Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '20

 
Kategori
Futbol
 

Süper Lig 2019/20 ANALİZİ

Süper Lig 2019/20 ANALİZİ

Süper Lig'de 2019/20 sezonu bu hafta itibariyle sona erdi. Corona virüsü nedeniyle TFF ligi 12 Haziran'a ertelemişti. Şampiyon takımı, 3 büyükler ve sezonun sürprizleri ve oyuncu performanslarını yazacağım sizlere. Öncelikle şampiyon Başakşehir’le  başlayalım.

 

MEDİPOL BAŞAKŞEHİR

Şampiyon Başakşehir sezon öncesi teknik direktör Abdullah Avcı’yla yollarını ayırdı ve yerine Okan Buruk getirildi. Sezon öncesi bu değişiklik pek de beklenmiyordu. Okan Buruk geldikten sonra Enzo Crivelli, Demba Ba, Fredrik Guldbransen, Martin Skrtel ve  Daniel Aleksic gibi önemli takviyeler yaparak 2019-20 sezonuna şampiyonluk adayı olarak lige başladılar. İlk haftada aldıkları Yeni Malatya yenilgisi soğuk bir duş etkisi yarattı üstüne kendi evinde Fenerbahçe yenilgisi bir anda ‘’Acaba mı?’’ sorusunu akıllara getirdi futbolseverlerin. Ondan sonra Kadıköy’deki Fenerbahçe maçına kadar ligde yenilmediler. Okan Buruk 4-3-3 oynayan takımı bir anda 4-4-2’ye çevirerek çift forvetli bir sisteme geçti. Demba Ba – Crivelli ikilisi ileri tarafta büyük işler yaptılar. Bekler Clichy ve Caicara da hücum savunma tarafını çok iyi yaptılar. Edin Visca da sağ kenarda hem gol – asist sayılarını artırdı hem de savunmaya verdiği destekle bu şampiyonluğun gelmesinde önemli rol oynadılar. Kaleci Mert Günok da yaptığı kurtarışlar ve topu oyuna sokması ve tecrübesiyle önemli bir rol oynadı şampiyonlukta. Avrupa karnesi zayıf olan Başakşehir bu sene karneyi biraz düzeltti. Roma, Wolfsberger ve Mönchengladbach gibi takımların olduğu UEFA ligi grubundan lider çıktılar hem de Mönchengladbach’ı deplasmanda yenerek başardılar. Abdullah Avcı zamanında Avrupa ayağı zayıf kalmıştı Başakşehir’in ama bu sene bunu kırmayı başardılar. Okan Buruk ligin elit teknik adamlarından biri olmuştur. Fatih Hoca Gs’yi bıraktığı takdirde yerine gelecek kişi Okan Buruktur. Taktiksel esnekliği yüksek, rakip analizlerini çok iyi yapan ve oyuncuların hiçbir şekilde formunu düşürmeyen bir teknik adam. Her türlü oyuncudan alabileceği maksimum verimi almasını iyi biliyor. Futbolculuğunda Galatasaray, Beşiktaş ve İnter gibi takımlarda oynadığı ve kazandığı başarılar onun teknik adamlığına çok iyi yansıyor. Yarışmacı bir antrenör olduğu ortaya bir kez daha ortaya çıktı. Akhisarspor’da kazandığı Türkiye kupası ve Rizespor’da yaptıkları iyi sinyaller vermişti ancak bu şampiyonluk onun teknik direktörlüğünü herkesin görmesini sağladı. Seneye Şampiyonlar Ligi’nde ne yapacak merakla bekliyor olacağız.

 

