Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '16

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Su Uçtu - Türkmen Şelalesi Menemen

Su Uçtu - Türkmen Şelalesi Menemen
 

Su Uçtu Su Uçuran Türkmen Şelalesi Menemen


“Su Uçuran Şelalesi”, “Su Uçtu Şelalesi”, “Türkmen Şelalesi” olarak da bilinen şelale Aliağa, Manisa ve Menemen arasında yer alıyor. Şelaleye Aliağa’nın Karakuzu, Menemen’in Çukurköy, Manisa’ın Türkmen köyünden ulaşılabiliyor. Türkmen Şelalesine giden yolun patika olması ulaşımı zorlaştırıyor. Buna rağmen bu muhteşem doğa harikası alana piknik yapmaya giden insanlarda hiç de az değil.
 
Doğa gruplarının yürüyüş parkurlarında olan iki şelaleden oluşan bu parkur piknikçilerin atıkları ve pislikleri ile batırılmış durumda. Tanıtımı yapılmayan, levhası olmayan bu doğal güzelliklere belediyelerden hangisine bağlı olduğu çözülemediğinden kaynaklı bakımsızlık denilse de asıl sebep yolu olmadığı haldebölgeyi ulaşan piknikçilerin pisletmesi. Bazen toprak yolların asfalt dökülmemesini belediyelerin doğal güzellikleri koruma politikası altında yaptığını düşünsem de tehlikeli patikalarda yanlarında mangalları ile gelen piknikçileri gördükçe oldukça şaşırıyorum. 
 
Genelde şelalelere ulaşmak için tavsiye edilen yol Aliağa’dan Karakuzu köyü üzerinden ve Aliağa’dan 20 km. Bu yoldan gidecekseniz, Karakuzu Köyü’nden Manisa güzergahını takip ediyorsunuz ve yaklaşık 5 km sonra Otmanlar Köyü’nden geçiyorsunuz. Su gibi ihtiyaçlarınızı en geç buralarda etmeniz gerekiyor. Köyden 2 km. sonra çıkan yol ayrımından sağdaki yolu seçiyorsunuz. Bu yola çıktığınızda Türkmen Köyü’nü görmeye başlıyorsunuz.
 
Taş ocağı levhalarını takip ediyorsunuz. Buradan itibaren şelaleye 4km. var. Yol bozuk ve taşlı ve altı alçak araçlar için uygun değil. Madeni geçtikten sonra Güzel Hisar Barajını besleyen derenin kenarına ulaşıyorsunuz. Dereyi geçtikten sonra sağ tarafta geniş ve boş bir alana geleceksiniz. Şelale uzaktan görünmeye başlayacaktır. Dereyi takip ederseniz 10 metrelik birinci şelaleye ulaşacaksınız. Yandan yukarıya giden patika ile de ikinci şelaleye ulaşabilirsiniz. Ya da ilk geldiğiniz boş alana dönüp yukarı veren patikayı takip edin. Ve suyun sesi ile birlikte 45 metrelik şelaleye ulaştığınızda geldiğinize değdiğini göreceksiniz.
 
Dağcılık klüpleri uygun mevsimlerde bu şelalede ipli iniş çalışması yapar. 
Eğer Menemen Çukurköy’den gitmek isterseniz, Menemen Otogarından Belen Köyünün yoluna girip Belen köyünün içinden taşlı yolu takip ederek Çukurköy’e ulaşabilirsiniz. Menemen ile Çukurköy arası 20 km. Eğer bu şirin köy Belen’de durmadıysanız ihtiyaçlarınızı Çukurköy meydanında bir çay içtikten sonra köy marketinden halledebilirsiniz. Çünkü Şelaleye gidiş ve dönüşte temiz içme suyu bir daha temin etme şansınız yok. Çukurköy’den Turgutlar’a 6 km asfalt yoldan devam ediyorsunuz. Turgutlar terk edilmiş bir köy, köyde eğer şansınız varsa bir kişiye denk gelebilirsiniz. Köy meydanında aracınızı park edip yukarı sağa doğru yönlenirseniz 150 metre ileride toprak yola çıkacaksınız. Stabil yolun solunda yapay küçük bir gölet göreceksiniz.
 
