Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '16

 
Kategori
Bilim
 

Şükretmek, serotonini dengeliyor, mutluluğu artırıyor

Şükretmek, serotonini dengeliyor, mutluluğu artırıyor
 

netten


“Şükreden ve teşekkür edenlerin daha fazla mutluluğu yakaladığını belirtelim. Araştırma sonuçları, şükreden insanların daha dengeli serotonin ürettiklerini göstermiş.”

Antakya’da bulunan ve mö. 3.yy ait iskelet figürlü mozaiğin üstünde “Neşeli ol hayatını yaşa” yazıyor.

Hayat  keçi boynuzu meyvesi gibi. Bir damla bal için kocaman odunu kemiriyorsunuz. Yaşanmış bir ömürden geriye kaç mutlu günümüzün kaldığını saydınız mı hiç?

Serotonin. Mutluluk hormonu olarak bilinir.

Yaklaşık 40 milyon beyin hücresi serotonin tarafından doğrudan veya dolaylı etkilenir. Serotonin ruh dengesini korumaktan sorumludur.

Beyin hücreleri veya nöronların iletişimini sağlayan taşıyıcı kimyasaldır. Hücreler arasında sinyal taşır.

Eksik olduğunda kendimizi kötü hisseder, iştahsızlık, uyku bozukluğu gibi sorunlar yaşarız. Serotonin az olduğunda mı depresyona sebep olur yoksa depresyonda olunduğunda mı serotonin azdır kesin olarak bilinmemektedir. Fakat mutlu olmak için serotonine ihtiyacımızın olduğu, serotonin dengeli üretimi için de mutlu olmamız gerektiği kesindir. Yani tavuğun olması için yumurtaya, yumurtanın meydana gelmesi için de tavuğa ihtiyaç vardır. Dolayısıyla mutlu olmak için serotonin kimyasalını üretmeye katkısı olan çikolatayı yemek yetmez.    

Karanlık kış mevsiminde ruh ve enerjide bir düşüş olmakta, aydınlık ve güneşli günlerde  ise  daha mutlu ve daha enerjik hissedilmektedir. Mevsimsel ve bölgesel olarak da mutluluk derecelerimiz farklılık gösterir. Ancak düz mantıkla değerlendirip; ekvator bölgesine yakın Afrika ve Asya ülkelerindeki insanların mutluluktan deliye dönmesini, kutuplara yakın Norveç, İsveç veya Avustralya’daki insanların kederden ölmesini beklemeyin. Bu şekilde bakıldığında tam tersi bile söylenebilir. Mutlu olma çabanız varsa bu şartlarla ek destek alabilirsiniz sadece. Yan faktörlerdir. Esas olan sizin tavrınızdır.

Tam da bu nokta da şükreden ve teşekkür edenlerin daha fazla mutluluğu yakaladığını belirtelim. Araştırma sonuçları, şükreden insanların daha dengeli serotonin ürettiklerini göstermiş.

Elinizdekini yeterli gördüğünüz, sahip olduklarınızın bilincine vardığınız, her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna inandığınızda zaten mutlu olmak için gerekli donelere kendiliğinden sahip olmuş oluyorsunuz.

Bazıları şükretmek kavramını basitçe 'mutlu olabilmek için insan aklının kendine uydurduğu bir kandırmaca' diye niteliyor. Evet doğru. Bu bir oyun. Ama sonunda kimsenin kaybetmediği ve bizim kesin kazananı olduğumuz bir kandırmaca bu.

Az önce böyle bir olanağın farkında dahi değilken, elde ettiğinde ise 'neden daha fazlası yok?' dediğin bir kurgunun parçası değil misin şu an?  İçinde bulunduğun bu oyun sana ve çevrene zarar veren bir kandırmaca değil mi?

Açgözlülüğün panzehiri teşekkürdür.

Eldekinin değerini bilmektir. Verene minnet etmektir. Tanrı, Allah, tabiat ana, anne, toprak, deniz her kim verdi diye düşünüyorsan ona teşekkür etmektir.

Şükrettiğinizde; sağlığınızın, varlıklarınızın, yanı başınızdakilerin farkına varırsınız.  Şükretmek; kaybetmeden önce değer bilmektir.

Hastalanmadan sağlığın, aç kalmadan tokluğun, ölmeden yaşamın, yoksulluğu görmeden varsıllığın kıymetini bilmektir.

Teşekkür edin mutlu olun.

ŞÜKÜR
potinlerime ve paltoma
teşekkür etmeliyim.
teşekkür etmeliyim yağan kara,
bu güne bu sevince...
kara bastığım için şükür;
şükür,gökyüzüne ve toprağa;
ismini bilmediğim yıldızlara,
suya ve ateşe hamdolsun!

Oktay Rifat

Alizarin'den sevgilerle…

 
Toplam blog
: 105
: 7006
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Ereğli - Konya Gazi Lisesi (yatılı) - İstanbul Üniversitesi İşletme (İng) Fakültesi - Ressam ve A..