Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Stresten kurtulmanın en basit yolları

Stresten kurtulmanın en basit yolları
 

Bu günlerde ülkemizin ve dünyanın gündemi o kadar sık ve çok değişiyor ki! Yetişebilene aşk olsun…

Bir tarafta ekonomik kriz, diğer yanda siyaset! Halkın ekonomik kriz nedeniyle kaybettiklerini kimse yerine getirmeye çalışmıyor veya işsiz kalanlara bir çözüm yolu bulmaya kimse uğraşmıyor.

Hal böyle olunca insanları bir strestir alıyor ve ömürlerini kısaltıp, çeşitli sıkıntılara neden oluyor. Özellikle de mide ve migren hastalıkları, stresin neden olduğu başlıca özelliklerinden.

Gelin Politikayı, ekonomik krizi, Davos’ta olanları, Türkiye’deki yerel seçimleri bir kenara bırakıp, stresle baş etmenin yollarını sizlerle paylaşalım.

İşte stresle baş etmenin bazı önemli yolları:

1-Egzersiz yapmak.
Egzersiz mutluluk hormonu salgılayarak rahatlamamızı sağlarmış. Eğer dışarı çıkmak zorunda değilsek, hızlı bir yürüyüş yapıp ve kan dolaşımını sağlamak, kilo vermeden ziyade, sağlıklı ve makul bir kiloda kalmak için gerekiyormuş.

2-Doğru beslenmek.
Sakın stresli olduğunuzu bahane ederek, pasta, kek, çikolata, cips gibi gıdaları fazlaca tüketmeyin. Bu yemek stresimizin azalmasına yardımcı olmazmış. Bunun yerine, beden ve zihne faydalı besinler yemek gerekiyormuş. Tabi bunlarda yeşil gıdalarmış. Eğer bu yeşil gıdalardan tüketirsek, bağışıklığımızı güçlendirir, zihinsel olarak da rahatlamamızı sağlarmışız.

3-Fark etmek.
Stresin alıp götürmesine kesinlikle izin vermemek gerekiyormuş. Strese neden olan durumu fark ederek, düzeltmeye çalışmak, bizi çok fazla etkilemesine izin vermeden, olumsuz etkilerinden korumanın en önemli yoluymuş. Sorunu içimizde saklamamalıymışız. Strese konu olan sorunumuzun konusunu bir arkadaşımızla konuşursak, stresten kurtulabilirmişiz. Paylaşmadığımız biriken sorunlar sıkıntıyı artırabilirmiş.

4-Mizah duygusunu korumak.
Eğer stres kaynağımızı paylaşma şansımız varsa konuyla dalga geçebilir, sorunu hafifletebilirmişiz.

5-Her zaman mutlu olmak.
Gerçi bu ortamda böyle bir mutluluğun sanal olacağı gerçek! Hayatta bazen olumsuz gelişmelerin yaşanabileceğini aklımızdan çıkarmamak, stres faktörlerini ağırbaşlılıkla ve sakinlikle karşılamak, başımıza gelen iyi olaylar için teşekkür emek, mutluluğumuzu artırırmış. Ve böylece güneşli havayı, gri bulutlar ve fırtınadan daha çok fark edebilirmişiz.

6-Yaşamak ve acele etmeden, hayattan zevk alarak...
Her zaman bir yerlerde bir şeylerle meşgulsek, hayattaki önemli şeyleri kaçırıyor olabiliriz. Eğer eğlenceli bir şeyler yapma fırsatımız varsa bunları yapmak en güzeli! Gerisini boş verin!...

7-Derin bir nefes almak.
Stres altında olduğumuzu düşündüğümüz zaman derin bir nefes almalıymışız. Bir saat için bile olsa düşüncelerimizi uzaklaştırmaya çalışmalıymışız. Bilindiği gibi, insanların rahatlamak için tercih ettikleri yollar farklıdır. Yürüyüş, derin düşünme, güzel bir banyo stresli kişiyi rahatlatabilecek seçeneklerden olabilirmiş.

8-Sessizlik ve barış.
Ne kadar güzel bir öneri! Özellikle Barış! Bu günlerde tüm dünyanın bu kelimeye çok ihtiyacı var! Her zaman gülümsek! Bu da rahatlamanın için en kolay yöntemiymiş. Ne kadar basit değil mi?

9-TV'yi kapatmak.
TV'de yer alan olumsuz birçok haber bizi bugün ya da gelecekle ilgili stres altına sokabilir. Hele hele bu günlerdeki tartışmalar ve yolsuzluklar, terör olayları, gerçekten insanı strese sokuyor.

10-Uyumak.
Uyumak bazı olayları daha sonra yeniden değerlendirebilmemizi sağlarmış. Yani sorunları erteleme ve dinç kafa ile üzerine gitmek! Dinlendikten sonra sakince yeniden sorunun üzerinde düşünmek! En akılcı çözüm yollarından birisi.

Evet, işte stresten arınmanın yollarından bazıları! Ben bu maddeleri yazarken bile bazı streslerden uzaklaştım. Örneğin, yeni kahramanlık hikâyelerinden belli bir süre uzak kaldım! Bir anda dünyadaki krizden uzaklaşıp, işsiz kalan insanların, ekonomik sıkıntı çeken insanların sorunlarından arınmaya çalıştım! Demokrasi için(!) Afganistan ve Irak’ın işgali nedeniyle ölen bir milyondan fazla insanın, yaşam hakkı olduğunu bir an için unuttum! Küresel ısınma nedeniyle, bir yandan aç, susuz ve ilaçsız kalan insanların varlığını, insanoğlunun kendi eliyle doğanın dengesini bozup, sonrada değişik yerlerde ve göstermelik platformlarda, doğanın dengesini düzeltmek için çözüm yolu aramalarını unuttum! Ben stresten kurtulma yollarını yazarken, kendimi unuttum!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..