Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Suça karşı ceza yeni suç olmamalı

Suça karşı ceza yeni suç olmamalı
 

Marcin Bondarowicz Polanya


Tecavüze ve hatta çocuk tecavüzüne ceza olarak tecavüzcünün hadım edilmesi adaletin yerine gelmesi değil başka tür bir suç işlemektir. 

Cezanın amacı toplumu düzene sokmak ve mümkün olduğunca suçlunun rehabilite edilmesini sağlamak olmalıdır. 

Suçları suç işleyerek cezalandırmak yapılan işi de cezalandırmayı gerektirir. Cezalandırıcı eylemin kendisi suç olursa bu sefer o eylem cezalandırılmayı hak eder. Böylece onun cezalandırıcı olma niteliği ortadan kalkar. 

Cezalandırılma asla suç olacak tarzda olamaz. Suç olmayacak tarzda olmak zorundadır. Yoksa suça karşıtlığımız, adalete olan bağlılığımız anlamını yitirir, eğer bizi bu ilkeler yönlendiriyorsa onlarla tutarlı kalmak zorundayız, onlara saygının kaçınılmaz koşuludur bu. 

Ama saygı duyduğumuz ilkeye bağlı kalmayacaksak, yaptığımız şey o ilkeden çıkmakta olmadığı için, eğer bu ilke adalet ise, adaletli olmaktan da çıkacağızdır. 

Burada şu sorulabilir bana: Hadım etmek neden suç olsun ki, neden ceza olmasın? 

Çünkü burada cezayı veren kamu gücü, suçluya karşı iradi bir eylemde bulunmaktadır. Oysa hapis cezası, varsa bir hastalığı onun sağaltımı, rehabilitasyon çalışmaları vs. bunlar insanın iyiliği ve aslında insanoğlunun iyiliği içindir ve kişiye karşı iradi bir eylem değil, onun topluma zarar vermesini engellemeyi içeren, bir deyişye pasif tutumdur. İşkence, idam cezası, hadım etmek bu yüzden yanlıştır ve suçtur. 

Biz suçlu dahi olsa, öyle bir duygu ve rasyonalite içindeyiz ki, yüzlerce yıllık insanoğlunun birikimi, insan hakları kavramını ortaya çıkarmış. Bu nedenle suçlu da insandır ve onun da suçlarına rağmen korunması gereken hakları vardır, diye düşünürüz. 

Çünkü savunduğumuz kavramlar ve ilkeler, yaptığımız eylem ile çelişkili olmamalı. Adalet adına yaptığımız şey bir yandan adaleti sağlıyor ve ama başka bir yandan sağlamıyorsa, biz bunu bildiğimiz halde, yaptığımızı adalet adına savunamayız. Yaptığımız, korumaya çalıştığımız adalet kavramını yok eder. Böylece kendini korurken kendini haklamış olursun. 

Çocuk ya da yetişkin tecavüzlerine yönelik cezalar, hem suç olmayacak şekilde hem de geri dönüşü olacak şekilde -çünkü yanlış yargılama onulmaz hatalara yol açacaktır- düzenlenmelidir. Teknik olarak bunun ne olduğunu bilemem ama rehabilitasyon, sağaltım ve hapis cezası olarak görünüyor. 

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..