Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '13

 
Kategori
Tarih
 

Sultan Abdülhamit’in şahsiyetine dair…

Sultan Abdülhamit’in şahsiyetine dair…
 

Sultan Abdülhamit 19.yüzyılın son çeyreğini ve 20. yüzyılın başını kapsayan bir zaman diliminde Devleti Aliyyenin hükümdarlığını yapmıştır. Hakkında günümüze kadar geçen 130 yıl içinde o kadar çok şey söylenmiştir ki gerek yerin dibine batırılmış gerek göklerin zirvesine çıkartılmıştır.

Saltanatı 32 yıl 7 ay 27 gün sürmüştür. 1687 den günümüze kadar en uzun devlet başkanlığı yapan kişi olarak ta tarihimize geçmiştir. Sultan Abdülhamit'in muhteşem zekasını daha çok dış politikada kullandığını söyleyebiliriz. Emperyalist devletler bu zekadan her zaman için çekinmişlerdir ve tehlike unsuru olarak görmüşlerdir. Sultan Abdülhamit in dış politikasını eleştiren dış basın ve yayın organlarını az biraz okuduğumuzda tamamen bu eleştirinin emperyalist devletlerin menfaatleri için olduğunu çok rahat bir şekilde görürüz.

İstanbul da ki İngiliz büyükelçinin (Sir Nicolas O’Connor) açıklamaları da durumu çok iyi bir şekilde özetlemekteydi…

‘’Avrupa’nın Cihan harbini önleyen en büyük denge unsuru Sultan Abdülhamit’in diplomasisiydi’’

Sultan Abdülhamit daima devletin şan ve şerefi için çalışmıştı. Çok muntazam bir hayat yaşamış, ağzına içki koymamış ve ibadetlerini hiç aksatmamıştır. Sigara ve kahve tiryakisi idi.

Aşırılığa kaçmamak ve onlarla fazla ilgilenmemek kaydıyla kadınlara biraz fazla düşkünlüğü olduğunu söyleyebiliriz. Haremi dışında ki hiçbir kadına ilgi duymak bir kenara yan gözle bile bakmamıştır. Hatta Yıldız Sarayını bir iffet ve ahlak yuvası olarak muhafaza etmiştir.  Bu konu kendini bilmezler tarafından saptırılarak anlatılmaktadır. Bu kişilere itibar etmeyelim.

Sultan Abdülhamit idam cezasından nefret etmiş, saltanatında sadece 5 idam cezasını onaylamıştır diğerlerine müebbet hapsi uygun görmüştür.

Görüldüğü üzere Sultan Abdülhamit kendisine atılan alçakça iftiraların hiç birisini hak etmemektedir. Böylesine başarılı ve azimli bir devlet adamımızı bu millet şerefle yad edecektir.

Sözlerimi İngiliz koramirali Sir Henry Woods’un şu sözleriyle noktalamak istiyorum;

‘’Bana göre Sultan Abdülhamit gelmiş geçmiş Osmanlı padişahları arasında en müstesna mevki işgal edenlerden biridir. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan beri en başarılı hükümdarlardandı…’’

Hoşça kalın, dostça kalın, sevgiyle kalın…

twitter.com/muhammeddede

 
Toplam blog
: 16
: 916
Kayıt tarihi
: 28.05.13
 
 

Okur-yazar ..