Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '13

 
Kategori
Kitap
 

Sultanı öldürmek

Sultanı öldürmek
 

Sultanı Öldürmek


Edebiyatımızda polisiye romanlara ve polisiye roman yazarlarına alışık olduğumuz söylenemez. Polisiye roman nerdeyse yok denecek kadar azdır. 

“Sultanı Öldürmek”, Ahmet Ümit’in okuduğum ilk eseri oldu. Daha önce okumadığıma çok pişman oldum. Bu cümleyi yazının sonuna saklamayacağım; “kesinlikle herkese okumasını tavsiye ederim”. Kitaba o kadar kaptırdım ki kendimi; hiçbir anında, tek bir cümlesinde bile “hızlı okuyup geçeyim,” isteği uyanmadan, her kelimesini, her satırını zevk alarak okudum. Polisiye bir romanın edebi bir şekilde yazılabileceğini gösteren iyi bir örnek.

Ahmet Ümit, sanki polisiye roman yazmak için yaratılmış. Müthiş bir zeka, müthiş bir anlatım gücü ve Türkçeyi kullanma becerisine sahip !

Romanın baş kahramanı Müştak Serhazin isminde bir tarih profesörü. Müştak Serhazin ile kitabı okuduğum süre boyunca o kadar içli dışlı olduk ki; şu anda ismini yazarken yüzümde bir tebessüm oluştu ! Bu saf ve temiz şahsiyet; kendi içinde psikolojik sorunları olan, sürekli halüsinasyonlar gören ve hayali kişilerle konuşan (bir keresinde Fatih Sultan Mehmet ile bile ciddi ciddi sohbet ediyor!) ama aynı zamanda gerçek hayatta, gerçek şahıslarla konuşurken çok mantıklı sözler sarfeden ve fikir yürütebilen biri. Müştak Bey'in kendisi ile ilgili yaptığı konuşmalar ve eleştriler anlatımı daha sevimli, keyifli kılıyor. 

Romanın hemen başında bir bayan tarih profesörü öldürülüyor. Öldürülen bayan, Müştak Serhazin’in eski sevgilisi. Cinayet sebebinin, bayan tarih profesörünün Fatih Sultan Mehmed ve II.Murat ile ilgili bir tez çalışmasından kaynaklandığı ve bir meslektaşının bu işi yapmış olabileceğinden şüpheleniliyor. Olaylar kitabın isminden çağrıştırıldığı şekilde Osmanlı döneminde değil, günümüz İstanbul’unda geçiyor.

Romanın ortalarını geçtiğinizde, İstanbul’un fethedilişi ile ilgili bir anlatım bölümü geliyor. Müştak Serhazin, hocası profesör Tahir Hakkı’nın İstanbul’un fethi ile ilgili düzenlediği geziye katılıyor. İki tarih profesörü, geziye katılanlara İstanbul’un fethini, tarihi mekanlarda, olayların geçtiği yerlerde gezerek anlatıyorlar. Anlatım hem ilginç hemde ciddi bir bilgi birikimi gerektiren bilgiler içeriyor. Bir çırpıda okuyorsunuz ama bu bölüm bitince maalesef romanın son bölümü başlıyor. Her bölümü ayrı güzel.

Yazar, akla gelebilecek tüm soruları ve detayları roman kahramanları üzerinden soruyor ve cevaplamalarını sağlıyor. İşte bu detaylar, Ahmet Ümit’in zekasını ortaya çıkartıyor. Bu kadar detaya rağmen kafalar karışmıyor, hiçbir detay kaçırılmıyor, olaylar okuyucuya net ve bir bütün halinde aksettiriliyor, okumanın sürekliliği sağlanıyor.

Hala okumamış olanların heyecanını kaçırmamak için katil ile ilgili bir ipucu vermeyeceğim sadece “hiç akla gelmedik biri” olduğunu söyleyeceğim. Mutlaka okumak gerekir.

Youtube’da romanın tanıtım filmin var, meraklısı için : http://www.youtube.com/watch?v=GWodHgeUwx4

 

Sultanı Öldürmek, Ahmet Ümit, 2012, Everest Yayınları

 
Toplam blog
: 70
: 2722
Kayıt tarihi
: 28.12.08
 
 

1992 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunuyum. Mosk..