Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '15

 
Kategori
Güncel
 

Süleyman Demirel’i Sonsuzluğa Uğurlarken

Süleyman Demirel’i Sonsuzluğa Uğurlarken
 

9.Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel siyasi tarihimizin en renkli ve her zaman çözümler üreten simalarından biri idi. Isparta’nin İslamköy’ünden çıktığı bu yolculukta yaşamı ve siyasi yaşama başlangıcından bugüne cumhuriyetin yarattığı değerlerinden en iyi şekilde yararlanan bir cumhuriyet çocuğu idi. Başarılı bir eğitim ve çalışma hayatından siyasete giren, bulunduğu şartları çok iyi değerlendiren siyaset adamıydı. Uzun siyasi hayatında darbelere ve zor günlere rağmen hep ayakta kalmayı başaran, gündemi takip eden halkı tanıyan ve gündemdeki yerini her zaman koruyan bir liderdi.

Onun siyasi yaşamında izlediği politikalardan ve uygulamalardan yarar görenler kadar zarar görenlerde vardı. Bugün sebeplerini daha iyi anladığımız ve büyük bir oyunun parçası olarak sonuçlarını gördüğümüz darbe yılları onun kadar ülkeyi de yıpratmıştı. Ucu dışarda ülkeyi karıştıran, siyasi yönetimi zorlaştıran ve ekonomik dengeleri bozan, ülkeyi darbeye götüren çevrelerin baskısı altında şekillenen siyaset ülkeyi de etkilemişti. Ülkenin o günkü koşullarında şekillenen yönetim tarzı ve kararları nedeniyle seveni olduğu kadar sevmeyeni de vardı. Ama özellikle Cumhurbaşkanı olduktan sonra duruşu çok değişmişti. İzlediği politikalarla topluma güven veren, birleştirici ve yol gösterici tavrı ile tüm kesimlerin sevgisini kazanan bir devlet adamıydı. O deneyimleri ve fikirleri ile her görüşteki insanımıza yol gösteren akıl hocalığı yapan rehberdi.

Dünyayı ve ülkenin sorunlarını bilir ve yakından takip ederdi. Başta kırsal kesim olmak üzere tüm kesimleri çok iyi tanır ve bireylerle güçlü ilişkiler kurar, güçlü hafızası ile herkesi etkilerdi. Siyasete başladığı ilk günden yaşamdaki son anlarına kadar o ülkesi için siyasetin içindeydi. Konulara ve sorunlara olan hâkimiyeti ile her zaman ayakta, her zaman üreten bir fikir adamı oldu.

Günümüzde bile siyasiler basına hoşgörü göstermezken ve eleştiriler karşısında acımasız davranırken, o basına her zaman hoşgörülü oldu. İktidar gücünü basına baskı için kullanmadı. Kimseyi işinden etmedi. Yandaş basın yaratmaya çalışmadı. Kendini eleştiren basın mensuplarını, sanatçıları anlayışla karşıladı ve hatta destekledi. Siyasi mizah konusunda sanatçılar en güzel eserlerini onun döneminde ürettiler. O yollar yürümekle aşınmaz demekle toplumun demokratik tepkisini anlayışla karşılıyordu. Adalet ve polisi kullanarak halkı baskı altında tutma hesapları yapmıyordu. Dün dündür bugün bugündür diyerek siyasette kin ve nefreti bir kenara bırakıyordu.

Siyasi yaşamı yanında aile yaşamı ile de halkın içinden çıkan bir lider olarak özelliklerini korudu. Uzun süre iktidarda kalan ve gücünü koruyan bir lider olmasına rağmen Nazmiye Demirel her zaman eşinin yanında, en zor günlerde bile sessiz, sakin, saygın ve örnek bir kişilik olarak yer aldı.

Hiç şüphesiz onun yaşamından, yaşadıklarından ve deneyimlerinden başta günümüzün siyasiler olmak üzere alacağımız çok dersler vardır. Bugün onun gibi mütevazi yaşayan, bilgi dolu, eleştirileri anlayan, halkı ile kavga etmeyen, halkı anlayan, halktan korkmayan, bütünleştirici, birleştirici cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerini iyi anlayan siyasetçilere ve aydın bireylere ihtiyaç vardır.  

O “Çoban Sülü” olarak başladığı siyasi serüvenini, saygın bir devlet adamı ve halkın babası olarak tamamladı. Uzun ve yorucu bir yaşamdan sonra yeniden doğduğu topraklara geri döndü. Bugüne kadar hiçbir siyasiye nasip olmayan içten ve kurgulanmamış bir sevgi seliyle sonsuzluğa uğurlandı. Öyle bir sevgi seliydi ki bu. Hiçbir beklentisi olmayan ülkenin her yanında genci yaşlısı her görüşten insan İslamköy’ü kapladılar. Adeta halkın omuzlarında halkın töreni ile güller arasında toprağa verildi.  

Halkın Babası ve değerli devlet adamımız 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in aramızdan ayrılığı ülke için zamansız bir ayrılık idi. Çünkü ülkenin bugünlerinde iktidarı ve muhalefeti ile ona çok ihtiyacı vardı.  Bu beklenmeyen ayrılık ülkemiz için büyük bir kayıptı. Ama eserleri ve fikirleri ile aramızda yaşıyor. Onun ülkemize kazandırdığı her kesimdeki ve mevkideki değerli insanlar yine aramızda bilgi ve deneyimleri ile bu ülkenin geleceği için çaba gösteriyor. Onuna bir zamanlar muhalif olanlar bile onu bilge kişi olarak kabul ediyor, sevgi ve saygı ile anıyor.

Halkın baba olarak kabul ettiği Süleyman Demirel İslamköy’ün Çaltepe’sinde doğduğu topraklarda yine bizlerle yaşamaya devam ediyor. Adına yapılan külliyedeki müzede yaşamını görsel bir şölen gibi özetleyen binlerce tarihi belge ile bizlere cumhuriyetin ve demokrasinin en büyük erdem olduğunu gösteriyor. Her dönemi yaşamış bir siyasetçi ve devlet adamının penceresinden demokrasi tarihimizin serüvenini göstermek için ziyaretçilerini bekliyor.  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..