Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '17

 
Kategori
Tarih
 

Sümerliler deyince

Sümerliler deyince
 

Sümer Yazılı Tableti


Dünyanın önde gelen Sümeroglarından Samuel Noah Kramer, Sümerlerin insanlık tarihine katkıda bulunduğu 39 alanı, yıllar süren araştırmalar ve binlerce tabletin okunması sonucunda eğitimden aileye, tarımdan adalete, ahlaktan felsefeye, edebiyattan politikaya ortaya çıkan bilgileri “Tarih Sümer’de Başlar”  kitabında toplamıştır.

Mezopotamya’da ortaya çıkan sayısız medeniyetin temelini Sümerlilerin attığı bilinmektedir. Ayrıca yazı ve astronomi de ilk kez Mezopotamya’da Sümerlilerde ortaya çıkmıştır. Mezopotamya’da yaşayan birçok farklı kavimden ilk öne çıkan ve daha sonraki medeni oluşumların temelini atan Sümerlilerdir. Gerek yazı, dil, tıp, astronomi, matematik, gerekse din, fal, büyü ve mitoloji gibi alanlarda ilk öne çıkan ve bilinen toplumdur, Sümerliler. “Yaratılış” ve “Tufan”a ilk kez Sümerlilerde rastlanır. Sümer döneminde 21’i büyük olan yaklaşık 35 büyük şehir ve kasaba vardı. Bunlar arasında Kiş, Nippur, Zabalam, Umma, Lagaş, Eridu, Uruk ve Ur sayılabilir.

Bugün Sümer medeniyetini, Almanlardan İngilizlere, Farslardan Araplara kadar birçok Ulus sahiplenmekte ve atalarının Sümerliler olduğunu ileri sürmektedirler. Bunun nedeni şüphesiz medeniyetin, tarihin, hukukun, bilimin, edebiyatın, tarım ve ekonominin Sümerlerle başlaması, daha doğrusu yazının mucidinin Sümerliler olmasından kaynaklanan “ilk medeniyetin kurucularının Sümerliler olduğu” düşüncesidir.

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” diyen Ulusal önderimiz Atatürk’te Sümerlilere ilgi duymuş, 1933’te Sümerbank’ı kurmuş, Türk Tarih Kurumu nezdinde, Türk tarih tezi ve güneş dil teorisi çalışmaları yapılarak, Sümerliler ile Türklerin ilişkisi araştırılmıştır.

Sümerler deyince Cumhuriyet Çınarımız, dünyadaki Sümer ve Hitit kültürlerinin en önemli araştırmacılarından olan, 13 kitap ve birçok bilimsel makaleye imza atan, birçok ödül alan Sümerolog ve sosyal çalışmalarına halen devam eden sevgili, Muazzez İlmiye Çığ’ı anmadan geçmek olanaksızdır.

“Sümerlerde Mabet Fahiseliği” ve “Vatandaşlık Tepkilerim” isimli kitaplarında kadınlarda başörtüsünün köklerinin Akadlara dayandığını yazmıştı. Bu kitapları 2007 yılında kamuoyunda yankı uyandırmış, 2007 yılında, “Vatandaşlık Tepkilerim” adlı kitabında, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçuyla yargılanmış ve ilk celsede beraat etmişti.

Benimde daha önce okuduğum, Muazzez İlmiye Çığ’e ait, “Kuran, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni “ kitabının içeriği çok zengin ve etkileyici.

Kitabın giriş yazısı; “Bize çiviyazılı bilimlerin alanım açan Ulu Atamız, bu yazıyı kullanmış olan milletlerin, özellikle dilleri dilimize benzeyen Sümerlilerin Türklerle dil ve kültür bakımından olan ilişkilerinin araştırılmasını istiyordu. O, Sümerlilere ait bilginin henüz çocukluk çağında olduğu günlerde, dillerinin Türkçe’ye benzediğine ve Asya topraklarından gelmiş olacaklarına inanmıştı. Bugün ise bu varsayım gittikçe kesinleşmeye başlamıştır. Bizde şimdiye kadar Sümer dili ile Türk dilinin karşılaştırılması üzerinde 2 araştırma yapılmıştır. Türk mitolojisinde Sümer mitolojisinden izlere ait tarafımdan yapılan bir çalışma, 1993 yılında toplanan “Türk Kültürü Kongresi”ne sunuldu. Bilindiği gibi yüzyıllar boyunca Batı kültürünün temeli, Yunanlılara, dini de Tevrat'a dayandırılıyordu. Fakat Sümerlilerin kültürü ortaya çıkmaya başlayınca, Batı dünyasının gelişmesindeki ana kaynağın onlarda olduğu anlaşıldı. Sümerlilerin gerek kendi çağlarındaki, gerek daha sonra var olan kültürlere yaptıkları etkileri iki kaynaktan izleyebiliyoruz: 1. Arkeolojik buluntular. 2. Yazılı belgeler. …şeklindedir.

Sümerlilerin etkileri, mimaride, sanatta, teknikte, sosyo politik kurumlarda, bilimde, edebiyatta ve dinlerde görülmektedir. Kazılarda çıkarılan tapınakların, sarayların, hatta özel evlerin yapı tekniği ve stili, daha sonraki milletlerin mimarisini şu veya bu şekilde etkilemiştir. Bundan en az 5 bin yıl önce Sümerlilerin uyguladıkları kemer, kubbe sistemi, sütunlar, yuvarlak pencereler, mozaikler, duvar süsleri, kabartmalar, sunaklar, nişler Ortadoğu'da olduğu gibi, Yunan, Roma yoluyla Batı mimarisine girmiştir.

Kitapta, Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman dinleriyle Sümer dini arasındaki ortak noktalarını şöyle vurgulamıştır: Tanrının yaratıcı ve yok edici gücü; Tanrı korkusu; Tanrı yargılaması; kurbanlar, törenler, İlahiler, dualar ve tütsü Tanrıyı memnun etmek; iyi ahlaklı, dürüst ve haktanır olmak; büyük ve küçüklere saygı göstermek; sosyal adalet; temizlik.

Kitabın içeriğindeki başlıklar ise şöyle;

Sümer dini, dinlerin karşılaştırılması, baş örtme, tek dil ve Babil Kulesi, yaratılış, Adem Peygamberin Cennetten kovulması, Tufan, Eyüp Peygamber hikayesi

Eki Sümer efsaneleri yazılı tabletlerden örneklerle birlikte toplam 110 sayfalık Kaynak yayınlarından çıkan bu araştırma özelliğindeki kitabın dili çok sade.

Keyifle okuyacağınız bu kitabı öneriyorum.

Nizamettin Biber

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..