Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

Şu meşhur kanunsuz GBT uygulaması. GBT, Genel Bilgi Toplama kelimelerinin baş harfleri....

Şu meşhur kanunsuz GBT uygulaması. GBT, Genel Bilgi Toplama kelimelerinin baş harfleri....
 

Gerçekten beni neden seçtin, hala merak ediyorum?


bir cumartesi sabahı güzel güneşli bir güne vatandaşlık numaramı elinde cep telefonuna benzeyen alete tuşlarken sence neler hissettim, bunu anlayabilir, düşünebilir misin genç polis kardeşim? omzunda parlak apoletler eklenmiş yeni tarz kendini önemli göstermeye odaklı giysisiyle sen komserim? bana cevap verir misin, beni neden seçtin sabah sabah?

"Biliyor ve yaşıyorsunuz, ‘Fişlenme’ Türkiye’de neredeyse kanıksanma noktasına gelmiş çok tehlikeli bir olgu. Mutlaka hayatınızın bir aşamasında karşınıza çıkmıştır, ya da duymuşsunuzdur...
Şu meşhur GBT uygulaması. GBT, Genel Bilgi Toplama kelimelerinin baş harfleri....
Emniyet Genel Müdürlüğü web sitesinde bol bol ismini görürsünüz ama kendisini bulamazsınız! Türkiye hâlâ gizli kanunlar, kararnameler, yönetmelikler, gizli idari düzenlemeler ülkesi." Haluk İnanıcı: Avukat (Radikal Gazetesi / 16.06.2009)


tepeden tırnağa süzerek başka geçişimin olmadığı bir yol üzerinde durup, işaret parmağınla yaptığın gel işareti sence yasal ve yönetmeliklere uygun mu sevgili polis kardeşim? o parmağına yüklediğin gücü, baskıcılığı ve gereksizliği hissedebiliyor musun?

Bu yolla suçluları ele geçirmen yaptığın şeyin insani, doğru ve yasalara uygunluğunu getirmez. Tembellik ediyorsun, şehrin en önemli, işlek caddelerinde, metro çıkışlarında insanların kendilerini karpuz gibi seçildiği hissini uyandırarak özgür bir ükenin yurttaşları olarak yaşadığımız hissine zarar veriyorsun.

Sevgili polis kardeşim, bu ay alacağın maaşı belki hesabına kurumun yatırıyor ama onun vergilerimizle ödendiğini sakın unutma. ...

Gerçekten beni neden seçtin, hala merak ediyorum? Suç işlediğime, kaçak olduğuma dair ibarelerim mi var? Görünümüm? Davranışlarım? Yoksa başka bir şey mi? Kendimi sana suçlu hissettirecek benim anlamadığım ama senin sezdiğin bir şey var mutlaka, lütfen bunu bana söyle.

Bu hafta ve her hafta doğaçlama çalışmalarımda polise suçlu görünmeme duygusu üzerinde çalışmalar yapmalıym, önünden sessizce geçip gidebilmek, şehrin envai çeşit yerinde sizin parmaklarınız tarafından çağrılmamak istiyorum.

Bu yöntemin bir ŞABLON OLDUĞUNU düşünmek istemiyorum, mesele polislerin kendilerinde oluşturdukları duygularla hareket etmeleri ve bunu başarılı meslek uygulaması saymaları. Bir şeyler söyleyip yazınca "polislik kurumunu küçük düşürmek" deniyor. Polislik kurumu vatandaşını her gün küçük düşürüyor. Bu GBT uygulamalarının yasa, yönetmelik ve AB uyum yasalarındaki, başka ülkelerdeki uygulamalarını merak ediyorum. Beyoğlu'nda bir yere yetişecek kalabalık grupları bile durdurup dakikalarca oyalayabiliyorlar.

Kendinizi kötü hissediyorsunuz, 100 kişiden bir kaç suçlu yakalanmış olacak olması kalan 90 küsür kişiyi bu muameleye tabi tutmaya değer mi? bunu düşünmek lazım, bi de karpuz gibi seçiliyorsunuz.. ."Sen gel bakim buraya!" diyen bir ses ve işaret parmağının oynaması ile...

“Kanımca GBT amacı ile yakalamaya kanuni bir dayanak bulmak zor. Hukuk sistemimiz yakalama anında, yakalamaya esas teşkil eden suçun adının belli olmasını istiyor. Ayrıca yakalama için yakalanan şahsın söz konusu suçu işlediğine dair kuvvetli iz, delil ve emarelerin varlığı gerekiyor.

GBT amaçlı yakalamada ise polis yakalarken yakaladığı şahsın hangi suçu işlediğini bilmiyor. Şahıs kimliğini gösterse bile yakalanmasına engel olamıyor. Ve bu şekilde yakalananların yüzde 90'a yakını karakol veya gözaltı biriminden serbest bırakılıyor.

Polis bazı kanunsuz metotlara başvurarak toplumda suçun önlenmesine hizmet ettiğine inanıyor. Serbest bıraktığı yüzde 90 veya yüzde 50'lik oranın devlete ve polise düşman olduğunun farkına varamıyor. Halbuki suçlularla mücadelede halkın yardımına ihtiyacı var. İngiltere'de suçların yüzde 93'ü halkın yardımı sayesinde çözülüyor. Haksız yakalanarak serbest bırakılanların polise yardım edeceğine inanmak zor. Toplumun binde birini oluşturan suçlularla mücadele ederken bu kadar yüksek oranda suçsuz insanı rahatsız etmek ve özgürlüklerini geçici süre de olsa sınırlamak büyük bir hata.“ Polis Akademisi öğretim üyesi Dr. Mesut Bedri Eryılmaz

Hhukuk, adaletin uygulanır hale dönüştürülmüş, kurallaştırılmış şekli. bu nedenle hukuk devleti oluştursanız bile uygulamalarında adaletsizlik olabilir. bu adaletsizliği farkedecek durduracak olanlarda devletin diğer organları ve toplumun kendisidir. Bugün oluşturulmaya çalışılan propaganda ile polisin adalet sağlayıcıs...ı misyonu öne çıkarılıyor, polis adalet sağlayıcı değil bu konuda görev verilmiş aracıdır.

Hukuğun en çok içinde olanlar, onunla yaşayanlar belki içinde olmayanlardan daha çok bu ilkeleri çiğneyenlerdir. Hukuğun her ilkesinin çiğnemmesi suç, bunun bir güç tarafından süreklilik haline grtirilmesi, toplum içinde bir kesime avantaj sağlanması ise adaletsizliği oluşturur.

Bugün ülkemizde hukuksuzluk yanında genişçe bir adaletsizlik söz konusudur. Buna da neden olan şey yürütme gücünün baskıcı eğilimleri olması ve polis gücünü bu hukuksuzluk için, yönlendirmesi, o şekilde organize etmesi ve kullanmasıdır.

Bu baskıcı istek, yargıya ve yüksek yargıya da ulaşması durumunda adaletsizlik bu toprakların gelecek yüzyıl için yönetim ve hakkaniyet biçimi olacaktır.

Kanunsuz GBT uygulamaları ile ilgili makaleler:

Akademisi öğretim üyesi Dr. Mesut Bedri Eryılmaz

Gözaltına, büyük gözaltı

http://www.milliyet.com.tr/1998/11/18/entel/ent.html

GBT= Fişleniyorsun, fişleniyorsunuz, fişleniyorlar

Haluk İnanıcı: Avukat


(Radikal Gazetesi / 16.06.2009)

http://izleniyoruz.net/php/article.php?story=20090616092445243&mode=print

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..