Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '16

 
Kategori
Dünya
 

Şu Ortadoğu’daki Belçika

Şu Ortadoğu’daki Belçika
 

akademikperspektif.com'dan...


Ortadoğululuk, bir coğrafi aidiyet değil, bir “zihniyet”, bir “davranış” biçimi!

10 Ekim 2015 Ankara katliamından bir gün sonra, “Şu Ortadoğu’daki ülke” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Orada, yeni seyrettiğim bir Amerikan filminden bir sahneyi anlatmıştım:

Çocuklu, genç bir çiftin evi… Baba, kahvaltıya oturmuş, anne, açık mutfakta meşgul… Baba bişeyler yerken TV’de sabah haberlerine bakıyor… Ekrandan Türkiye’de bomba patladığı haberi geçiyor. Koca, haberi karısına iletiyor. Karısının Türkiye gibi bir devletten haberi yok. Koca açıklıyor:

“Şu Ortadoğu’daki ülke!”

İçim “cızz” etti demiştim.

Meşguliyetlerinden ve saat farkından dolayı, muhtemelen birçok Amerikalı, Belçika’daki bombalı saldırı haberlerini ertesi sabah kahvaltıları esnasında öğrenmiştir.

Yukarıda anlattığım sahneye benzer sahneler yaşanmış mıdır?

Belçika’yı bilen kocalar veya kadınlar, bilmeyen eşlerine nasıl bir açıklama getirmişlerdir?

“Şu Avrupa'daki ülke"

"Şu NATO’nun merkezi olan ülke”,

“Şu Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel” mi demişlerdir?

Çifte bombalama ve 31 ölü, 270 yaralıyı öğrenince, bu olsa olsa Ortadoğu’da olur deyip, “şu Ortadoğu’daki ülke” diyen de olmuş mudur?

Diyen olsa da olmasa da Belçika bir Ortadoğu ülkesidir. İki bakımdan öyledir:

Birincisi, Ortadoğululuk, bir coğrafi aidiyet değil, bir “zihniyet”, bir “davranış” biçimi! Belçika, terör örgütü PKK’nın, ülkesindeki faaliyetlerine göz yumduğu, “teröre destek veren, terörü devlet politikası olarak kullanan ‘azgelişmiş’ bir Ortadoğu ülkesi” gibi davrandığı için bir Ortadoğu ülkesi…

İkincisi, “soğuk savaş”ın 1990’da sona ermesiyle sınırlar gevşediği, ülkeler arasındaki geçirgenlik arttığından… Bu ikinci etken bütün ülkeler için geçerli. Ortadoğu’da faaliyet gösteren bir terör örgütü, artık sadece bu bölgede örgütlenmiyor. Ulaşım ve iletişimin hız ve çeşitliliği ona dünyanın her yerinde “örgütlenme” kolaylığı sağlıyor. Misal, IŞİD! Az veya çok IŞİD teröristleri dünyanın her yerinde… Avrupa’da, Asya’nın her yerinde, Amerika’da, Afrika’da, hatta Avustralya’da bile IŞİD var. Oralardan Irak ve Suriye’ye geliyorlar, “eğitim”, “emir-talimat” alıp tekrar ülkelerine dönebiliyorlar. Dolayısıyla terör, artık sadece Ortadoğu’nun problemi olmaktan çıktı, evrenselleşti.

Terörle baş etmenin tek yolu var: Bütün dünya teröre karşı çıkacak, para ve silah kaynakları derhal kesilecek. Yoksa daha çok çok çok ağlayacağız.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..