Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '20

 
Kategori
TV Programları
 

Suçun En Hali: Kendini Keşfet

   Netflix’in Hindistan yapımı üç dizisi Sacred Games (Kutsal Oyunlar), She ve Delhi Crime son zamanlarda izlediğim en iyi Netflix dizileri listesinde üst sıralarda yerini koruyor. Listemde daha çok fazla Hindistan yapımı dizi var ve geleneksellikten uzak olmalarının yanı sıra onu yansıtmaları da umut verici nitelikte. Bollywood yapımlarını çok fazla izlememe rağmen bazen uzun dans sahneleri beni yapımlardan uzaklaştırıyor ve sahneleri ilerletmeme sebep oluyor. Bu yapımların çoğu hit olmuş filmlerden oluşuyor tabii ki. Günümüze doğru geldikçe yapımların hem içerik hem de kurgu olarak değişimleri göze çarpıyor. Sacred Games, She ve Delhi Crime hiç sıkılmadan izlediğim bir kurguyla sahneleniyor.  Umuyorum ki gelecek sezonlar da aynı hissi uyandırır.

   Sacred Games, Vikramaditya Motwane ve Anurag Kashyap tarafından yönetilmiş ve Hindistan’ın ilk Netflix Orijinals dizisi olma özelliğine sahiptir. Vikram Chandra’nın romanından (2006) uyarlanan dizinin 2 sezonu var ve her sezon 8 bölümden oluşmaktadır. 3. sezon konusunda resmi bir açıklamada bulunulmasa da çekilmeyeceği yönünde haberler çıkmıştır. Polis memuru Sartaj Singh’in  (Saif Ali Khan) bir suçlu olan Ganesh Gaitonde (Nawazuddin Siddiqui) tarafından aranması ve verdiği bilgiler dâhilinde 25 gün içinde şehri kurtarması konu edinirken, karakterleri flashback yardımıyla daha yakından tanıyoruz. Karakterlerin bazıları gizemini korurken, Bombay’ın hareketli görüntüsüyle baş başa kalıyoruz. Yönetmen, Hindistan tarihi ve kültürünü kurguyla bütünleştirerek sunmuştur. Sahnelerin geçmişe dönerek verilmesi ise bugünle birbirini tamamlıyor ve seyirci bir bütün oluşturuyor. “Adil. Merhametsiz. Herkes oynamak istiyor” sloganıyla (tagline) her duyguyu içinde barındıran insanların dünyalarını, ortak noktada buluşmuş hikâyelerle bizlere sunuyor.

   She dizisi Ali İmtiaz ve Divya Johry tarafından kaleme alınmıştır. Dizinin ilk sezonu 7 bölümden oluşuyor. Mumbai’li bir polis memuru olan Bhumika Pardeshi (Aditi Sudhir Pohankar) hayatını değiştireceği bir görevle karşı karşıya kalır. Gizli bir görevle kendini ve gücünü keşfetmeye başlayan Bhumi, artık geri dönüşü olmayan bir yola girecek ve geçmişinde üstesinden gelemediği tüm duyguları yaşamaya başlayacaktır.  Ana karakterimiz, kendini keşfederken seyirciye güç gösterisi yapar. Bunu şiddet olarak adlandırmayan seyirci tutku ve duygu boşalımı olarak adlandırır. Dizi ilk sezonu ile Hindistan’da çok tartışılmıştır. Kadınların daha iyi bir izlenimi hak ettiğini düşünen eleştirmenler, bakış açısının değişmesi gerektiğini belirtmişlerdir.  Bazı eleştirmenlere göre de kadınların çığlığı olarak adlandırılan dizi, kadının gücünün ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulaması ile tam puan almıştır. 2. sezonun gelmesi ile olayların nasıl kurgulanacağını ve biz seyirciye nasıl yansıtılacağını merak ettiğim bir dizi olarak listemde yerini koruyor.

   Delhi Crime dizisinin yönetmenliğini Richie Menta yapmıştır. Başrol oyuncusu Shefali Shah (Vartika Chaturvedi) dizide komiser muavini Vartika Chaturvedi karakterini canlandırmaktadır. Dizi ilk sezonu ile 2012 Delhi toplu tecavüz olayını konu almış, 7 bölüm sürmüştür.  Dizinin yeni sezonu aynı karakterler fakat başka suç dosyalarıyla devam edecek olup; “bir ulusu değiştiren suçun ardındaki hikâyeyi keşfet” sloganıyla da olayları kurguyla yoğurarak açığa çıkarmaya devam edecektir. Dizinin ana karakteri Vartika, tüm bilinen yanlışları ardında bırakarak, adalet savaşına başlar. Suçluların hepsini bulabilmek için zamanla hatta insanların aklına yerleşmiş yanlış gerçeklerle savaşır. Gizlenmişlikler yerine her şeyin yasalara uygun olarak sonuçlanması için tüm işleyişi adım adım kendisi takip eder. Disiplini ile izleyiciyi kendine hayran bırakır. Örnek gösterilecek bir kadın polis olarak da ülkesinin sesi olur.

   3 dizi de kendini keşfet başlığına uyması ile ve olayların üç farklı göz fakat aynı tür altında anlatılması ile çok dikkat çekici bulunmuştur.

Umarım siz de benim kadar beğenirsiniz.

İyi seyirler diliyorum…

 
Toplam blog
: 57
: 280
Kayıt tarihi
: 18.07.15
 
 

1992 yılı İstanbul doğumlu. İlkokulu İstanbul'da okudu, ortaokulu ve liseyi Edirne'de bitirdi. Kara..