Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '06

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Suni gündemler

Suni gündemler
 

İnternet üzerinde üyesi oldugum pek çok grupta drup durup "Ezanin Türkce okunmasi" konusu gündeme gelip tartışılmakta. Elbette medeni ölçüler içinde kafalarımıza takılan konuları tartışmak, bilgi dağarcığımızı geliştirip, genisletmek, kendi fikirlerimizi sunmak cok onemlidir. Ben olaya farkli bir boyuttan bakmanız icin bu satırları yazmak ihtiyacini hissettim.

Bakınız, yüzyıllardır okunan bir ezanımız var. Üstelik bu öylesine bir cağrı ki 24 saat hiç durmadan yinelendigini bilmem düşüneniniz oldu mu?
Hadi canim sen de diyenler olabilir.
Ancak dünyanın döndüğünü biliyorsak, dönerken şehirler ve ülkeler arası saat ,dakika farklarını da kabul ediyorsak doguda okunmaya baslayan
bir ezanin bu farklar göz önüne alındığında yine başladığı yere dönmesinin 24 saati bulacagini ve boylece hic durmadan okundugunu algilamamiz cok daha kolay olacaktir.
Böylesi şaşmayan ,muhteşem bir organizasyonu kim, kimler, nasil ,nerede ve ne sekilde yüzyıllardır yürütebilmiştir düşünmek gerekir...
Üstelik ezanin bir çagri oldugunu tum Muslumanlar bilip kabul ettigine gore, bunu Turkce mi olsun, Arapca mi kalsin tartismasina donusmesinin
pek de anlamli oldugunu dusunemiyorum.
Oysa dusunup tartismamiz gereken cok daha onemli meseleler oldugu hepinizin malumudur.
Bilmem farkinda misiniz ?
Turkiyemiz ne zaman ileriye donuk hamleler yapmaya baslasa,hani tabiri caizse biraz belini dogrultup yurumeye cabalasa ille de bir senaryo tezgahlanir ve bizler birbirimize duseriz.
Bu gecmis zaman icinde yasanan olaylarla sabittir. 1960 yilindan bu yana Turkiye tarihini soyle bir gozden gecirirseniz ne demek istedigim ortaya cikacaktir.
Bizler oculerle korkutulmaya,kafamizi kaldirdigimizda bir şaplak yemeye, sesimizi yukseltmeye cabaladigimizda susturulmaya calisilan bir toplumuz.
Her donem yeni bir korkutma araci,her dogrulmada yeni bir ic karistirma tezgahi ortaya konulurken, Allah askina soyleyin hic mi aklimiz calismaz? hic mi ders almayiz ? hic mi silkinip "ne oluyor" demeyiz ?

Milletleri bolmenin pek cok yolu vardir. Saglam zeminde bir arada toplanmis milletleri yikmak kolay degildir.
Kimi ulkeler komunizm ocusuyle korkutularak ,kimi ulkeler fasist ontemlerle, ykimileri de bol, parcala, yonet sisteminin binbiratraksiyonu ile yikilmistir.
Hala anlamiyor musunuz arkadaslar ?
Gecmiste Turkiye Cumhuriyeti cesitli denemelerle yok edilmeye calisilmis ve artik zincirin son halkasi olan böl/parcala/yonet kisminin en tehlikeli oyunlari oynanmaya baslamistir.Soyle ki : Önce dil üzerinde tezgahlanmistir oyun...Dilimizi bozma planlari tutmustur.
Daha sonra etnik ayrimcilik konusu islenmistir. Bu da basarili olmaya baslamistir... Maya tutmustur...
Simdi sira en tehlikeli bolum olan dine gelmistir. Iste farkinda olmadan alet oldugunuz konu da budur.

Televizyonlarda ,radyolarda yapilan konusmalar,guya isin uzmani olan kisilere yaptirilan yorumlar,akla gelebilecek her turlu cigirtkanliklar yapilmaktadir ve bunlara ek olarak internet uzerinden bu tip tartismalar baslatilmistir.
(Bun satırları yazarken bir programda Medyum Memis kadinlarla erkekler beraber namaz kilabilir mi konusunda konferans vermekteydi.)
Maksat kafa karıştırmak,şüpheye düşürmek,kişileri birbirinden soğutmak,birlik ve dirligin temel unsurlarindan biri olan din birligini koparmak,zedelemek ve sonunda yok etmektir.
Bu islemin diger adina da "Fitne" deniyor.
Masumane bir sekilde gosterilerek yurutulen bu eylemler, ozgurluk, demokratik hak ve hukuk soylemleri adi altinda basarili bir sekilde yurutulmektedir.
Ve sizler,bizler, hepimiz ayagimizin altindaki topragin kaydigindan, haberimiz olmadan bu cirkin oyuna alet edilmekle oldugumuzu acaba bir an durup dusunduk mu ?

Birakin ezani...Nasil okunmussa yuzyillar boyu yine oyle okunsun. Namazda gozu olmayanin ezanda kulagi olmaz derler.
Sanki Turkce okunsa hepiniz camilere hucum mu edeceksiniz ? Allahu ekberle-Allah uludur arasinda niye bunca yazisma yapilsin ?
Hangimiz namazi nasil kilalim da sevabini arttiralim yazismasi yapariz gunler boyu soyler misiniz ?
Zaten namazini kilan ezani duymasa bile saatini bilir ve kilar.
Kilmayan da kilmaz.Bu kisi ile Allah arasinda...

Turkceye sahip cikmak adina bir ise baslanmak isteniyor ise o ayri bir konudur elbette...
Ama dilinize sahip cikiyorsaniz ve bunu saglamak icin girisimde bulunmak istiyorsaniz once ezandan baslamaktansa evinizin yakinindaki "market"ten, alisveris yaptiginiz "shop"tan,bir cay icmek icin ugradiginiz "cafe"den, rahatlamak icin gittiginiz "disco/dancing/pub"dan, saclarinizi duzelttirdiginiz "couffour"den,bindiginiz "taxi"den, gittiginiz "restaurant"tan baslayabilirsiniz.
Bu cok daha inandirici ve ozendirici olur.

Siz hic kilisede çan calmasın diyeni duydunuz mu ?
Pazar ayinleri farklı olsun,çanın yerini şu alet alsın turunden bir konunun internette tartisildigina sahit oldunuz mu ?

Bu sebeple herkesin konulari tartışırken işin arka planını da düşünmelerini hassaten rica ediyorum.
Unutmayalım ki baska "Turkiye" yok.

Bir de not :
Sizler burada ezani turkce mi /Arapca mi okunsun konusu ile istigal ederken bakiniz elin oglu Ulkemizi bolmenin haritalarini cikarip nasil da detay detay yayinliyor.
Asagidaki linki tiklarsaniz yukarida okudugunuz yazinin daha bir anlam kazandigini goreceksiniz.

http://www.globalsecurity.org/military/world/war/kurdistan-maps.htm
Hepinizi saygiyla selamliyorum.

 
Toplam blog
: 79
: 1982
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

Salyangozları bilirsiniz... Onları görmeseniz bile geçtikleri yerde bıraktıkları izlerden anlarsı..