Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '06

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Süper fikir tuzağı

Süper fikir tuzağı
 

Bir toplantıda ortaya attığınız süper fikrinn toplantı sonunda uygulayıcısı durumuna düşersiniz. Fikirlerinizi daha fazla iş yükü almadan nasıl paylaşabilirsiniz?
Yaratıcılığı bastırmak, verimlilikte mümkün olmamaktadır. Geçen ayki personel toplantısında görmüştüm onu. Biz açık konular üzerinde dururken Tahsin birden bir fikir öne sürmüştü. Patron’da "süper bir fikir! Neden bu konuda çalışmayı başlatıp gelecek ay rapor vermiyorsun?" dedi.

Tahsin o gün şunu öğrendi: Özellikle toplantılarda sakın iyi fikirlerinden bahsetme.

Biz bu ”hata”yı hep yapıyoruz. Bir öneri getirdiğinizde daha ben yapamam diyemeden o işi yapmak konusunda atanmış olarak buluyoruz kendimizi. Siz işi yapmayı değil iyi olduğunu düşündüğünüz bir şeyi öneriyorsunuz aslında. Ama önerdiğinizle baş başa kalıyorsunuz.

Bu tuzak farklı şekillerde de karşınıza çıkabilir. Varsayalım yapmanız gereken işten önce yapılması gereken bir iş var. Sizin işinizi yapabilmeniz için o işi de sahiplenmeniz ve yapmanız gerekecektir. Eğer bir şey söylemezseniz bir süre sonra işinizin neden geciktiğini izah etmek zorunda kalacak ve “madem öyle neden farkedip üzerine gitmedin” sözlerini duyacaksınız.

Problem fikri öne sürmekte değildir- bu patronun ya da takım liderinin iyimser davranışıdır aslında. Fikirler projelerin tohumlarıdır. Gelecekteki tüm çözümlerin ve yeniliklerin kaynağıdırlar. Hangi yönetici fikir üretene o işi yapma sorumluluğunu yüklüyorsa ona “tohum yiyici” denilebilir. Eğer fikir üretenlerin kendilerini iyi hissetmelerini engelleyen bir ortam yaratılırsa bu kimsenin fikir vermeyeceği yönünde bir sonuca gidecektir. Bu yüzden yöneticiler, ileride daha büyük problemler yaşamamak için fikirlerin nasıl uygulamaya geçirileceğine ilişkin bir yöntem belirlemelidirler.

Eğer patronunuz yada yöneticiniz tohum yiyici ise ne yapacaksınız?

Tahsin’i başına gelenden nasıl koruyabilirsiniz?

En basit yol önereyim: Fikrinizi net ve açık olarak yazacağınız bir önsöz ile bu fikrin sadece bir öneri olduğunu ve uygulayıcısı olmadığınızı yazabilirsiniz. Örneğin, Tahsin şunu diyebilirdi "Yapmak isteyenler için bir fikrim var. Çok fazla yoğun olduğum için ben üstlenebilecek durumda değilim ancak fikrimi tüm detayları ile aktarabilirim.” " Bu Tahsin’in ekiple bir anlaşmayı başlattığını ve ekibinde Tahsin’in çok yoğun olduğunu anlamasını sağlayacaktır.

Bunu yazarken hadi yapsana dediğinizi duyar gibi oluyorum ama maalesef şu anda o kadar yoğunumki size bırakmak zorundayım.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..