Bundan sonra biraz yükseldikten sonra rampa aşağıya toprak orman yolundan inmeye başlayacaksınız. Yoldaki sapaklarda en işlek izi olanı ve ortadakileri tercih etmelisiniz. Daha doğrusu baraj gölünü karşınıza alırsanız en doğrusunu yapmış olursunuz. Orman yolu altı alçak araçlar için hiç uygun değil. Sağda İmece Evini geçtikten sonra yolu takip ettiğinizde yine sağda tel örgülü eve geldiğinizde tel örgü bitiminden arkanızı verip patikaya giriyorsunuz.
 
Bu evde eğer denk gelirseniz Fuat Bey yaşıyor, kendini doğal yaşama vermiş 3 yıldır, televizyonsuz organik bir yaşam içinde. Patikayı takip ettiğinizde 200 metre sonra birden su sesini duyuyorsunuz ve aniden yüksek bir uçurumdan şelaleyi yukarıdan görüyorsunuz. Şelaleyi besleyen dereyi geçtikten sonra doğa gruplarının kamp için tercih ettiği bölgelerden biri olan açık alan geliyorsunuz. Bölgeden 45 metrelik büyük şelaleyi yukarıdan görüyorsunuz.  Açık alandan aşağıya yol patikayı bulursanız patika sizi büyük şelalenin havuzuna indirecektir. Tekrar aynı patikadan yukarı çıkarken patikanın sağa ayrıldığı yeri yakalarsanız sağ patika sizi dereye paralel olarak alt şelaleye götürecektir.
 
İki şelalenin havuzu da derin değil, boy vermiyor ve yürüyüş sonrası yüzmek için sizi çağırıyor. Eğer kalabalık zamana denk gelmezseniz kesinlikle denenebilir. Bu arada pazar günleri hele sıcak aylarda şelale boyu kalabalık piknikçilerin, mangal dumanları ve gürültüleri ile tatsız olabilir. Hafta içi veya cumartesi gününü tercih ederseniz doğanın dokunuşunu, sesini ve kokusunu en güzel şekilde duyabilirsiniz. Büyük şelalenin altında sol taraftaki kaya şelale altında poz verenler için güzel bir nokta, bir de öğlen sonrası ışık için ideal ve düşen su damlaları renk hüzmeleri yaratıyor. 
 
Bu parkurların hangisi seçerseniz seçin, bölgeye yalnız gitmeyiniz. Doğa grupları tarafında patikalar işaretlenmiş olsa da işaretler piknikçiler tarafından bozulmuş olabilir. En kısa parkur gidiş dönüşü 9-10 km’dir. Aracınız uygunsa bu mesafe kısalacaktır. Bunun yarısı iniş yarısı çıkış gibi düşünün. Dönüş rampası alışık olmayanlar için yorucu gelebilir. Bölgede cep telefonları tepeler hariç vadi içinde şelale bölgesinde çekmiyor.
 
Yanınızda yeterince su bulundurun. Altınızda yürüyüş pantolonu, bilekli yürüyüş ayakkabısı ve iki elinizin boş olabileceği bir sırt çantası bulunsun. Patikalar şaşırtıcı olabilir, bölgede kaybolma şansınız yüksek. Böyle bir duruma düşecek olursanız gözünüze kestirdiğiniz en yüksek tepeden kuşbaşı bakın veya dere yatağını takip edin. Gidiş dönüş zamanlamanızı iyi ayarlayın. 
Böyle bir güzelliği göz ardı etmemenizi tavsiye eder iyi gezmeler dilerim.
Taurus Arkeo Trekking
 
Toplam blog
: 20
: 907
Kayıt tarihi
: 31.01.15
 
 

1999 da Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesini bitirdikten sonra Dış ticaret, Uluslararası Tica..