Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '07

 
Kategori
Müzik
 

Supertramp

Supertramp
 

Duydum ki Roger Hodgson son anda bir değişiklik olmazsa İstanbul'a gelecekmiş. Roger amca, son dünya turnesini İstanbul'u görmeden bitirmek istemedi herhalde. Eee geçte olsa İstanbul'lu müzikseverler ünlü Supertramp'in kurucusu Roger Hodgson'u görecekler.
Richard Davies ile birlikte, 1969 yılında kurmuşlar Supertamp'i. O zamanki kadro, bas gitarda Hodgson, klavyede Davies, gitarda Richard Palmer ve davulda Bob Miller den oluşmuş. İlk çıkardıkları, kendi isimlerini taşıyan, albüm ticari fiyaskoyla sonuçlanmış, başarısızlık grup üyelerini kötü etkilemişti. İkinci albüm için beş sene beklemişler. 1974 de çıkardıkları "Crime of the Century" adlı ikinci albümleri onlara bekledikleri başarıyı nihayet getirmişti. Albümün açılış parçası "School" Supertramp'in müzikal kalitesini ortaya koyuyor, sözleriyle o dönemin sorgulayan yapısını net bir biçimde ortaya koyuyordu. Kadrodan Palmer ve Miller ayrılmış, John Helliwell (sax), Dougie Thomson (bas), Bob C. Benberg (davul) ilave olmuştu. Roger ise gitar ve pianodaydı. Bir sonraki yıl çıkardıkları "Crisis? What Crisis?" da büyük ilgi topladı. Müzikal kompozisyonları, grup üyelerinin soloları onların araştırıcı yönlerini açıkca göstermekteydi. Kısa sürede Supertarmp rock tarihinde yerini almştı. 1977 yılında "Even in the Quietest Moments", 1979 yılında grubun İngiltere'den Amerika'ya taşınmalarını belgeleyen "Breakfast in America" yayınlandı. Bu albümün liste parçası "Logical Song" rock klasikleri arasına girdi. 1980 de verdikleri Paris konseri Onların 6. albümü oldu. 1982 yılında çıkardıkları "Famous last words" grubun son albümü oldu. Roger Hodgson gruptan ayrıldı. Diğer kurucu üye Richard Davies, grubu yaşatmaya devam etti, 1985 de "Brother where you bound" çıkardı. Ticari olarak pek tatmin edici olmasa da kalite açısından iyi bir çalışmaydı.
Evet özellikle ses tonuyla ve besteleri ile Roger Hodgson Supertramp'i bizlere kazandırdı. Logıcal Song, Its raining again, School, Dreamer, Hide in your shell unutulmazlar arasına girdi.
Arşivinizde mutlaka olması gereken bir grubu kısaca aktarmaya çalıştım sizlere. Sevgilerle....
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..