Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '13

 
Kategori
Spor
 

Süper Ligin Standart Sapması

Birkaç haftadır ligimizin standardından söz ediyoruz. Şimdi bunun neye karşılık geldiğini Avrupa’nın en önemli altı ligini sıralamaya alarak hem anlamaya hem de Avrupa’nın genel bir ortalamasından yola çıkarak ligimizin bunun neresinde olduğunu görmeye çalışalım.

İlk tablo Avrupa’nın lider takımlarından oluşuyor. Bunu ikinci, üçüncü ve dördüncü takımlar sıralaması izleyecek. Her tablonun altında en başarılı ve en başarısız liglerin hesaba katılmadığı bir ortalama değer olacak. Yani en başarısız lig olarak görülen Türkiye’den herhangi bir veri genel ortalama hesaba dâhil edilmemiştir.

 

Görüleceği üzere Galatasaray galibiyet ve maç başına puan ortalamasında bu sıralamanın en başarısız takımı durumundadır. İspanya, Almanya ve İngiltere Liglerinin liderleri çıktıkları her maçın %80’ninden fazlasını 3 puan ile kapatırken, Galatasaray ligde yaptığı her iki maçtan ancak birini kazanabilmektedir.

Bir sonraki tablo ikincilerin sıralamasını gösteriyor.

 

Burada ilginç bir veri ile karşılaşıyoruz. Galatasaray’ın ikinciler sıralamasının da altındaki bir yüzdeyle başarı ortalaması sağlamış olduğunu görüyoruz. Antalyaspor yine bu sıralamanın en altında kendine yer bulabilirken, Galatasaray ile galibiyet yüzdelerinin aynı olması ilginç bir eşitlik.

Sıradaki tablo üçüncülere ait olacak.

 

Galibiyet yüzdesine ait ortalamanın hala Türkiye lig liderinin üzerinde olması dikkat çekici veri olma özelliğini sürdürüyor. Beşiktaş haliyle bu sıralamanın en altında ve ortalamanın oldukça uzağında bir yer bulabiliyor kendisine.

Diğer tablo dördüncülerin ortalamalarını gösteriyor.

 

Ligimizin genel ortalamasını Avrupa’nın dördüncülerine yakın bir yerde olduğunu göstermesi bakımından bu tablo aslında her şeyi çok güzel özetliyor.

Hemen peşinden Süper Lige ait tabloyu incelediğimizde bunu daha net görebiliyoruz.

  

Avrupa ortalamasına uygun sonuçlar alınmış olsaydı nasıl bir lig tablosuna erişirdik sorusunun cevabı bir sonraki tabloda görülüyor.

 

Peki…

Ligimizin genel durumunu görmüş olduk. Mevcut standartlar devam ettiği durumda ligin nasıl tamamlanabileceği ile ilgili bir projeksiyon yaptığımızda aşağıdaki tabloya ulaşıyoruz.

 

Sıralamadaki takımların isimleri farklı olabilir. Ancak genel anlamda ligin bu şekilde tamamlanması beklenen sonuç olarak görülüyor.

Ligin birincisi ile dördüncüsü arasında sadece üç maçlık bir fark olması şampiyonluk yarışının fiilen son üç dört haftaya kadar resmiyet kazanamayacağını işaret ediyor.

Tablo ve genel sonuçlarıyla okuyucularımızı baş başa bırakıyorum.  

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com 

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..