Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

24 Ağustos '07

 
Kategori
Futbol
 

Şükrü Saraçoğlu Gerçeği!

Şükrü Saraçoğlu Gerçeği!
 


Şu bilindik sokak anketlerinden yapıp sokaktaki adama sorulsa, her yüz kişiden ellisi " Şükrü Saracoğlu kimdir " sorusuna, " Fenerbahçe' nin kurucusudur " cevabını verecektir. Fenerbahçe stadında bu zat-ı muhteremin adı olduğu için olmalı sanıyorum, böyle bir yanlış kanı içerisinde insanlar.

Tam adı ile Mehmet Şükrü Saracoğlu, Fenerbahçe kulübünün kurucusu değildir!


Fenerbahçe spor kulübü kim veya kimler tarafından kurulmuştur?

Hariciye Nazırı Asım ve Server Paşa' ların torunu, Londra Sefareti Başkatibi Nuri Bey' in oğlu Ziya (Songülen) Bey...
Harekat Ordusu Feriki (tümgeneral) Şevki Paşa' nın oğlu Ayetullah Bey...
Ünlü edebiyatçı Sami Paşazade Sezai Bey' in yeğeni Enver Necip (Okaner) Bey...
İşte bu üçlü kuruluşun mimarlarıdır.


Peki o halde Şükrü Saracoğlu kimdir?

Mehmet Şükrü Saracoğlu, siyaset ve devlet adamıdır, Türkiye Cumhuriyeti' nin beşinci başbakanıdır. 1887 yılında Ödemiş' te doğmuştur. Mülkiye Mektebi' ni (1909) bitirdikten sonra İzmir liselerinde öğretmenlik yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Cenevre Siyasal Bilimler Fakültesi' ni bitirmiştir. İkinci dönem çalişmalarına başlayan T.B.M.M. 'ye, İzmir milletvekili olarak katılan Mehmet Şükrü Bey, Fethi Okyar hükümetinde Milli Eğitim Bakanı (1924-1925) olmuştur.

1926' da da Türk ve Yunan halklarının değiştirilmesi amacıyla kurulan Muhtelit Mübadele Komisyonuna Türk delegasyonu olarak seçilmiştir. Dördüncü ve Beşinci İnönü hükümetlerinde Maliye Bakanlığı' na (1927-1930) getirilen Şükrü Bey, henüz kalkınma programının oluşturulamadığı bu dönemde, Türk ekonomisinin ancak köyden başlatılacak reform çalışmalarıyla kalkınabileceğini ileri sürmüştür. Bunun yanı sıra memur sınıfının sorunlarına eğilerek personel ve emeklilik kanunlarını yürürlüğe koymuştur. İktisadi alanda yaptığı işlerden biri de, yabancı bankaların elinde iç ve dış ticaret mevsimlerine göre düşürülen, Türk parasının değerinin korunmasını sağlamasıdır. Bu amaçla Merkez Bankasını kurmuştur (1930). Aynı yıl sağlığı sebebiyle görevinden ayrılmak zorunda kalınca, Türkiye' nin iktisadi sorunları üzerine inceleme ve araştırma yapmak üzere A.B.D. 'ye gönderilmiştir (1931). Dönüşünde Türk Pamuk Sanayii' nin temellerini atan bir rapor hazırlamıştır. 1932' de Osmanlı İmparatorluğu' nun borçlarıyla ilgili sorunları çözümlemek üzere Paris' te yapılan görüşmelerde Türkiye' yi temsil etmiştir ve 1933 antlaşmasını imzalamıştır.

Adalet Bakanlığı (1933-1939) yıllarında, Yargıç ve Avukatlar Kanunu' nu, suşüstü, İcra - İflas Kanunları' nı yürürlüğe koyması, iş esasına dayanan cezaevleri kuruluş yasalarını uygulamaya sokarak, bu amaca dayalı İmralı cezaevini kurması önemli girişimleri arasındadır. Saracoğlu' nun en önemli görevi, İkinci Bayar hükümetinde (1938-1939) ve Saydam hükümetlerinde (1939-1942) Dışişleri Bakanlığı olmuştur. 1942' de hükümeti kurmakla görevlendirildikten sonra da (1942-1946) zaman zaman Dışişleri Bakanlığını üzerine almak zorunda kalmıştır.

1940' ta İngiliz ve Fransız' ların, Türkiye' yi İtalya' ya karşı savaşa sokma isteklerini reddetmiştir. 1948' de T.B.M.M. başkanlığına seçilen Şükrü Saracoğlu 1950' den sonra siyasi hayattan çekilmiştir. 1953 yılında İstanbul' da vefat etmiştir.


Şükrü Saracoğlu, Fenerbahçe Spor Kulübü' nün başkanlığını, 1934-1950 yılları arasında aralıksız olarak yürüterek, 17 sezonla en uzun süre başkanlık yapan Fenerbahçe' li olmuştur. 22 Temmuz 1998 yılında alınan yönetim kurulu kararı ile şimdiki stadyuma, en uzun süre başkanlık yapmış olan rahmetli Şükrü Saracoğlu' nun adı verilmiştir.

Merhum Şükrü Saracoğlu' nu sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..