Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '16

 
Kategori
Güncel
 

Suçluyu konuşturmak için zor kullanılıyordur zaten; başka hangi işkenceden bahsediliyor ki

Suçluyu konuşturmak için zor kullanılıyordur zaten; başka hangi işkenceden bahsediliyor ki
 

Sorgulanan komutanların ellerinde yüzlerinde yara izleri görüyoruz. Bununla mı alakalı bilmiyorum ama orada burada işkence sözü edenler de var. Gerçi bu ortamda, böyle bir olaydan sonra işkence yapılsa da kimsenin umurunda değil de bazı demokrasi konusunda hassas ya da tersine ülkeye karşı art niyetli kimseler işkence konusunda ikna olmak istiyorlar.

Suç örgütsel, böyle darbe durumu da varsa emniyet bazı bilgilere ulaşmak için sorgulama yapmak zorundadır. Sorgulananlar da öyle her şeyi şıp diye anlatmıyorlar. E biz öğrenmek zorundayız, adam da söylemiyor. Suçüstü yaptıysak ne ala, değilse şu olayda dahi gözaltına alınanların çoğunu gerçekten suçlu olsalar bile tutuklayamayız; hani delil derler. Konuşacak, suçunu itiraf edecek, örgütle bağlantısı var mı, varsa bilgileri verecek. Bu sorgulamadır ve güvenlik buna mecburdur. Sorgulayanların abartılı davranışları dışında (adam suçunu itiraf etmiş, niye yaptın lan diye vurmak mesela) bu, işkence olmaz tabii ki.

Bu dediğimiz işkence değil, emniyetin sorgulama prosedürü. Lakin yine de hep bir işkenceden bahsedilir. Demek ki bunun dışında da (yani sorgulamanın) işkence diye tabir edebileceğimiz şeyler oluyor. Bir insanı konuşturmak zorundaysan zor kullanırsın ama bu dahi öyle ölümcül işkence durumlarına dönüşemez. Bunun dışında suçlulara hele de suçu kesin olmayanlara, şüpheli diye gözaltına alınanlara işkence yapılması kabul edilemez. Ayrıca küfür ve hakaret de işkencedir.

Ülkemiz zaten darbelerle, sıkıyönetimlerle idare edilen(OHAL de sıkıyönetimdir) bir duruma düşmüşken dünyanın gözü üzerimizde olacak. Darbe hassasiyetiyle veya siyasi sebeplerle gerek sorgulamanın abartılması (bir suçlu söylemesi gerekeni söylemiyorsa öldürecek halimiz yok) gerekse yine aynı nedenlerle cadı avı başlatılması gibi durumlar kabul edilemez.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..