Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr İrfan Serdar Arda

http://blog.milliyet.com.tr/driserdararda

11 Temmuz '15

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Sünnet hakkında herşey - 1

Sünnet hakkında herşey - 1
 

Sünnet, mutlaka bilinen ilkelere ve steriliteye uyularak yapılması gereken cerrahi bir işlemdir. Bu nedenle, işi sadece çocuk olan hekimler tarafından yapılmalıdır.


Çocuklarda en sık olarak uygulanan cerrahi işlem sünnettir. Sünnet, sünnet derisi olarak bilinen "prepisyum"un uygun bir uzunlukta kesilerek çıkarılmasıdır. Bir "cerrahi işlem" olan sünnet mutlaka hekimler tarafından ve aynen bir cerrahi işlemde uygulanan ilke ve kurallara titizlikle uyularak yapılmalıdır.  

 

Sünnet neden yapılır?

Sünnet başlıca iki gerekçe ile yapılır: 1) İstek, 2) tıbbi gereklilik. Ülkemiz başta olmak üzere pek çok ülkede dinsel inanış ve gelenekler sünnet yapılmasının ilk gerekçesini oluşturmaktadır. Bunun dışında, daha çok bebeklik çağında olmak üzere; sünnet derisinin uzun ya da ucunun dar olması çocuğun idrar yaparken zorlanması ile yineleyen idrar yolu enfeksiyonları ve doğumsal böbrek ve idrar yolları anormalliklerinde sünnet tıbbi gerekçelerle yapılmaktadır.

 

Sünnet hangi yaşta yapılmalıdır?

Kimi ülkelerde geleneksel olarak doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde yapılırken, kimi yerlerde yaşa bakılmaksızın herhangi bir zamanda gerçekleştirilmektedir. Sünnet, her yaşta yapılabilir. Sünnetin yapılması için belli bir yaş sınırlaması yoktur. Önemli olan, sünnetin gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra uygun ortamlarda ve cerrahi ilkelere uygun olarak yapılmasıdır.

 

2-6 yaş arasında sünnet yapılması sakıncalı mıdır?

Hayır. Bu yaşlar ararsında sünnet yapılmasının sakıncalı olduğuna ilişkin kanıtlanmış bilimsel bir veri yoktur. Ancak, kural olarak, görünen organ anormallikleri dahil çocukluk çağında cerrahi olarak düzeltilmesi gereken bir sorun varsa, bunun çocuğun henüz kendi hakkında yeterince bilgi ve algısının olmadığı zamanda yapılması en doğru yaklaşımdır. Çocuk Cerrahisi uygulamalarında, çocuklarla ilgili bu tür cerrahi girişimler için en uygun yaş aralığı 0-24 ay arasıdır. Bu nedenle, eğer sünnet yapılması isteniyorsa bu yaş aralığında yapılması uygun olur. 2 yaş üzerinde hangi cerrahi işlem olursa olsun çocuğun belleğinde olumlu ya da olumsuz mutlaka bir iz bırakacağı akılda tutulmalıdır.

 

Yenidoğan döneminde sünnet yapılabilir mi?

Evet. Bu dönemde sünnet yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Zamanında doğmuş bebeklerde, ilk 24 saat tamamlandıktan sonra eğer herhangi bir sorun yoksa sünnet yapılabilir. Ancak, bu dönemde sünnetin mutlaka deneyimli bir Çocuk Cerrahı tarafından yapılması gerekir. Çünkü, bebeklerde sünnet derisi (prepisyum) penisin uç kısmına (glans) yapışıktır. Bu yapışıklık yeterince açılmaz ise kalan deri fazlalılığı nedeniyle ileride yeniden sünnet yapılması gerekebilir.

 

Böbrek ve idrar yolları (üriner sistem) anormalliklerinde sünnet yapılmalı mıdır?

Çocuklarda mesane, üst idrar yolları (üreter) ve böbreklerde varolan doğumsal anomalilerde, idrar yolu enfeksiyonu görülmesi olasılığı yüksektir. Her enfeksiyon atağı aynı zamanda böbrek işlevlerinde bozulmaya da yol açabilir. Sünnet derisi idrar yolu enfeksiyonu için bir risk etmeni olduğundan, bu çocuklarda koruyucu bir önlem olarak sünnetin erken yapılması uygun bir yaklaşımdır.  

 

Sünnet kim tarafından yapılmalıdır?

Bu sorunun tartışmasız yanıtı, sünneti yapacak kişinin farklı yöntemler konusunda bilgili ve deneyim sahibi bir hekim, tercihan bir Çocuk Cerrahı olmasıdır.

 

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 23.03.2015 tarihinde yayımlanan yönetmeliğe göre; "1219 sayılı Kanununun 3 üncü maddesinde, sünnet işleminin genel ababet icrası kapsamında … sünnet işleminin yalnızca tabip tarafından yapılabileceği öngörüldüğünden, 01/01/2015 tarihinden itibaren sünnet işlemi sadece tabiplerce yapılabilecektir… Tabip dışındaki kişiler tarafından sünnet işleminin yapıldığının tespit edilmesi halinde… şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır” hükmü getirilmiştir.

 

 

Sağlıklı günler dileklerimle.

 

Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

 

driserdararda@gmail.com

http://driserdararda.com

https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi

https://twitter.com/drserdararda

https://tr.linkedin.com/in/isarda      

 
 
Toplam blog
: 59
: 16759
Kayıt tarihi
: 02.03.13
 
 

Prof. Dr., Çocuk Cerrahisi Uzmanı...   "Çocuk Cerrahisi", çocuklarda tedavisinde cerrahi yöntem g..