Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Suçları kız olmak ve okula gitmek istemek

Suçları kız olmak ve okula gitmek istemek
 

yaklaşık yirmi yıl önce aldığım bir yenı yıl kartının resmi


Ülke AFGANİSTAN ...Önce Sovyetlerin işgali sonra Amerika 'nın demokrasi uygulaması başlatmak için askerlerini yolladığı ülke..

Çocuklar okula gitmek için yola çıkarlar. Kızlar da vardır. Siz misiniz okula giden deyip su tabancasına benzer aletle asit fışkırtan geri kafalılar. Çocukların bazısı bayılır. Veliler çocuklarını okula gönderme konusunda korkulu. Polisten yardım yok...Çocukların okula toplu taşıma aracı ile gitmeleri için ilgililere başvurur aileler ama ne zaman olanaklar sağlanır belli değil...

Bugünkü gazetemde okuduğum haber. Devlet yöneticileri TALİBANCILARI suçlarken, onlar sorumluluk almıyorlarmış. Yaklaşık 1300 çocuğun gittiği okula giden öğrenci sayısı azalıyormuş. İlginç olan kız çocukları BURQUA denilen tüm vücutlarını kapatan yerel giysilerle okula gittikleri halde bu tür saldırıya uğramaları.

O bölge ülkelerinde yaşıyan kız çocuklarını kaderi nasıl değiştirilebilir. O ülkelerin sorunu diyebilirsiniz ama bizim ülkemizde de okula gidemeyen kız çocukları hala var olmalı ..olmasa BABA BENİ OKULA GÖNDER vs kampanyaları olmaz.

Babam ve annem ılkokul düzeyinde eğitim görmüşlerdi ama ama özellikle ben be diger kız kardeşlerimin okumasını çok arzuladılar. Erkek çocuğu her koşulda çalışır kendini kurtarır ama kız çocuğunun eğitimi gereki diye düşünürlerdi. Kız çocuklarının kendi geçimlerini sağlayacak eğitimi görmeleri gerekir diye vurgularlardı hep.

Bir ev sahibimiz vardı. Liseye giden kızı sevdiği ile kaçınca sonraki kız çocuğunu okula göndermemişti. Okula gidince söz dinlemez olur diye düşünmüştü. Ama ayrıcalık yapıp en küçük kızının ısrarlarına dayanamayıp onu okula yollamış hatta yüksek eğitim görmesine de izin vermişti. Okula gidemeyen kız çok üzülürdü benim suçum ne diye dertlenirdi...

Kimi ülkelerde dilediğince özgür yaşayan istediği giysiyi giyen kızlar, diğer yanda okula gitme özgürlüğü elinden alınan kızlar ..

Üzgünüm, kızgınım ...Ama bizlere okuma olanağı sağlayan büyüklerimi rahmetle anıyorum.

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..