Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Stresle başa çıkmak elinizde

Stresle başa çıkmak elinizde
 

Stresten kurtulmak için bol kahkaha atın(görsel netten)


Stres hayatımızın normal bir parçası, hele son zamanlarda Ülkemizde yaşanan terör olayları şehit acıları stresimizi daha da arttırdı. Uzmanlar çok fazla stresin, başta kalp hastalığı, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı olmak üzere pek çok önemli sağlık sorununa neden olduğunu belirtiyorlar. Arkadaşım stresli olduğu zaman başı dönüyormuş, kendisini çok yorgun hissediyor ve farkında olmadan dişlerini sıkıyormuş.  Uyku uyuyamıyor, kalbinin çarptığını ve kulaklarının çınladığını söyledi. O zaman şarkı söylüyor, bol kahkaha atıyormuş eşi: “Hanım durup dururken niye kahkaha atıyorsun delirdin galiba” dediğinde kendisine: “ delirmedim deyip şikâyetlerini sıralıyor ve sen de dene deşarj olur stresten uzaklaşırsın veya şarkı söyle” demiş.

Stres yaşam kalitesini de ciddi şekilde bozuyor. Bu konuda Uzman Psikologların stresle başa çıkmak için önerilerini dikkate alalım. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

NAHİDE ÇELEBİ

STRESLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN ÖNERİLER

Beslenmenizi kontrol altında tutun. Yemenin ölçüsünü kaçırmayın. Stresten kurtulmak için alkol ve gıda tüketimini artırmayın.

Her şeye ‘Evet’ diyemezsiniz. Başkalarının beklenti ve taleplerini her zaman karşılayamazsınız. Gerektiğinde ‘Hayır’ demeyi öğrenin.

Sigarayı bırakın. Sigara içerdiği uyaranlarla stresi tetikler.

Düzenli egzersiz yapın. Ama bunu kendinizle savaş haline getirmeyin. Özellikle düşük tempolu egzersizlerle başlayın. Bu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Her gün mutlaka dinlenmek için kendinize zaman ayırın.

Denetim altında tutabileceğiniz ve yapabileceğiniz sorumluluklarınızı bilin.

Stres nedenlerinizi azaltmaya çalışın. Yapmayı sevmediğiniz işler için mutlaka birinden yardım isteyin.

Gerçekçi hedefler ve beklentiler ayarlayın. Her şeyi tek seferde % 100 başarılı gerçekleştiremeyebilirsiniz. Olumlu tutum sergileyin. Kötümser ve kötü negatif yayan insanlardan uzak durun. Dağınıklıktan kaçının, ferah ortamda bulunmak stresten uzaklaştırır. Sizi mutlu edecek olan bazı şeyleri yapmayı yarına bırakmayın. Kendinize güveniniz tam olsun. Görüşünüze özen gösterin. Etrafınıza gülümseyin, evde bol kahkaha atın.

Yeterince dinlenin. Uygun bir diyet ve egzersizle dinlenme olmadan stresle mücadele edemezsiniz.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..