Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '15

 
Kategori
Teknoloji
 

Sunum alanında büyük savaş: Power Point Prezi'ye karşı!

Sunum alanında büyük savaş: Power Point Prezi'ye karşı!
 

Power Point Prezi'ye Karşı!


Microsoft  Office Power Point ve Prezi sunum pazarını domine eden iki program olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki hangi program hangi alanlarda başarılı?

Hangisi yapacağımız sunumda bize maksimum fayda sağlayabilir?

İki program arasındaki temel farklar ve benzerlikler nelerdir?

Öncelikle benzer noktalara değinelim;

1) Microsoft Office Power Point ve Prezi yazılı, görsel, işitsel ve grafiksel öğeleri içeren ve katılımcılar ile interaktif sunum yapılabilecek paket programlardır.

2) Her iki program da her profilden (çalışan, öğrenci vs) geniş bir kullanıcı topluluğuna sahiptir.

Asıl bizim için önemli olan farklılıklara değinelim;

1) Power Point bilgisayar tabanlı ve ücretli (bilgisayara kurulum yapılması suretiyle çalışabilecek nitelikte)olup, Prezi internet tabanlı ücretsiz (Sadece temel Public Plan ücretsiz olup, Enjoy, Pro ve Teams planları ücretlidir) bir program olarak internet erişimi olan tüm noktalarda kullanılabilmektedir.

Bu konuyu biraz daha açmakta fayda var. Zira en önemli farklılık olarak göze çarpmaktadır.

Power Point programında işlem yapabilmek için öncelikle bilgisayarınıza programı kurmalısınız. Çalışmalarınızı bilgisayarınıza kaydedebilir, taşınabilir bellek yoluyla başka bilgisayarda açabilir, sunumlarınızı düzenleyebilirsiniz. Bu işlemler için internet bağlantısına gerek yoktur. İşte bu noktada Prezi ile çalışmayı arzu ederseniz öncelikle internet bağlantınız olmak zorunda. Sunum hazırlamak için bilgisayarınıza bir program yüklemek zorunluluğu olmayıp, gerek sunumlara gerekse kaydettiğimiz çalışmalara internet erişimi olan her bilgisayardan ulaşabilme imkanı bulunmaktadır.

2)  Power Point temel olarak tek slayt mantığı çalışmaktadır. Çalışmalar tek slaytlar halinde, birbirini takip etmekte ve sunum gerçekleştirilmektedir.  Prezi de ise Zooming User Interface (ZUI) adı verilen bir mantık kullanılmaktadır. Aktarılmak istenen bilgilere ana ekrandan yakınlaşarak (zoom) ulaşılmaktadır. Özetle Power Point tek slayt mantığı ile Prezi ise yakınlaşma mantığını kullanmaktadır.

3)  Power Point slayt, yazı tipi, grafik tasarımları, renk çeşitleri ve yazdırma seçeneklerinde kullanıcıya alternatifli geniş seçenekler sunarken, Prezi nispeten daha kısıtlı seçeneklere sahiptir.

4)  Power Point geleneksel, benimsenmiş ve güven veren bir sunum programı olarak kabul görmekle birlikte, Prezi yenilikçi ve kullanıcı profili hızla genişleyen bir sunum programı olarak göze çarpmaktadır.

BENCE!

Günümüzün değişen koşulları ile beraber değişime ayak uydurmak ve yoğun rekabette farklılık yaratmak bir zorunluluktur. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına gereken tepkiyi veremeyen firmalar ve ürünler bir bir pazardan çekilmektedir.

Belki de değişimin ve hareketliliğin en çok yaşandığı sektörlerden birisi de sunum sektörü olsa gerek. Ülkemizde ve dünyada sunum uygulamalarında Power Point programının sektör lideri olduğu yatsınamaz bir gerçektir. Günlük hayatta gördüğümüz, izlediğimiz ve gerçekleştirdiğimiz sunumların çoğu hatta tümü Power Point ile yapılmaktadır. Bütüne yayılmış, kabullenilmiş ve güven kazanmış bir program ile sunum yapmak bir avantaj sayılabilir. 

Klasik ve gelenekçi bir sunum yapısına sahip olan Power Point ile bütünlüğe sahip sunumlar gerçekleştirilebilir ve iyi bir tasarım ile sunum zenginleştirilebilir.

Prezi ise internet tabanlı bir sunum programı olmasının kimi zaman avantajını kimi zamanda dezavantajını kullanıcılara cömertçe sunmaktadır. İnternet erişimi olan tüm bilgisayarlardan sunuma erişmek ciddi bir avantaj ancak sunum esnasında internet erişiminin kesilmesi neticesinde sunumun yapılamaması riski de ciddi bir dezavantaj olarak göze çarpmaktadır.

Prezi ile üzerinde çalıştığınız sunumları kaydetmek istediğinizde. PEZ uzantılı bir dosya ile karşılaşacaksınız. Bu dosyayı bir arkadaşınıza gönderdiğinizde arkadaşınızın dosyayı açamadığı yönünde sitemiyle karşılaşmanız kuvvetle muhtemel. Çünkü. PEZ uzantısını açmanız için bilgisayarınızda Prezi Desktop programı kurulu olmak zorunda olduğundan çoğu zaman söz konusu problemle karşılaşılmaktadır.

Öte yandan Prezi uygulamalarının Power Point uygulamalarından görsel ve albeni açısından oldukça üstünde olduğu söylenebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktalar Prezi ekranındaki geçişlerin (ZUI Mantığı) katılımcıların başını döndürecek nitelikte olmamasıdır. Sunumda aktarılanların yerine sunum efektlerine odaklanılması sunum amacına uygun düşmemektedir.

Günümüz iş ve akademik alanda her iki programda kullanılmakta olup, kişi amaçlarına, katılımcı profiline ve kendisine en uygun programı belirleyebilir ve başarılı sunumlar gerçekleştirebilir.

Haluk Gökşen

http://about.me/halukgoksen

 
Toplam blog
: 5
: 621
Kayıt tarihi
: 06.01.15
 
 

Etkili Sunum Teknikleri Uzmanı   1984 yılında Ankara’da dünyaya gelen Haluk GÖKŞEN ilk ve..