Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '14

 
Kategori
İnançlar
 

Sünnet olmak Müslüman olmanın şartıysa 6' ıncı şart olarak İslam'ın 5 şartına eklensin.

Sünnet olmak Müslüman olmanın şartıysa 6' ıncı şart olarak İslam'ın 5  şartına eklensin.
 

Bozguncular gibi yok badattı, böyle bir şey yoktu demeyeceğiz. Vardır, doğrudur; sünnet sünnettir. Lakin öyle algılanıyor ki bir kişi diğer bütün koşulları yerine getirse bile sünnet olmadıkça Müslüman sayılmaz.

Ve belki dünyada sünnet nedeniyle Müslüman olmayan insanlar vardır. Ulema bir şeyi unutuyor. Sizlerin olacak/olmalı/olsa iyi olur dediğiniz şeyleri inananlar dinin şartı sanıyorlar. Çıkın sokaklara “Sünnet olmayan Müslüman kabul edilir mi” diye sorun. Herkes hayır diyecektir. Peki, biz size soruyoruz; sünnet olmayan Müslüman kabul edilir mi?

Evet, diyorsanız hani o 5 tane olan (Oruç, namaz, hac, zekât, kelime-i şahadet) İslam’ın şartı eksik demektir. Domuz eti yiyen dinden çıkar mı? Siz de biliyorsunuz ki sadece bir yasağı ihlal etmiş olur. Sünnet olmak da öyle. Sünnet olmak Allah'ın emri de olabilir; Allah'ın emrini yerine getirmeyen Müslümanlıktan çıkıyor mu?Dinin her emrini Müslüman olmanın şartı gibi gösteriyoruz. O zaman namaz kılmayan da Müslüman sayılmasın. Allah'ın emirleri ayrı Müslüman olmanın  şartları ayrı. Adam kelimei şahadet getirdi dini görevlerini de eksiksiz yapıyor sen sünnet olmamışsın  Müslüman sayılmazsın mı diyeceğiz? Sünnet olmak Müslüman olmanın şartıysa İslam'ın beş şartına eklensin.

Sünnet olmak tıbben doğru olabilir. İslam geleneğinde vardır. Yüzlerce yıldır peygamberler uymuşlardır. Peygamberimiz sünnet olarak vaaz etmiştir. Dinin çok önem verdiği bir konudur. Hakkında ayet bile olabilir. Ama işte İslam’ın şartı demek çok farklı bir konudur. O şartı yerine getirmediğin zaman Müslüman değilsin demektir.

Müslüman olmanın şartlarını dinimiz belirtmiş. Ama sen mesela kalkıyorsun ulemasın ya (sözüne güveniliyor ya) domuz eti yiyen Müslümanlıktan çıkar diyorsun. Kişi sünnet olmadığı sürece Müslüman olamaz diyorsun. Allah adına fetva veriyorsun. Madem öyle İslam’ın beş şartının arkasına altıncı şart olarak sünnet olmayı da ekle, İslam’ın altı şartı olsun. Domuz eti yememeyi de ekle yedi şartı olsun. Farkında olmadan tövbe hâşâ Allah’ın dinini değiştiriyorsun.

İslam’ın şartı beş ise beş kardeşim, niye kendinizden yeni şartlar uyduruyorsunuz? Peygamberin sünnetini yerine getirmeyen kişi dinden mi çıkıyor. Benim dildiğim sevap kazanamıyor. Sünnet olmak için de peygamberin sünneti denildiğine göre…

Yalnız sünnet olmak hani örneğin ezan gibi dinin temel argümanıysa o başka. Yani Allahın emri değil ama sünnet olmamış birinin de Müslümanlığı pek caiz görünmüyor denebilir. Sünnet olmamış kişinin Müslümanlığı geçerli değildir diyemezsin.

Ayrıca Müslüman olmayanlar sünnet olmadıkları için hani Müslümanları onlardan ayırmak amacıyla sünnet olmak dinin yaygın bir kuralı haline getirilmiş olabilir. Sünnet olmak peygamberin sünneti. Peygamberin sünneti elbette Allah’ın ayetlerine dayanır. Ancak peygamberin sünnetini yerine getirmeyen Müslüman yok mu? Onlar dinden mi çıkıyor. Namazın sünnetini kılmadığınız zaman dinden mi çıkıyorsunuz. Şöyle diyebilirsiniz, sünnet olmak örneğin ezan gibi dinin ayırıcı bir uygulamasıdır. Ama sünnet olmak İslam’ın şartı dediğiniz zaman dine müdahale etmiş olursunuz. Nihat Hatipoğlu’nun söyledikleri zaten Müslüman olanlar içindir. Samimi Müslümanlar içindir. Hatipoğlu ve hitap ettikleri öyle bir manevi etki altındadırlar ki Sünnet olmanın Müslüman olmak için şart olduğunu düşünebilirler. İçinde her türlü toplumun olduğu genel bir insanlık zümresine İslam’ı tebliğ ederken “Sünnet olmak İslam’ın şartıdır” diyemezsiniz. Adam kalkar İslam’ın şartlarını sana sayar.

Sünnet olmak müminler için çok önemlidir. Benim için de önemli. Hani Müslüman olayım ama sünnet olmayım diyen insanlara Sünnet olmayı Müslüman olmanın şartı gibi göstermek bana pek doğru gibi gelmiyor. Sizler bizler sünnet olalım, çocuklarımızı da sünnet ettirelim ama sünnet olmayı İslam’ın şartı gibi göstermeyelim. Ya tercih nedenidir, kişi diğer şeklin daha sağlıklı ve estetik olduğuna inanıyordur belki. Valla ilk anda da cinsel organı korusun diye böyle yaratılmış, yani Allah’ın bir hikmeti gibi görülüyor. Ve üstelik bir zararı da yok gibi. Hem bana zararı olan bir yasağa uymadığım zaman hemen dinden mi çıkıyorum. O zaman uyuşturucu kullananların hepsi kâfir. Dinin şartı konusunu insanlarımız algılayamıyor. Allah sünnet olmayı Müslümanlığın şartı olarak görseydi İslam’ın beş şartının arasını onu da koyardı.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..