Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '12

 
Kategori
Haber
 

Şubat 2012 istihdam verilerinden çıkan sonuçlar

Şubat 2012 istihdam verilerinden çıkan sonuçlar
 

Bugünkü İzmir Ticaret gazetesine göre;

Türkiye'de 2012 yılı Şubat döneminde işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1.1 puan azalarak yüzde 10.4 olmuş.

Şubat 2012'de kentsel alanlarda işsizlik oranı yüzde 12.1, kırsal yerlerde ise 7.1 olmuş.

2012 Şubat döneminde işsiz sayısı 2 milyon 721 bin kişi olmuş.

İstihdam ise 23 milyon 338 bin kişi olmuş.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hane Halkı İşgücü Araştırmasına göre Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus 73 milyon 254 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus (15 yaş ve daha yukarı yaştaki nüfus) ise 54 milyon 365 bin kişi olarak gerçekleşmiş.

(İstihdam 23 milyon, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus 54 milyon. Neredeyse ülkenin yarısı
çalışmıyor! ve Türkiye kayıt dışı istihdam'da Avrupa Şampiyonuymuş ! Bakınız aşağıdaki haber !)

2012 yılı Şubat döneminde Türkiye genelinde işgücüne katılım oranı yüzde 47,9 olarak gerçekleşmiş.
Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 69,1, kadınlarda ise yüzde 27.4 olmuş.

Toplam işgücünün yüzde 15.6'sını 15-24 yaş grubundakiler oluşturmuş.

Lise altı eğitimlilerde işgücüne katılım oranı erkeklerde yüzde 66.7, kadınlarda yüzde 23 olarak
hesaplanmış. Yüksek öğretim mezunu erkeklerde yüzde 85.1, kadınlarda ise yüzde 70.4 düzeyinde gerçekleşmiş.

Şubat 2012 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 23.3'ü tarım, yüzde 20.1'i sanayi, yüzde 5.6'sı inşaat ve yüzde 51.1'i ise hizmet sektöründe yer almış. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmetler sektöründe istihdam edilenlerin payı artarken diğer sektörlerde bu pay gerilemiş.

(Demek ki günümüzde istihdamı asıl yaratan HİZMETLER sektörü !)

2012 yılı Şubat döneminde istihdam edilenlerin yüzde 71.2'sini erkek nüfus oluşturmuş.
İstihdam edilenlerden yüzde 56.9'u lise altı eğitimlilerden, yüzde 62.9'u ücretli, maaşlı ve yevmiyeli,
yüzde 25.3'ü kendi hesabına veya işveren, yüzde 11.9'u ise ücretsiz aile işçileri oluşturmuş.

(Demek ki istihdam edilenlerden dörtte biri patron!)

İstihdam edilenlerin yüzde 56.7'sinin 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinde çalıştığı ortaya çıkmış.
İstihdam edilenlerin yüzde 2.6'sının ek bir işinin bulunduğu tespit edilmiş.
Ücretli olarak çalışanların yüzde 91.2'si sürekli bir işte çalışıyormuş.

(Demek ki ülkedeki işlerin, işyerlerinin yarısı "10 kişiden az çalışanın bulunduğu" işyerleri ve işler)

Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre 2012 yılı 1. döneminde toplam kamu istihdamı
3 milyon 112 bin kişi olmuş.

(Demek ki toplam nüfusun - 74.724.269 (Mayıs 2012) - yüzde 4.16'sı devlette çalışıyor. Devlet/kamu sektörü epey küçültülmüş !)

Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı yüzde 37.5 olarak gerçekleşmiş. Tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 82.1,
tarım dışı sektörlerde çalışanların oranı ise yüzde 23.9 olmuş.

