Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '20

 
Kategori
Tarih
 

Sungur Tekin ve Gündoğdu Bey

Kimi tarihlerde Gökalp oğlu, kiminde Kaya Alp oğlu olarak görünen Gündüz Alp Ertuğrul Gazinin babasıdır. Sungur Tekin, Gündoğdu,Ertuğrul ve Dündar bey isimli dört oğlu vardır. Ertuğrul ve Dündar Gaziler popüler tarihte bilinmektedir. Peki Sungur Tekin ve Gündoğdu bey tarihte nasıl geçer.

Sungur Tekin(Sonkur Tigin) Gündüz Alpın 4 oğlunun en büyüğüdür. Ögeday Han'ın (1186 1241 yılları arasında yaşamış Moğol imparatoru Cengiz Hanı’ın 3. Oğludur) ordusuna sızan ve ilk zamanlarda hain olarak anılan daha sonra öldüğü sanılan Sungur Tekin aslında Selçuklu Devleti adına Ögeday'ın ordusuna sızmış ve oradan bilgiler aktaran bir kişidir. Daha sonraları obaya dönen Sungur Tekin ilerleyen zamanlarda Gündoğdu ile birlikte tekrar Horasan'a dönmeye karar vermişlerdir. Bu nedenle tarihte Sungur Tekin hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır.

Gündoğdu da hiç şüphesiz yiğit bir alp idi. Bunu kardeşi Ertuğrul Gazi ile Alaaddin Keykubat'ın yardımına gittikleri Yassıçemen Meydan Muharebesi'nde göstermiştir. Bu savaş sonrasında Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1.Alaaddin Keykubat Gündoğdu'nun kardeşi Ertuğrul Gazi'ye Hilat (Elbise-Hükümdarlık Sembolü) giydirerek kendisine Ankara yakınlarındaki Karacadağ ve çevresini vermiştir.

Moğol zulmünden kaçıp kendilerine yeni yurt aramak için göç eden Kayı Obası, bir yandan da ana vatanları olan Orta Asya'ya geri dönmek istiyorlardı. Obanın büyük kısmı Orta Asya'ya dönmek istiyordu. Lakin Ertuğrul Bey ve onu destekleyenler Anadolu'da kalmak istiyordu.

Gündoğdu ve Sungur Tekin Bey yaklaşık 1000 hane ile doğuya doğru yani Anavatan (Orta Asya)'a dönmüş, Ertuğrul Bey ve kardeşi Dündar Bey ise batıya doğru gitmişlerdir. Nihayetinde obanın kalan üçte biri Osmanlı Devleti'nin temellerini atan Ertuğrul Bey ve 400 çadırlık bir oba olmuştur.

Gündoğdu ve Sungur Tekin Bey'in bu hamlesi bazı tarihçiler için büyük bir hata olarak yorumlanmıştır. Nitekim Gündoğdu Bey'in ölümü hakkında ve mezarı hakkında bir bilgi yoktur. Böylelikle tarih sahnesinden sessiz sedasız kaybolmuştur.

 

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..