TRABZONSPOR

Geçen sezon oynadıkları futbol ve topladıkları puanlarla bir anda şampiyonluk adayı olan Trabzonspor sezon öncesinde oynadıkları hazırlık maçlarının sadece birini kazandı ve beş beraberlik aldı. Bu tabloda lige başlarken bir avuç insan ‘’o sene bu sene’’ değil mi diye sorgulamaya başladı. Hazırlık maçlarının faturası olmaz bence o bir sadece göstergedir. Yaz transfer döneminde Aleksander Sörloth, Daniel Sturridge, Gaston Campi, Erce Kardeşler, Edgar Le gibi önemli ve eksikleri tamamlamaya yönelik transferler yaptılar. Ligi Kasımpaşa deplasmanıyla açtı ve berabere kaldı. Sivas maçına kadar dalgalı bir performans sergilediler. .Sivas deplasmanında aldıkları yenilgi sonrasından ligin 17’nci haftasındaki Kayserispor maçına kadar yükselişe geçtiler. Ağırlıkla 4-2-3-1 ve 4-1-4-1 dizilişleriyle çıktılar sahaya. Göbekte Sosa kenarlarda Yusuf Sarı, Abdülkadir Ömür ve Nwakaeme ; forvette Sörloth bazen de Sturridge vardı. Kaleci Uğurcan Çakır kariyer sezonlarından birini oynadı ve Milli takımımızın kaleci rotasyonunda önemli bir alternatif oldu Mert Günok’a. (Basında çıkan haberlere göre EPL takımlarından Sheffield United’la anlaşmış. Umarım uzun yıllar oynar EPL’de.)  Ardından yönetim ve Ünal Karaman arasında anlaşmazlık yaşanınca kulüp Ünal Hoca’yla yollarını ayırdılar. Hem de devre arsında ve takım şampiyonluğa oynarken. Trabzon yerel medyası dahil herkes şaşırdı bu habere. Yardımcısı Hüseyin Cimşir göreve getirildi. Fakat Ünal Hoca’nın verdiği havayı ve katkıyı maalesef veremedi ama takım çok iyi olduğu için 30’lu haftalara kadar şampiyonluğu kovaladılar. Öne geçtiği maçlarda skoru alamaması ve takımı geri yaslaması çok eleştirildi. Büyük maçlarda etkisini hissettiremedi. Bu da onu aleyhine olan hatalardı. Aleksander Sörloth bu sezon gösterdiği performansla herkesi etkiledi. Ligde 34 maçta 24 gol 9 asistle ligde gol kralı oldu. Attığı goller değil toplu-topsuz oyundaki maharetleri ve hava toplarındaki üstünlüğüyle de rakip stoperlerin canını yaktı. Top saklama özelliği zayıftı ancak onu da belli bir seviyeye getirdi. Şu an komplike bir santrafora dönüştü. Seneye de Trabzonspor’da oynayacak ancak Trabzon yönetimi bonservisini alabilecek mi? Böyle bir oyuncu için 15-20 milyondan kapıyı açarlar. Jose Sosa tam bir maestro olduğunu yine gösterdi. Beşiktaş’la şampiyon olduğunda Mario Gomez, Gökhan Töre’yle yakaladığı ivmeyi Sörloth, Nwakaeme ile yakaladı. Oyunu rakip sahaya yığma, yeri geldiğinde tempoyu düşüren ya da arttıran, verdiği kilit paslarla takımına çok önemli bir fonksiyonu vardı. Ayrılırsa onun yerini doldurmak çok zor olacaktır.

 

BEŞİKTAŞ

Yeni sezona Abdullah Avcı yönetiminde başlayan Beşiktaş’da Tyler Boyd, Victor Ruiz, Geoge Kevin N’koudou, Adem Ljajic, Douglas, Pedro Rebocho , Mohammed Elneny ve Abdoulay Diaby alındı yaz transfer döneminde. Abdullah Avcı’nın kafasındaki oyun ilk etapta savunma güvenliğini yapmak ve topu kazandıktan sonra geçiş hücumuyla kaleye gitmekti. Bunun için geriden oyun kurulumunun yapılmasını istedi. Ancak istedikleriyle kadro malzemesi uyuşmadı. İlk hafta Sivas deplamanında 3-0 yenildi ve eleştiriler geldi. Sonraki hafta evinde Göztepe’yi 3-0 yendi ama oyun tam oturmamıştı. Ardından Alanya maçına kadarki periyotta 3’de 0 yaptı. Sonra Alanya maçında toparlanmaya başladı ve Galatasaray maçından itibaren çıkışa geçti. Üst üste 6 galibiyet aldı ve Beşiktaş toparlanmaya başladı. Ardından kendi evinde Malatya’ya ardından Kadıköy’de Fenerbahçe’ye yenildi. Hocanın koltuğu sallanmaya başladı. İkinci yarıdaki Sivas maçını kaybedince kendisiyle yollar ayrıldı ve yerine Sergen Yalçın getirildi. Sergen Yalçın Abdullah Avcı’ya nazaran daha pragmatist yaklaştı kadroya ve ona göre dizilişleri yaptı. İkisinin tek ortak yönü ikisi de 4-2-3-1 dizilişini kullandılar. (Abdullah Avcı ilk 6 hafta 4-1-4-1 kullandı.)  Çıktığı 15 maçta 10 galibiyet 3 yenilgi ve 2 beraberlik aldı ve 32 puan toplayarak üçüncü bitirdi ligi. Trabzonspor’un CAS cezası nedeniyle Şampiyonlar Ligi ön eleme turuna katılacak. 4-2-3-1 dizilişinde Atiba-Elneny defansif orta sahalar önünde Ljajic, sağ kenarda Diaby sol kenarda  N’koudou ileride Güven ya da Umut Nayir’i kullandı Sergen Hoca. Bazen Tyler Boyd’u göbekte Ljaic’in yerine oynattı. Daha çok skoru almaya yönelik kullandı takımı. Fazla riske girmedi. Tabiri caizse cerrah gibi fazlalıkları kesti attı. Bu sene yapılacak iyi birkaç takviyeyle Beşiktaş şampiyonluğun en kuvvetli adaylarından olabilir.

 

Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer takımları bir sonraki yazımda yazacağım. 

 
Toplam blog
: 2
: 214
Kayıt tarihi
: 27.05.19
 
 

FUTBOLSEVER ..