalnız stresinizi azaltan her şey sağlığınız için yararlı değildir. Yürümek, bir dostunuzla sohbet etmek, sevdiğiniz birine sarılmak ve iyilik yapmak sizi rahatlatacaktır ama aynı rahatlamayı geçici bir süreliğine sigara ya da alkol kullanmaktan alsanız bile bilahare daha fazla strese girersiniz ve sağlığınız bozulur…

    Yine de biraz stres iyidir. Bizi motive eder ve işlerimizde daha verimli olmamızı sağlar. Makul bir stres hayatın ivmesidir.

      

     
    Toplam blog
    : 1
    : 53
    Kayıt tarihi
    : 13.11.15
     
     

    "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi ..." S..