Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Stresin kilo üzerine etkisi

Stresin kilo üzerine etkisi
 

Bilim adamları stresli olduğumuz anlarda tatlı ve yağlı yiyecekler yeme isteğimizi tetikleyen bir gen buldular.

"Yiyerek rahatlatan gen" ayrıca tip-2 diyabetle de ilişkilendiriliyor.  Bu araştırmanın yeni diyabet ve zayıflama yöntemlerine yardımcı olması bekleniyor.
Araştırmacı Dr. Alon Chen, ofiste stres altında çalışırken neden sürekli bisküvi tüketildiği ile ilgili bir sonuca varmak için yola çıktı.Araştırmada fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda stres arttığında Ucn3 adı verilen bir proteinin genler tarafından uyarıldığı görülüyor.
 
Beyinde üretilen bu protein kalp, kas, karaciğer ve pankreas üzerinde ciddi etkilere sahip. İştahı arttırıyor ve tokluk hissini belirliyor. Ayrıca kandaki şeker miktarını dengeleyen insülin hormonunun salgılanma oranını da etkiliyor.
Normalden daha fazla Ucn3 proteini verilen farelerde diyabet belirtilerine rastlandı. Araştırmalar Proceedings of the National Academy of Sciences isimli dergide yayınlandı.
 
Ucn3 ayrıca şekerli ve yağlı yiyeceklere olan isteği de arttırıyor. Yani aşırı stres altında bu besinleri tüketme isteği normalden daha fazla oluyor.
 
Ancak her gün düzenli olarak aktif hale getirilen bu sistem, belirli bir zaman sonra çok az stres söz konusu olsa dahi çalışmaya başlıyor. Bu nedenle kilo almaya ve hastalanmaya daha yatkın hale geliyoruz.
 
İsrail 'deki Weizmann Enstitüsü'nden Dr. Chen, "Stres, baş etmeniz gereken bir durum söz konusu olduğunda gereklidir. Örneğin bir köpekle karşılaştığınızda doğru hareket etmenizi sağlayan strestir. Strese bağlı olarak metabolizmanız değişir ve kaslara daha fazla glukoz gitmeye başlar. Ancak strese karşı etkin olan bu sistemin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Genlerin doğru zamanda harekete geçmesi önemlidir. Düzgün çalışmadıklarında psikiyatrik ve metabolik hastalıklara yol açabilir." dedi.
 
Ucn3 proteinini hedef alan ilaçlar diyabeti veya kilo alımını azaltabilir.
 
İngiliz bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada İngiltere 'deki insanların 2/3'ünde "sağlıksız beslenme geni" olduğu görülmüştür. İsminden de anlaşılabileceği gibi bu gen gereksiz bir şekilde yağlı ve şekerli yiyecekler yeme isteğini arttırıyor.
 
Bu gene sahip kişiler her öğünde 100 kalori daha fazla alıyor.Haftada alınan fazla kalori miktarı bu sayede 2100'e çıkıyor.
Fazladan alınan her 7 kalorinin de 1 gram vücut dokusuna dönüştüğü varsayılmaktadır. Bazı kişilerde de tam tersine stresin iştahsızlığa neden olduğu ve hızlı kilo verdirdiği aşikar.
 
Toplam blog
: 3
: 1344
Kayıt tarihi
: 11.11.11
 
 

1992 Kayseri doğumluyum.  GAZİ Üni. Beslenme ve Diyetetik 3. Sınıf öğrencisiyim. Sağlık, ..