Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '14

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Sudan mevzular

Sudan mevzular
 

(Bana çok uzun gelen bir aranın ardından yazıyorum yeniden. Bilgisayarımda resim yükleme sorunu oluştuğundan, resimsiz de yazmak istemediğimden zorunlu bir ara vermiştim. Sonunda, eski bilgisayarımda yazmaya karar verdim veee buradayım)

Seçimlerin, harala gürelesi, gerginlikleri, tapeler....Tüm  bu hay huy içinde, acaba kaçımız çevremize gören gözlerle bakıyoruz  acaba? Gören gözler .... Kaçımız bu susuz baharın  farkındayız?  Oysa, birer canlı olarak suyun bizim  için politikadan daha önemsiz olduğunu kim iddia  edebilir? Türk toplumu olarak o kötü alışkanlığımızı sürdürüyoruz yine:  Bekliyoruz, bekliyoruz vurdumduymaz ve bakan, ancak görmeyen bakışlarla; ki bekleyelim, hiçbir tedbir almayalım taa ki belediye başkanları "5 günlük suyumuz kaldı" diye gecikmiş bir uyarı yapıncaya dek. Hele sonrasına Allah kerim. Sanki su depolarımız  mucize eseri, hiç  kar- yağmur olmasa da dolacak.

Oysa çok daha önemsiz konularda nasıl da tedbirli olabiliyor, yapılması gerekeni hemen yapıyoruz. Sevdiğimiz bir konser için, seyahat planlarımız için, maddi çıkarlarımız için.

Yazık ki  yağması gerekenin nerdeyse 1/10 u kadar, çok  yetersiz bir yağışa rağmen, biz bu önemli gündemden uzaklaştık ve ardından seçim ortamının rüzgarı, su mevzuunu unutturdu gitti.

"Tek bir bireyin ne etkisi olabilir ki"  dememeliyiz oysa. Hep çevre ve doğadan bahsederiz ya hani. Tedbir alalım bir an önce. Hiç değilse suyumuz 3 ay sonra değil 6 ay sonra tükensin. Sonrasında belki kışın yağışı, bereketi bize yeniden döner.

Aklıma gelen ilk tedbirleri paylaşayım öncelikle. Klasik önlemler olarak, araba yıkama sıklığını azaltmak, bahçelerimizi gerektiğince sulamak. Bulaşıklarımızı makinede ve makinemiz doluyken yıkamak. Tuvalet sifonlarının içine büyük pet şişeler doldurup yerleştirerek sifon çekildiğinde daha az su harcanmasını sağlamak. Duş alırken; dişlerimizi fırçalar, ellerimizi yıkarken, suyla yaptığımız her iş esnasında suyu idareli kullanmak. Çocuklarımıza da suyu israf etmemeyi öğretmek. vs.vs.

Eminim sizin de aklınıza gelen çok etkili ve çeşitli başka tedbirler de  vardır.

En hayati konulardan "su mevzu" kendini çok trajik bir biçimde hatırlatmadan önce; bir son verelim aymazlığımıza ne dersiniz?

Bereketli ve huzurlu günler olsun umarım.... 

 
Toplam blog
: 148
: 384
Kayıt tarihi
: 21.09.07
 
 

Merhaba...  Üniversite mezunu Kamu İdaresinde  çalışan bir bayanım. Ankara'da iki oğlumla yaşıyorum..