Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '14

 
Kategori
Kitap
 

Sürdürülebilir yeni dünya düzeni

Sürdürülebilir yeni dünya düzeni
 

Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji arzında sanıldığı kadar yüksek bir paya - ekonomik nedenlerle - ulaşamayabilir. Fosil yakıtların hala günümüz enerjisine hükmetmesi, görünür gelecekte de öyle kalacak olması başta sera etkisi,asit yağmurları ve havakirliliği gibi çevre kaygılarına yol açıyor. Bununla birlikte, yeni teknoloji sayesinde keşfedilen temiz yakıtlar ve işleme teknikleri enerji piyasasını olumlu yönde etkileme potansiyeline sahip. Özellikle de yenilenebilir enerjinin resmi sübvansiyonlara bağımlı kalmadan gelişme yoluna girmesi çevre bakımından cesaret verici gözüküyor.

Kalkınmanın sürdürülebilir olmasının yolu sürdürülebilir enerjiden geçiyor. Bu anlamda “Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Söyleşileri”, hem dünyada hem de Türkiye’de enerji alanında köklü değişimler yaşanan bir döneme denk geldiği için, daha iyi bir zamanda piyasaya çıkamazdı.(Küresel Kaynaklar Grubu Başkanı Mehmet Öğütçü) 

2013 Eylül ayında piyasaya sürülen Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Söyleşileri kitabı genç bir yazarın (Rahmi Aydemir) elinden çıkmasının yanında birçoğumuzun beklediğinin ötesine geçti. Çalışmada; bir bölgedeki insan sermayesi, kültür-sanat faaliyetleri ve kadın-erkek eşitliğine önem verilen bir sosyal ortamın yanı sıra; orman alanları, yeşil alanlar, temiz hava, su benzeri doğal kaynakların varlığı ve bu kaynaklara erişim imkanları da o bölgenin halkına sunduğu yaşam standardının önemli belirleyicileri. Gözlemler, ekonomik büyümenin yaşam kalitesine yansımaların her zaman olumlu olmadığını gösteriyor. En başta Avrupa Birliği’nin temel taşları ekonomi, enerji ve çevre politikalarının ele alındığı bu kitap; çevreye iktisadi yaklaşımlar, ekonomide yeşile dönüşümün yolları, ekolojik paylaşıma dayalı çıkar çatışmaları, organik tarım ve gıdalar başta olmak üzere birbirinden önemli konuları tartışıyor, paylaşıyor ve enerji güvenliği paradigmalarıyla yenilenebilir enerjinin önemine farklı bir bakış açısında bulunuyor. 

Bu anlamda “Sürdürülebilir Yaşam ve Enerji Söyleşileri”, birbirinden uzman isimlerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının (Greenpeace, WWF-Türkiye, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğa Derneği, Türkiye Çevre Vakfı, ÇEKÜL, ÇEVKO) söz aldığı rehber bir kitap olma özelliği taşıyor. Söyleşilerin yanı sıra, Rahmi Aydemir’in kısa metinlerle yaptığı akıllıca geçişler ve doğa üzerinden kültürel otizm vurgusu dikkat çekiyor.

 
Toplam blog
: 2
: 610
Kayıt tarihi
: 28.06.14
 
 

Freelance bilim yazarı ve kimya bilimci. ..