Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '06

 
Kategori
Fotoğraf
 

Sumru Adası

Sumru Adası
 

Bugün sabah Tepecik’ten Büyükçekmece’ye doğru yürüyorduk. Kaldırımsız yolların kenarında yürüdükten sonra sazlıkların arasından geçtik ve Mimar Sinan köprüsüne ulaştık. Köprünün ve çevredeki kuşların fotoğrafını çekerken suyun içindeki bir adacık ve yanında bir tabela gözüme çarptı. Birkaç metrekare büyüklüğünde bir kara parçası ve üzerinde bir kuş vardı. Küçük adalar görmüştüm ama adı olan bu kadar küçük bir adayı ilk kez görüyordum. Büyükçekmece Gölünde Mimar Sinan köprüsünün hemen yanındaki küçük kara parçasının yanındaki tabelayı görmesem suya düşmüş büyükçe bir beton parçası sanabilirdim. Tabelanın üzerinde bir kuş resmi bulunuyor ve altında yazılarda adaya adını veren sumru kuşu hakkında bilgi veriliyordu: (1)

“SUMRU ADASI
Sumru kuşu Sterne Birundo
Halk arasında deniz kırlangıcı olarak da bilinir.Boyu 30-37 cm civarındadır. Tüm kıyılarımızda ve iç sularda yaygın olarak görünür. Marmara Bölgesi Büyükçekmece göl havzasında ve kıyı şeridinde oldukça sık rastlanır. Üremek için göl bölgesindeki sazlık alanları ve küçük adacıkları tercih eder. Sularda bulduğu canlılar ile beslenir.”

Sumru Adası’nın gölde değil de Marmara Denizi’nde olduğunu düşünmeliyiz. Ada köprünün göl tarafında olsa da denize doğrudan bağlı suyun içinde. Büyükçekmece gölü daha içerideki baraj kapaklarından sonra başlıyor.

Adanın üzerinde beyaz taşlar var, su yüzeyindekiler daha koyu renkli. Adanın rengini sürekli ziyaret eden kuşların dışkıları belirliyor olabilir.

Sumru Adası sığ ve durgun suyun üzerine bir aynadaki gibi yansımıştı. Uzaklarda binlerce kuş görünüyordu ve fotoğrafları çekmek için 1568’de yapılmış tarihi bir köprünün üzerindeydim. Sumru adasının üzerinde yalnızca bir kuş vardı ama sumru değildi, o kuş da hemen uçup gitti.

(1) “Sumru Adası”nın Internet kayıtlarında yeralıp almadığını merak ettim. Birkaç kayıt vardı. Onlar da Internet'te yayınlanmış Sumru Adası fotoğrafları konusunda yapılmış yorumlardı.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..