Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sünnet

Sünnet
 

SÜNNET FİİLİYATI


Sünnet yaptırılmadan önce bilinmesi gereken hususlar

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte düğün derneklerin artış gösterdiği günleri yaşamaktayız. Bu eğlenceli meşgalelerin içerisindeki en önemli olgulardan bir tanesi SÜNNET düğünleri ve organizasyonudur. Burada bilinmesi gereken önemli noktalar vardır.

Sünnet fiiliyatı erkek çocuklarında penisi örten deri tabakasının belli oranda ve steril şartlarda cerrahi bir şekilde kesilerek alınması işlemidir. Bu işlem çok basit olarak nitelendirilmemelidir. Çünkü erkek hayatının en önemli organı olmakla birlikte çoğalmanın devamlılığı noktasında da çok büyük yeri olan bir organ olarak bilinmelidir. Bu konu ile yola çıkarak sünnetin erkek çocuklarında idrar yolu iltihaplanmalarının önlenmesinde, Penis kanserinin önüne geçilmesinde, cinsel ilişki ile bulaşan hastalıkların en asgari düzeye indirilmesinde, kadınlarda rahim kanseri riskinin azalmasına etken olduğu çeşitli araştırmalarda kanıtlanmıştır.

Ülkemizde sünnet fiiliyatı Dini ve Sosyal bir istek olup % 90 erkek çocuklarında yaygın olarak uygulanmaktadır. Aile için sünnet töreni yapılması zevkli ve gurur verici aynı zamanda manevi hazın doruğa ulaştığı bir gün olarak telaki edilmektedir. Çocuk açısından ise, arkadaşları arasında erkekliğe ilk adımın başlangıcı ve statü kazanmak olarak nitelendirilmektedir.

Aileler arasında sürekli olarak kafaları karıştıran bir diğer soru ise sünnet yaşıdır.

Sünnet fiiliyatı direk erkek çocuğunun yaşamını etkilediğinden dolayı en uygun yaş olarak ergenlik döneminden önceki yaş yani 0–2 / 4–12 yaşlar arasıdır. 2–4 yaş arası çocuğun kimlik gelişimi ve uyumsuz olmalarından dolayı mümkün olduğunca sünnet yaptırılmaması gereken yaş aralığıdır. Bunun nedeni daha çocuğun kimliğinin oturmaması, anatomik olarak gelişme evresinde olması olarak nitelendirilebilir. Yakın zamanımızda sünnet fiiliyatı, yaranın daha çabuk iyileşmesi, iltihap riskinin daha az olması çocukta psikolojik incinme bırakmaması nedenleri ile 0–12 aylık yani 1 yaşın altında yaptırılmaktadır.

Çocuklarımızı özellikle erkek çocuklarını sünnetçi korkusu ile büyütmemenin faydaları sünnet fiiliyatının gerçekleşmesi esnasında çok büyük önem arz etmektedir. Sünnetin faydalarını ve özellikle sağlıklı olduğunu çocuğa anlatmak ve ikna etmek ailenin başta gelen görevleri arasındadır. Bu yaklaşım çocukta ileride doğabilecek psikolojik sarsıntıların önüne geçecektir.

Hayatın başlangıcı ailede başladığından, eğitiminde başlangıcı aileden geçmektedir. Bu neden ile ne olursa olsun çocuklarımızı iğneci, sünnetçi vb. bilinçaltı etkileyici cümleler ile korkutulmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki yarınlarımız olan ÇOCUKLARIMIZ aileden alacakları ilk eğitimler ile kişiliklerinin temellerini atacaklardır.

 
Toplam blog
: 84
: 2161
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Sağlık sektöründe toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışmaktayım. Yüksek okul mezunuyum. Konuşmay..