Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Suda kayarak ilerlemek!!!

Suda kayarak ilerlemek!!!
 

Her kulacınızda daha fazla nasıl yol alırsınız? Özellikle de uzun mesafeleri yorulmadan yüzebilmek için size biraz bilgi vereceğim. Bu yazıma fotoğraf olarak da 1956 yılında olimpiyatlarda bir antrenmanda fotoğrafı çakilen George Park adındaki bir dostumun resmini seçtim. Kendisi hala keyifle yüzmeye devam ediyor. Darısı hepimizin başına!!

Kulaç atmak yorucu bir aktivitedir. Kolunuzu sudan çıkarıp ileriye uzatır ve suyu çekersiniz. Tam bir kulaç tamamlanırken diğeri başlar. Kulaçlarınız sıklaştıkça veya mesafe arttıkça daha fazla yorulursunuz. Aslında yapılması gereken çok açık: her kulaçta aldığınız mesafeyi arttırmak. Bu sayede daha az kulaç atarak daha uzun mesafe almış olacaksınız. Şimdi kulaçları uzatmanın yoluna bakalım: Kulaçların uzunluğunu belirleyen en önemli 3 faktör şunlardır:
1. Vücudunuzun esnekliği
2. Kas gücünüz
3. Vücudunuzun suda ince ve uzun durması

Son 'dünya yüzme şampiyonası'nda 7 altın madalya alan ABD'li yüzücü Michael Phelps'in antrenörüne bu mucizevi adamın sırrını sorduklarında şu cevabı verdi: 'Michael hem çok kuvvetli, hem de esnek. Normalde esneklikle kuvvet birlikte yanı sporcuda kolay kolay bir araya gelmez'.

Peki biz sıradan insanlar bundan nasıl bir sonuç çıkarmalıyız? Bu 3 maddeyi de geliştirerek. 3. maddeyle ilgili ip uçlarını içeren birçok blog yazdım. Kas gücü ve esnekliğinizi geliştirmek isterseniz de düzenli olarak 'vücut geliştirme' salonlarına veya modern deyimiyle 'gym' e gidebilirsiniz. Siz amacınızı söyleyin, oradaki spor antrenörleri size yardımcı olurlar.

Bunların yanı sıra suda kayarak ilerleyebilmek için önemli bir ip ucu vermek istiyorum. Birçoğumuz kulaçlarımızı tamamlamıyoruz. Her kulacın hakkını verebilirseniz suda kaymaya başlarsınız. Bunu öğrenebilmek için kulacınızı 4 faz olarak düşünün ve her kulacınızda bu fazları tamamlayın:

1. faz elin su üzerinde ilerleyip suya girişi: Eliniz, avuç içi suya paralel ve başınızdan olabildiğince ileride suya girsin ('ileri yüzme dersleri serbest kulaç-1' başlıklı yazımı okuyabilirsiniz)

2. faz kolun ileriye uzatılması: Kulacınızı attıktan sonra kolunuzu ve omuzunuzu iyice ileri uzatın ve bir an bekleyin; hemen suyu çekmeye başlamayın. Sanki suyun içinde su yüzeyinden 3-4 cm derinlikte ve sizden 2 metre uzaklıkta bir cisme dokunmak ister gibi. Bu esnada başınız suyun içinde olmalı. Kulacınızı ileri uzatınca ileriye değil dibe bakın ('sakın siz de sssv olmayasınız' başlıklı makalemde bundan bahsettim) ve başınızla omuz başınız temas etmeli ('tekne gibi yüzmek için ne yapmalı?' başlıklı yazımı okuyabilrisiniz)

3. faz kulacın çekilmeye başlanması: Kulacınızı çekerken kolunuzun pozisyonuna dikkat edin ('ileri yüzme dersleri serbest kulaç-2' başlıklı yazımı okuyun). Kulaçlarınız vücut ekseninizi kesmesin; her kulaç ait olduğu tarafta hareketini tamamlasın. Kulacınıza yavaş başlayıp hızlı bitirin.

4. faz kulacın bitirilmesi: Kulacınızı çekme safhasında eliniz kalça hizasını geçtikten sonra sudan çıksın (bkz. ekteki resim)

Sevgili yüzme severler, dikkat edin, kulaçlarımızda çoğumuz özellikle 2. ve 4. fazları atlıyoruz. Yani kulacımızı iyice ileri uzatmadan aceleyle çekmeye başlayıp kulacımızı tamamlamadan erkenden sudan çıkarıyoruz. Bu fazlara da hakkını verin ve kulaç uzunluğunuzdaki gelişmeye bir bakın.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..