Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '07

 
Kategori
Tarih
 

Sudanlı Türkler

Sudanlı Türkler
 

Türkler dünyanın dört bir yanına dağılmış bir ulus. Amerika'daki "Meluncanlar", Endonezya'daki osmanlı torunları... Türklerin geçmişten bugüne uzanan yaşam alanlarından birininde Sudan olduğunu biliyor muydunuz?

Haçlıların Kudüs ve Filistin topraklarından çıkmasından sonra, Mısır'ı da içine alan Eyyubiler'de ordunun büyük bir bölümünü Türk kökenli paralı askerler olan Kölemenler oluşturuyormuş. Bunlar üst düzey yönetimi ele geçirmiş, bir süre sonra da kendi devletlerini yani Memluk devletini kurmuşlar(1250).

Nil nehri boyunca ilerleyip ülkenin sınırlarını genişleten Memluk ordusu, Sudan'ın kuzeyindeki şelalere kadar olan bölgeyi almışlar. Sudan'da Memlukluların yerini alan güç, Osmanlılar olmuş. Yavuz Sultan Selim Allah Allah nidalarıyla 1516 yılında Suriye'deki Merc-i Dabık meydan savaşını kazanarak Memluk saltanatını sona erdirmiş.

Yerine geçen Kanuni Sultan Süleyman babasının aksine Avrupa'ya yönelmiş, Suriye'deki Osmanlı varlığını belirsiz hale getirmiş. Ridaniye savaşından 40 yıl sonra Osmalı ordusu tekrar Sudan'da ilerlemeye başlamış. 1555-1557 yılları arasında zamanında Memluklarda komutanlık yapan Çerkes Kölemen ile birçok kent ele geçirilmiş.

1799 yılında Mısır'a çıkan Napolyon ordularına karşı Osmanlı imparatorluğu'nun her tarafından bölgeye binlerce asker getirmiş. Fransızlar çekilince askerler Sudan'a çekilmiş. 1821'de Mısır valisi ticaret ve tarımın canlandırılması için çok sayıda Türk aileyide Sudan'a gönderince "Beyaz Sudanlıların" sayısı iyice artmış.

Arkadaşlar, günümüzde yurtdışında öğrenim görmüş, eğitim seviyesi yüksek Sudanlıların çoğu Türk Kökenlidir. Aralarında çok başarılı olmuş bilimadamları, bakan, vali, üst düzey yönetici, ekonomist, gazeteci, sanatçı ve diplomat olanlar var. Çoğu geçmişini ve dilini unutsa da Anadolu özlemleri sürüyor. Türklüklerini de asla unutmuş değiller.

SUDAN

26 Ayrı Eyalete sahip.

39 milyon nüfus.

Halkın %85 Müslüman, %5'i Hristyan, %10'u da çok tanrılı dine inanıyor.

Kuzeyi çöl, Güneyi ise verimli arazi.

Gelir dağılımı kişi başına 800$.

     
    Toplam blog
    : 88
    : 3050
    Kayıt tarihi
    : 12.04.07
     
     

    1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..