Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '09

 
Kategori
Resim
 

Su yüzünde raks.. Ebru

Su yüzünde raks.. Ebru
 

eliniz değil içiniz titremeli..


Ebru sanatını diğer sanatlardan ayıran özelliklerden birisi, yapılan hiçbir ebrunun aynısının tekrar yapılamamasıdır. Ebru sanatı’nın bu özelliğinden yola çıkarsak; 1. sınıf kalite malzeme kullanarak ve her bir parçası sanatçılar tarafından özel olarak imal edilen “ebru” lar başlı başına bir sanat şaheseri olarak bize gülümsüyor..

Ebru’da, suda çözülmeyen geleneksel boyalar kullanılıyor. Topraktan elde edilen boyalar olduğu gibi, bazı bitkilerden yararlanılan ve pigment olanları da kullanılıyor. Tabii boyaların kullanılmasının nedeni; içlerinde zehirli katkı barındırmaması ve bu boyalarla yapılan ebru’nun uzun süre solmadan kalabilmesidir..

Kitre yada benzeri kıvam artırıcı malzemeler kullanılarak yoğunluğu artırılan bir sıvı üzerine, içinde “sığır öd’ü” bulunan toprak boyaların dikkatle serpilmesi suretiyle elde edilen desenlerin, sıvının üzerine kapatılan özel kağıda aktarılmasıyla gerçekleştirilen kağıt süsleme sanatı mükemmel sonuçlar veriyor. Kalem kullanılmadan yapılan “hare, budak, dalga” gibi en güzel resimler, gül dalından “biz” ve at kuyruğundan fırçalar yardımıyla su üstünde hayat bulan renkler ve desenler adeta raks ettiriliyor..

Sanatçıyı; ışığa kavuşturan, sabrı öğreten, mütevazılığı aşılayan, içindeki cevher’i keşfetmesine yardım eden ve beyninde yeni düşünce odacıkları oluşturan en önemli sanat dallarından biri olan ebru hakkında usta sanatçılar: “Ebru mülevven ve Seyyal. Nazlı ve çok nazlı. Dokunulsa yok olacak, bir titreyiş bir ürperti suyun üzerinde. İhmal tehir yok lugat’ında. Tekne önünde diz çökülmez ise sudan bir şey çıkmaz” diyor..

15. yy.dan beri var olduğu sanılan “Su Yüzü” sanatı tarihinden söz edilirken, köklerinin hep Orta Asya’ya gittiği söylenir. Ne zaman ve nerede başladığı bilinmese de, tarihçilerin ittifakla kabul ettikleri üzere; Özbekistan yada Türkistan'da kullanılmaktaydı.

Ebru, mülevven ve Seyyal. Nazlı ve çok nazlı. Dokunulsa yok olacak, bir titreyiş bir ürperti suyun üzerinde. İhmal tehir yok lugat’ında. Tekne önünde diz çökülmez ise sudan bir şey çıkmaz diyen ebru sanatçıları sabır ve zevkle bu sanatı ölümsüzleştirirken..

Mevlana'da; Nazlı ve çok nazlı ebru için, "su nakış tutmaz diyen buraya gelsin" derken Su Yüzü nakışları hakkında en doğru sözü söylemiş.

Ebru sevenlere sevgilerimle..

Gülriz Yiğit

 
Toplam blog
: 258
: 1033
Kayıt tarihi
: 10.08.08
 
 

Ankara'da doğdum. Balıkesir'in  ilçesi Ayvalık'ta yaşıyorum. TSM ve  tiyatronun biraz da olsa toz..