Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '08

 
Kategori
Yazılım
 

Suç duyurusu

Türkiye’de programcılıktan ve programcılık kitaplarından anlayanlar zahmet edip programcılık kitapları üzerine doğru dürüst bir şey yazmadıkları için yaklaşık 1 yıl önce yayınlanan Delphi 2007 kitabım hakkında bir yazı yazmış ve kişisel sitemde yayınlamıştım. Bugün bu yazıya şöyle bir bakınca kitapla ilgili ince birkaç ayrıntıyı atladığımı fark ettim. Bilgilerim kesin olmamakla birlikte Türkçe yazılan ilk Delphi kitabını 1996 yılında Memik YANIK yazmıştı. Belki o günlerde yayınlanan başka bir Delphi kitabı benim kitaptan 15 önce veya sonra yayınlanmış olabilir. Bu tespiti yaptıktan sonra gelelim Delphi 2007 kitabım hakkında yazdığım yazıda atladığımı sonradan fark ettiğim konulara.

Yaklaşık 1100 sayfa olan kitabı şöyle karıştırınca verdiğim 3-5 satırlık örnek kodlarda bol miktarda i, j, sayi, dosya adında değişkenler tanımladığımı fark ettim. Tanımlama ihtiyacı duyduğum değişkenlere bu adları (çünkü bu değişken adlarını kullanmak suç isnat ediyor) vermek yetmiyormuş gibi bir de sıfıra bölme hatasından söz edip bu hatanın meydana gelmesi için 2 sayıyı birbirine bölmüşüm. Bir birine böldüğüm sayıları bellekte tutan değişkenlere Sayi1, Sayi2 gibi adlar vermişim. Bu orijinal işlemi yani 2 sayıyı birbirine bölüp(ikincisi 0 olmalı tabi) sıfıra bölme hatasını meydana getirmeyi Memik YANIK nasıl akıl edip te kitabında bundan söz etti diye şüphelenen olursa haklılar derim. Bana sorarsanız sıfıra bölme hatasını deneysel olarak meydana getirip programcılık öğrencilerine anlatma becerisi olan kişilerin sayısı Türkiye’de bir elin parmakları kadar bile değildir.

Delphi 2007 kitabımla ilgili olarak kabahatlerimin bu kadarla sınırlı olduğunu mu sanıyorsanız yanılıyorsunuz? Ek olarak ne kabahat mi işlemişim? Formun birisine 2 ListBox yerleştirip bu ListBox’lardan birisine rastgele sayılar yerleştirip sonra Selection Sort denen sıralama tekniği ile bu sayıları küçükten büyüğe doğru sıralayıp sıralanmış sayıları 2. ListBox’a aktarmışım. Yani anlayacağınız kullanımı 2 Türk yazarının iznine tabi olan Selection Sort tekniğini izinsiz kullanmışım. Ötesi bu işlemi yaparken çok sayıda kontrol dururken Delphi’nin ListBox kontrolünü kullanmışım. Nasıl bir tesadüftür ki sıralama işlemi yaparken kullanacağım Button nesnesine “Sirala” adını vermişim. Sanki sıralama işlemini yaparken kullanılacak düğmeye “Sirala” adını vermek mecburi imiş gibi “Sirala” adını vermişim. Kim bilir bu düğmeye ad seçerken hangi kaynaklardan izinsiz yararlandım, hangi kaynaktan değişken hırsızlığı yaptım?

Tabii ilk Türkçe Delphi kitabının yazarı Memik Yanık olduğu için bu kabahatlerimden dolayı (Selection Sort’u izinsiz kullanmak, i, j, sayi, dosya adında değişken tanımlamak vs..) henüz dava edilmedi. Hiç belli olmaz bakarsın bir gün karakola davet edilip “1996 yılında yazıp yayınladığın Delphi 1.0 kitabında kullandığın değişken adlarını 2007 yılında yayınladığın kitabında da kullanmışsın” diye hakkında şikayet var denilir.

 
Toplam blog
: 21
: 849
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1992 yılından başlayarak bilgisayar ve programcılık üzerine dergilerinde çok sayıda makale yayınladı..