Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '10

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Şurdan iki kilo organik domates tartar mısınız?

Şurdan iki kilo organik domates tartar mısınız?
 

Hangisi daha önemli, organik tarım mı, konvansiyonel tarım mı?

Bence ikilemlerin dışında bir cevap verilebilir.

?

İkisi de denebilir.

İkisi de mi?

Evet.

Tarım ve gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği konusundaki çıkmazlarımızı yansıtması değil mi aslında bu ikilem?

Yani daha da açarsak konuyu; geleneksel (organik) tarım mı, konvansiyonel tarım mı sorusuyla yaklaşmak da bizi bir çıkmaza sokmuyor mu? Çıkmazı bırakın resmen kamplaşma olmuş vaziyette desek daha doğru olacak galiba.

— Galibasını sil istersen.

Bilimsel sorgulayıcılık ki deneye dayanır malumunuz, yerini geleneksel olan her şeyi küçümseyen kaba modernizm ile sürekli, çatışan modern sanayi toplumunun ve bilimsel araştırmanın tüm başarılarını yadsıyan tepkici gelenekçiliğin aldığını ve bu çatışmanın bir sonuca varmadığını görmek!

Ötesi toplumun paranoya haline getirdiği “kitlesel şüphecilik” ve toplumsal öncelikleri göz ardı eden neo-liberal zihniyet ha babam körüklüyor bu çatışmayı.

Fırsatçıları ve dolandırıcıları hesaba katmamazlık etmeyelim abi.

Bir sebze ya da meyvenin organik yahut konvansiyonel olduğunun ancak tarlada ya da laboratuarlarda belirlenebildiği, organik ürün fiyatlarının da konvansiyonel ürünlerin oldukça üstünde seyrettiği bir ortamda hesabımız şaşar onları hesaba katmazsak abi.

Ve de tabi ki kar devreye girince; tüketicinin korunması da üreticinin insafına kalıyor.

***

Bilimsel araştırmalara baktığımızda açıkçası konvansiyonel tarımdan azrail’imiz mi acaba diye kendimizi geri çekiyoruz ister istemez.

Alın size araştırmalardan örnek…

‘’ Mısır üretiminde yaygın olarak kullanılan “Atrazine” erkek kurbağalarda yüzde 75 oranında kısırlığa neden olurken yüzde 10’unu da dişileştiriyormuş..

İdrarda görülen pestisit (organofosfat) konsantrasyonları ile dikkat eksikliği ve hiperaktif bozukluk (ADHD) arasında ilişkiyi gözler önüne seriyormuş. ADHD de otizm, asberger konvansiyonel tarımın getirisi şüphesi ağırlık kazansa da …’’

***

Peki, organik tarım?

Organik gıda pazarından nasiplenme savaşı olabildiğince hızlı devam ediyor.. Dünya organik gıda bir hızla büyümüş ve sektörde artık küresel devler sahnede anlayacağınız.

—Her zamanki gibi mi?

- Aynen.

Tarlasında ürettiği organik sebzeyi mahalle pazarında satan küçük üreticiler?

Dünya piyasalarında silinip gidiyorlar, ülkemizde ise?

?

Belli pazarlar kurulsa da daha büyük bir pazar bu köy pazarlarını yutar gibi geliyor bana önlem alınmazsa.

***

İngiliz botanikçi ki kendisi organik tarımın babası olarak tanınır;Sir Albert Howard (1873-1947) İngiliz Sömürge yönetiminin görevlisi olarak Hindistan’a modern batı tarım tekniklerini öğretmek için gönderildiğinde, Hintlilerin kendi iklim ve toprak koşullarında en doğru seçimleri yaptıklarının farkına varıp, Hintlilere İngiliz tarımının yararlarını anlatmaktan vazgeçerek, İngiliz çiftçilere geleneksel tarım tekniklerinin yararlarını öğretmeye başlamış.
“The Dr. Oz Show” programıyla tanınan Mehmet Öz organik ürünler konusunda kesin tavır alan uzmanlar arasında imiş. Dr. Öz elma, armut, şeftali, erik, üzüm, patates, havuç biber gibi ince kabuklu sebze ve meyvelerde, marul, ıspanak gibi yeşilliklerde, et ve süt ürünlerinde organik mahsullerin tercihini tavsiye ediyormuş.

Avrupa Komisyonu Altıncı Çerçeve Programı tarafından desteklenen Avrupa organik tarımında ve düşük girdili tedarik zincirlerinde kalite, güvenlik ve maliyetler konusundaki beş yıllık bir çalışma (QLIF) organik ürünlerin vitamin mineral ve diğer besleyici faktörler açısından konvansiyonel tarım ürünlerine karşı daha üstün olduğu iddia ediliyormuş. Organik ürünlerde ağır metaller, mikotoksinler, gliko-alkoloidler ve pestisit artıkları gibi tercih edilmeyen faktörlere de daha az oranda rastlanıyormuş.

***

—Yani yine ikilemde kaldı vatandaş öyle mi?

— Aynen abi.

 
Toplam blog
: 334
: 456
Kayıt tarihi
: 26.07.07
 
 

Yaşama değer veren bakış açısıyla biraz antika sayılabilecek düşüncelere sahip bir insanım. Geçmişte..