Böyle güzel "verili" haberleri okuduğumda çok mutlu oluyorum. Keşke Türkiye'de gazetecilik daha analitik, daha objektif şekilde yapılabilse. Internet'ten bütün dünyadaki yazılı medyayı takip edebiliyoruz. Bütün dünya gazetelerinde baş sayfalarda siyasete ayrılan alan çok kısıtlı. Oysa Türkiye'deki gazetelerde siyaset o kadar yoğun ki hayatın pek çok yönü atlanıyor. Oysa Türkiye'deki gazeteler daha bilimsel verileri baş tacı etseler, daha analitik olsak belki daha başka bir Türkiye atmosferi olacak. Ben şahsen haberlerde daha çok rakam arıyorum. Rakamlarla konuşmak, verilerle konuşmak bence sorunların çözümünde çok önemli bir ölçüt. İnşallah o noktalara da bir gün erişmek ümidiyle.


--**--

 

Türkiye, kayıt dışı istihdamda Avrupa şampiyonu!
  
15 Mayıs 2012 Salı 13:30 
  
DİYARBAKIR -AA- Diyarbakır Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Şahin, Türkiye'de kayıt dışı istihdamın yüzde 43 düzeyinde olduğunu, bunun da bütün Avrupa'daki en yüksek rakam olduğunu bildirdi.

Şahin, Dedeman Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, her yıl 16 Mayıs'ı içine alan haftanın Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlandığını belirterek, bu dönemde yapılan etkinliklerle sosyal güvenlik reformunu anlatmak ve sosyal güvenlik kavramını toplumun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

''Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri kayıt dışı istihdam. Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 43 düzeyinde. Bu bütün Avrupa'da en yüksek rakam. Ne yazık ki ilimizde bu oran yüzde 70'e varıyor'' diyen Şahin, kayıt dışı istihdamı önlemenin yollarından birinin de toplumun bilinçli olması, haklarını bilmesi ve sosyal güvenliğin önemini kavramasından geçtiğini vurguladı.

Şahin, etkinlikleri kapsamında Diyarbakır ve ilçelerinde 100 ilköğretim okulu ziyaret edilerek, sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesine yönelik hazırlanan 5 hikaye kitabının dağıtılacağını belirtti.


-5 bin 600 sahte sigortalı-

Sosyal Güvenlik Mevzuatı'na göre, bir iş yerinden sigortalı gösterilebilmek için sigortalının o iş yerinde fiilen ve işverene hizmet akdi ile bağlı olarak çalışması gerektiğini, böyle olmaksızın sigortalı gösterilmenin sahte sigortalı olarak tanımlandığını ifade eden Şahin, Diyarbakır'da son bir yıl içinde 81 sahte iş yeri ve 5 bin 600 sahte sigortalı tespit edildiğini bildirdi.

Bu iş yerlerinden kuruma sanal ortamda yapılan toplam sigorta bildiriminin ise 6 milyon 248 bin 176 lira olduğunu anlatan Şahin, tüm sahte sigortalılık hizmetlerinin iptal edildiğini ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu da anlatarak vatandaşların kötü niyetli dolandırıcılara itibar etmemelerini istedi.

Diyarbakır'daki çalışan sayısı konusunda istatistiki rakamları da açıklayan Şahin, ''Kentte çalışan işçi sayısı 104 bin 310, toplam kayıtlı çalışan sayısı ise 182 bin 412. 2011 yılında tahakkuk eden toplam sigorta primi 417 milyon 475 bin 599 lira, tahsil edilen toplam sigorta prim tutarı ise 384 milyon 763 bin 64 lira, tahsilat oranı yüzde 92.16 olarak gerçekleşti'' dedi.

Mehmet Şahin, yeni teşvik paketiyle bir ilkin gerçekleşeceğini dile getirerek, şimdiye kadar bütün teşviklerde sadece sigorta priminin işveren hissesini hazinenin karşıladığını, pakette ise sigorta priminin işçi payına düşen hissesinin de karşılandığını ifade ederek, ''Bu gerçekten büyük bir teşvik. Dolayısıyla hem yatırımların hem de istihdamın çok artacağını düşünüyorum. Kayıtlı çalışan sayısı arttıkça kayıt dışı istihdam da düşecektir'' diye konuştu.

  

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..