Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sularımız

Sularımız
 

Küresel ısınma tüm dünyayı olduğu gibi yurdumuzu da etkiliyor. Suyun önemi her geçen gün artıyor. İklim değişikleri ormanların azalması susuzluğu körüklüyor. Gelecek yıllarda savaşların nedenin su olacağı söyleniyor. Diğer ülkeler bu konuda çalışıyorlar, sorunları çözmek için uğraşıyorlar. Bizler de tüketici olarak suyun değerini bilmek ve tasarruflu harcamak zorundayız. Basit önlemlerle tasarruf yapmak mümkün.

Dünyada susuzluktan 8 dakikada 1 çocuk ölüyormuş.

Evde suyumuzu kurtarmanın 10 Basit yolu:
1. Musluğu açık bırakmayın. Her gün sebzelerimiz elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsak çok daha az su tüketiriz. 4 kişilik aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarır.

2. Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın. 4 kişilik ailenin günlük bulaşığını elde yılarsanız ortalama 84–126 litre su harcarsınız. Bulaşık makinesi aynı bulaşığı 12 litre su ile yıkar. Bu ise yılda ortalamam 26–40 ton suyu kurtarmak demektir.

3.Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatalım. Kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik ailede 48 tondur.

4. Daha kısa duş alın. 5 dakikalık duş sırasında 60 litre su harcarsanız 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa ortalama 18 ton su kurtarırsınız.

5. Gereksiz yere sifon çekmeyiniz. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi günde 1 kez sifonu amaç dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

6. Sifona plastik bir şişe yerleştirin. 1.5 litre bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuz içine yerleştirerek yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

7. Duş başlığınızı değiştirin. Ekonomik duş başlıklarından alın. Suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.

8.Muslukları tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.

9. Su kaçaklarını engelleyin. Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.

10. Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Haftada bir kez bile az kursanız yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.

Bu bilgileri TEMA Vakfı’nın sitesinden edindim.

Toplum olarak bu konulara duyarlı olmalıyız.

"ÇEVREYİ KORUMAK AKLIN GEREĞİDİR." Kemal ATATÜRK


Önerdiğim blog : http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97216

 
Toplam blog
: 49
: 816
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim. İzmir'de yaşıyorum. Okumayı çok seviyorum. ..