Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '06

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Su kaynaklarını korumada başarılı mıyız?

Su kaynaklarını korumada başarılı mıyız?
 

Elbette ki hayır... Kuruyan göllerimizin, derelerimizin hazin sonunu medyada görüyoruz. Üzülmek, tasalanmak son çare değildir. Ne yapacağımızı bilmeliyiz. Hedeflerde buluşmanın parametreleri ile yola çıkmalıyız öncelikle. İlk adım olarak Türkiye' nin su kaynakları politikalarına bir yumuşak iniş yapmamız da lazım. İşte rapor:

"........Türkiye; su yönetiminde halkın katılımı, bilgilendirilmesi ve aktif katılım konularında zayıf bir tablo çiziyor. Su kaynaklarının Entegre yönetimi konusunda Türkiye; su politikasının belirlenmesi ve sınırları aşan nehirlerin yönetiminde uluslararası işbirliği konularında yetersiz kalıyor. Türkiye tarımsal amaçlı su kullanımını azaltma konularında yetersiz. Türkiye'nin karnesine eklediği bir başka zayıf not, barajlar ve nehirlerin yönetimi....." (WWWF, Dünya Doğayı Koruma Vakfı, 2003 raporu)

Yetersizliklerimizi görebildiniz mi?

Karadeniz Teknik Üniversitesi' nden Prof. Dr Hızır Önsoy, çıkıp; Samsun- Hopa arasında irili ufaklı yüzlerce akarsudan yılda 13 milyar metreküp su kullanabileceğimizi iddia ediyor. (Ali Çolak, AB sürecinde tarım zenginlik üretebilecek mi? makale, 5. 02. 2005)

Sayın Önsoy Karadeniz' den çığlık atıyor. Ben buradan çığlık atıyorum. Sesimizi kimseler duymuyor! Çığlık atmakla işler yürümüyor!

AB süreci başladı ya... Brüksel bizi yönetenleri çağırıyor. (AKP- 2002... ) Strateji istiyor. Sanırım; stratejinin hedefi konularında bilgilendiriyor. Bilgilendiriyor mu?

Bu stratejinin adını tahmin edebiliyor musunuz?

Ulusal Çevre Eylem Stratejisi: Su kaynaklarını çevre ile birlikte ele alan strateji bu. Artık bu strateji eğer hayata geçerse su kaynaklarını kirletmek yok. Ama, ben su kaynaklarının tükenmekte olduğundan bahsediyorum. Bu stratejinin hedefleri için AKP projeler için bu alanda STK' na (Sivil Toplum Kuruluşları), şirketlere nasıl destek verecek? Nükleer atıkların toprağa gömülmesine mani olabilecek mi?

Başarılı olunursa AB süreci kısalacak. Aksi taktirde uzayacak. Uzarsa biz de çoook kavgalar seyredeceğiz.

Neden büyük düşünmenin ve hayal etmenin gereğinde olduğumu anlatabiliyor muyum?

Ülkemiz de bir İngiltere gibi, bir Fransa gibi olmasını istediğim için...

Yani; o günleri düşünerek işleri hızlandırmalıyız.

AKP işleri hızlandırıyor mu?

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..