Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '08

     
    Kategori
    Su Sporları
     

    Sualtı hokey

    Sualtı hokey
     

    Yüzücülük tüm kasların koordineli bir şekilde çalıştığı ciddi anlamda fiziksel güç gerektiren bir iştir. Yüzücüler uzun yıllar yaptıkları yarışlar ve sonrasında çok sağlıklı ve güzel görünümlü bir fiziğe kavuşurlar. Sporun her dalı kendi içinde farklı ögeler barındırırken su sporları sudan çıkmadan yüzmenin ötesine geçmek isteyen yüzücülerin keşfettiği sporlardır. Sualtı rugby ve sualtı hokey oyuncularının çoğu iyi birer yüzücüdürler fakat bir kısım sualtı rugby ve hokey oyuncusu vardırki çok iyi yüzücü olmamakla beraber fiziksel olarak atletik yapıda değillerdir. Bu noktada sualtı hokey ve rugby oyuncusu ile yüzücü birbirinden ayrılır.

    Sualtı hokeyi 1954 yılında bir İngiliz dalgıç tarafından keşfedilmiştir, günümüzde avrupa ve dünya şampiyonası yapılmaktadır. Sualtı hokeyi havuzda 2 m derinlikte palet, maske, şnorkel ve eldivenle oynanır. Oyunun amacı suyun altında hokey sopası yardımıyla pak denilen topa aynı buz hokeyinde olduğu gibi sürerek ve paslaşarak sayı yapmak (gol atmaktır), oyunda her takım altışar kişiden oluşur; oyuncu değişimi sınırsız ve serbesttir. Paka elle dokunmak ve pakı yanlış bir şekilde sürmek kurallara aykırıdır. Rakip oyuncuyu kasıtlı şekilde engellemek faul gerektirir.

    Sualtı hokeyi İstanbul, Ankara, İzmit, Eskişehir gibi illerin yanısara Adana, Çanakkale, Gaziantep ve Bursa gibi illerimizde de başarılı bir şekilde oynanmaktadır. Bu sporun bayanlar ve erkeklerde birinci ve ikinci ligi de vardır. Çoğumuz tarafından merak edilen şeylerden bir tanesi acaba bu maçlar izlenebilir mi? Maalesef sualtı maçları sualtı kamerasıyla canlı olarak havuz dışına yansıtıldığı zaman izlenebilir diğer şekilde dışardan görebileceğiniz tek şey dalıp çıkan sporculardır. Ülkemizde bu şekilde izlenebilen maçlar henüz yaygın değil fakat bu kadar hızla gelişen bir spor olduğunu düşünürsek zaman içinde canlı izlenebilecek maçların yapılması da muhtemel görünüyor.

    Sporun futbol dışında tüm dallarına yapılan haksızlığın bu spora da yapılıyor olması gerçekten oldukça üzücü bir durum. Spor gündeminin sadece futbol takımlarının başarılarından ibaret olmasının diğer bütün spor dallarına ve bu spor dallarıyla uğraşan sporculara yapılmakta olan bir haksızlık olduğunu düşünüyorum umarım sualtı sporları ve diğer sporlarda kazanılan başarılar da hakettiği ilgiyi görür. Sualtı dünyasını keşfetmeniz ve sualtı maçlarını izleme fırsatı bulmanız dileğiyle..

     
    Toplam blog
    : 1
    : 2101
    Kayıt tarihi
    : 12.01.08
     
     

    Her türlü sualtı sporuyla yakından ilgilenen bir öğretmenim, üç yıl sualtı rugby ve hokey oynadım ay..