Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Stresten kurtulmanın yolları

Stresten kurtulmanın yolları
 

relax ol !


Stres : Stres, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepki.

Stres; fizyolojik ve psikolojik olmak üzere ikiye ayrılabilir. Fizyolojik stres sadece HPA aksı üzerinden etki gösterirken, psikolojik stres varlığında bu aksa limbik sistem de
–özellikle hipokampus ve amigdala- dahil olmaktadır.

Stres maruziyetin artması; katekolaminler, adrenalin, noradrenalin ve adrenal glukokortikoitlerin sempatoadrenal salınımını artırarak katabolizmayı artırmaktadır.

Şimdi buraya kadar stresin ne olduğunu öğrendik ve tanımını yaptım sizlere. Yaşama tutunmak istiyorsak eğer bunları aşmak gerekli bence. Neden kendinizi stresin altında ezilgin hissedeceksiniz ki ? Boşver deyin geçsin.

Stresle yaşamaktan korkmayın. Bırakın o sizde kalsın. Önemli olan o stresi kabullenmektir. İki günlük dünyada anlaşmak lazım insanlarla. Zor da olsa denemeye değer belkide. Bakacaksınız ki ; herşey daha da güzel olacaktır. Kandırmışlar herkesi efendim, stresi anlamak lazım. Onu yenebilirsiniz. Mesela ; stresten uzak kalmak için neler yapabiliriz ?

__ Temiz hava alın, derin bir ohhhh çekin ve vücudunuzun hafiflediğini hissedin.

__ Yoga falan yapmaya kalkmayın o hikaye bir kere. Sırf para tuzağıdır buna para harcıyorsanız. Hani derler ya " o kadar rahatladım ki ne kadar şen im, müptelayım ben buna yahuu " . Yalaan kuyruklu yalan. İnanmayın. " Önce beyaz bir ışık geldi, sonra baktım havadayım. " . Ohha. Sen süperman'misin ? Olmaz öyle şey.

__ Yerinizden kalkın ( oturanlar için ) =)) ve zıplayın. Ellerinizi kaldırın havaya, derin bir nefes. Bak kaldı mı stres falan ? Bittiiii, geçtiiii... Oooohh.

__ Spor yapın hemen. Gideceğin yere koşarak git, dilin dışarda gel =)))) ( çünkü biliyorum koşmaktan geberdin ) :))) O kadar yersen koşamazsın tabii.

__ Arkadaşlarına espiriler yap. Birbirinize bağırarak konuşun, sonra bunu insanlık dışı bulup gülmekten yerlere yatın.

__ Sana lazım olmayan eşyaları stresini boşaltana kadar parçalara ayır. Vur yerden yere. O sırada gıcık olduğun birini düşünerek de yapabilirsin bunu.

__ Yüzüne soğuk suyu öyle bir çarp ki gözlerin kan çanağı olsun. Saçını da ıslat tara güzelce , derin bir nefes çek içine ohhh de.

__ Pencereden dışarıya bak. Gözlerin uzaklara dalsın. Çevrendeki insanları süz oradan. İyi şeyler düşün.

__ Kafana takılan, seni strese sokan düşünceleri beyninde paramparça et. Onları yakıp devirdiğini hayal et. " Güçlüyüm, ben bunları çiğ çiğ yerim hatır için " de kendi kendine.

__ Arkadaşlarına anlat seni sıkan şeyi. onunla derdini paylaş.

__Seni rahatlatıcı şarkılar dinle. Mesela aç Mozart, Bach dinle.

__ Ağırlık kaldır, onu kaldırırken stresini kaldırıp yere vuracağını düşün. Ama elindekini ayağına düşürme.

__ Kırlara git. Temiz orman havası al. Koş ormanda şarkılar söyleyerek. Çimenlerin üstünde yuvarlan. Çıplak ayakla toprağa, çimene bas. Ama dikenlere basma canın yanar strese girersin yine.

__ Yüksek bir yere çık ve aşağıya bak. Stresini ayaklar altına aldığını ve onu bir sakız gibi çiğnediğini düşün. Ama sakız dedim diye şişirmeye kalkma.

__ Yemek yap kendine. Unutmaya çalış canını sıkan şeyleri.

__İçine soğuk su doldurup küvete uzanın. Yaz ayında olsun lütfen.

__ Komedi filmleri seyret. Komik çizgi filmler aç. Sinemaya git. Geberene kadar gül, ağzın yırtılana kadar devam et buna. Ben Cem Yılmaz'ı tavsiye ederim. Bir de benim mizah bloklarımı oku, iyi gelir. ( Biri Bizi Kerizliyor gibi.... )

Bunları yapın işte. Stresten uzak kalmaya çalışın. Üzmeyin tatlı canınızı.

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..