Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '16

 
Kategori
Deneme
 

Suç işlemeyenler suç işlemedikleri sürece kanunlara uymaktan muaf tutulsun

Suç işlemeyenler suç işlemedikleri sürece kanunlara uymaktan muaf tutulsun
 

Devletler neden böyle bir yola gitmezler anlamıyorum. Dürüst vatandaşlığın ödüllendirilmesi dürüst vatandaşlığı teşvik eder. Ve bu yol kötüleri cezalandırmaktan daha etkilidir. Bir kaybın yok ki, suç işlerse zaten yakasından tutacaksın, artı bugünkü gibi yine takip edeceksin.

Tek fark kişinin ayrıcalıklı vatandaş olduğunu düşünmesi. Ayrıcalığını kaybetmemek için suç işlemekten kaçınacaktır. Çünkü herkes dürüst ve temiz vatandaş olarak görülmek ister.

Sorun şu: Hukuk karşısında herkes eşittir. Bu evrensel hukuk kuralı suça bulaşmadan önce geçerli olmalı. Burada bir eşitsizlik söz konusu değil. Sen de suç işleme sen de ayrıcalıklı ol.

Vergi vermez. Ücretsiz sağlık. Ücretsiz eğitim gibi daha birçok avantaj. Ancak suç illa ki adam öldürme değil, kanunda yazılı herhangi bir suç. Kırmızı ışıkta geçmek bile.

Herkes iyi vatandaş olmak için yarış edecektir. Hırsızı katili belki engelleyemezsin ama diğer tüm suçlar ortadan kalkar. Böyle olunca da hırsızı katili engellemek için güvenliğin daha çok imkânı olur. Bunlarda bile caydırıcı olabilir. Düşünsene suç işlemediğin sürece ömür boyu ayrıcalıklısın.

Ama elbette devlet vatandaşa ceza keseyim devlete para gelsin diye insanların kurallara uymamasını istiyorsa diyeceğimiz olamaz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..