Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Strese bağlı Kısırlık

Strese bağlı Kısırlık
 

Strese Bağlı Kısırlık


Stres, kişiyi huzursuz eden ve kendisinin bir olay karşısında zarar görebileceğine inandığı bir durumdur. Strese bağlı olarak vücutta bazı hormonlar artış gösterebilir. Strese bağlı olarak gelişen vücutta bazı değişiklikler olur. Stres akut stres ve kronik stres olmak üzere iki şekilde gözlemlenir.

Akut strese bağlı oluşan değişiklikler

Avuç içlerinde terleme
Kalp çarpıntısı
Kan basıncının ve nabzın artması
Ani üşüme ve titreme
Olarak sıralanabilir.

Kronik strese bağlı değişiklikler
•Depresyon hali
•Bağışıklık sisteminde zarar
•Uyku düzensizlikleri

Stres kısırlığa yol açar mı?

Kısırlık tedavi süreci çok stresli ve uzun bir süreçtir. Ancak kısırlığın nedeninin stres olabileceği kanıtlanmış bir bulgu değildir. Ancak bazı hastalarda stres, hormon dengesinin bozulmasına ve bu nedenle yumurta oluşumunda olumsuzluklara yol açabilir. Bunun yanı sıra aşırı strese maruz kalan kadınlarda follop tüpünde spazma ve erkeklerde sperm sayısında ve kalitesinde azalmalara yol açabilir. Stresin şekli de çok önemlidir. Depresyona neden olan stres kadının yumurta kalitesini oldukça olumsuz etkiler ve oluşabilecek gebeliklerde diğer gebelere göre düşük tehlikesi daha yüksektir olur. Bu olaylara bağlı olarak stres kısırlık tedavilerinde olumsuz sonuçlar alınmasına da neden olabilir.''Kısırlık nedir ve nasıl anlaşılır?'' başlıklı yazımda kısırlıkla ilgili bilgiler vermeye çalıştım.

Kısırlığın yarattığı stres

Bilimsel araştırmalara göre kısırlık tedavilerinde strese maruz kalan kadınlar stresi, hayati tehlike taşıyan hastalıklarda oluşan stresten daha farklı yaşamaktadırlar. Kısırlık tedavisi gören çiftlerde uygulanan tedavi başarısız olursa eğer, çiftler umutsuzluk ve hayal kırıklığı sebebi ile kronik stres yaşayabilir.

Kısırlık neden stresli bir süreçtir?

Kısırlık sorunu hayatı olumsuzlaştıran birçok probleme yol açmaktadır. Kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalan çiftler strese bağlı olarak hayatlarını kontrol edemeyeceğini düşünebilir. Kısırlık tedavisi ve süreci çiftler üzerinde krizlere neden olabilecek ciddi sorunlar yaratabilir. Evli olan bir çifttin tek gayesi anne ve baba olmaktır. Ayrıca kısırlık tedavilerinde kullanılan ilaçlarda kişiyi maddi, manevi ve fiziksel açıdan oldukça yorar. İş hayatında olan kadınlar tedavi süresince iş yerinden izin alabilme konusunda sorun yaşayabilir. Bu durumda strese yol açabilir.

Sigara ve kadın üreme sağlığı

Bilimsel araştırmalar sigaranın kadın ve erkek üreme hücreleri üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını kanıtlamaktadır. Kadının yumurtalıklarında hasar ve olumsuzluklar bırak sigaranın ne kadar zamandır ve ne kadar tüketildiği önemlidir.

Sigaranın içinde bulunan nikotin, yumurtalık hücrelerini olumsuz etkiler, yumurtalıklarda genetik anomolilere sebep olur. Sigara içen bir kadın içmeyen kadınlara göre menopoz dönemine daha erken girer. Sigara kullanımı ile normal yollarla gebelik şansı azalır ve oluşan gebeliklerin çoğu düşük ile sonlanır.

Sigara ve erkek üreme sağlığı

Erkeklerde sigara tüketimi üreme hücrelerinde kadınlar kadar etkili değildir. Günlük 1 paketten fazla sigara tüketen erkeğin spermlerinde hareket ve şekil bozuklukları oluşur. Aynı zamanda sigara erkeklerde de kısırlık nedeni olabilir.

 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..