Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '13

 
Kategori
Siyaset
 

Süreç, süreç dedikleri ...

Süreç, süreç dedikleri ...
 

Sürecin ne olduğu ve akil insanların niçin görevlendirildiğini bir de bu gözle görün. 

PKK – KACEK – BDP – KCK – DTK ve benzeri yapılanmaların içinde olanlar 23 Aralık 2010 tarihinde yayınladıkları bir belgede (TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİKLEŞMESİ VE KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜME DAİR SİYASİ TUTUM BELGESİ) çözüme yönelik önerilerinin bir kısmında şöyle demektedirler.

“Demokratik Özerklik

·Türkiye siyasi ve idari yapısında demokratikleşmeyi sağlamak amacıyla köklü bir reformu öngörür.

·Sadece devlet sistemini değiştirerek sorunların çözülemeyeceğinden hareketle, toplumun öz yeterliliğini esas alır.

·Sorunların çözümünde geliştirilecek yöntemler için, yereli güçlendirme, halkı söz ve karar sahibi kılma felsefesiyle hareket eder.

·Halkın karar süreçlerine dâhil olması için demokratik katılımcılığı savunur ve tüm yerel birimlerde meclis sistemini esas alır.

·Salt “Etnik” ve “Toprak” temelli özerklik anlayışı yerine kültürel farklılıkların özgürce ifade edildiği bölgesel ve yerel bir yapılanmayı savunur.

·“Bayrak” ve “Resmi Dil” tüm “Türkiye Ulusu” için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk birimin kendi renkleri ve sembolleriyle demokratik öz yönetimini oluşturmasını öngörür.

·Demokratik özerk yönetim, “bölge meclisi” olarak örgütlenir ve meclislerde görev alan kişiler de “bölge meclis temsilcisi” olarak tanımlanır. Meclis hem meclis başkanını hem de görevli olduğu alandaki işleri yürütecek yürütme kurulu üyelerini ayrı ayrı seçer. Başkan ve yürütme kurulu üyelerinin, meclisin aldığı kararların icrasından sorumlu olmaları öngörülür.

·Bölgelerin her biri o bölgenin özel adı veya bölge meclisinin yetki sınırları içinde bulunan en büyük ilin adıyla anılacaktır.

·Demokratik özerklik modelinde il valileri,  hem merkezi hükümetin hem de bölge yürütme kurulunun aldığı kararları uygulamakla görevlidir. Bakanlıkların taşra teşkilatları da aynı prosedüre tabi olacaklardır. İl Genel Meclisleri,Belediye ve Muhtarlıklar gibi diğer idari yapılar varlığını korumaya devam edeceklerdir.

Türkiye’nin siyasi ve idari yapısında gerekli değişikliklerin gerçekleştirilmesi öngörülürken; öncelikle Türkiye’nin demografik yapısının açığa çıkarılması ve bunun için gerekli çalışmaların yapılması zorunludur.

Kongremiz tarafından İstanbul’dan Antalya’ya, Adana’dan Samsun’a, Edirne’den Kars’a kadar kentlerin tümünde yaşanan ortak sorunlardan, farklı ve özgün yerel sorunlara kadar her türlü toplumsal sorunun modern ve demokratik bir devlet yapılanması içerisinde çözümünü kolaylaştıracak engerçekçi model olarak “Demokratik Özerklik” benimsenmiştir. Demokratik Özerklik’in hayata geçirilebilmesi için yeni Anayasa çalışmalarıyla birlikte siyasi ve idari yapılanmada köklü bir reforma gidilmesi gerekmektedir.” 

16 Nisan 2013

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaşbarış planının üç aşamadan oluştuğunu da anlattı:

Birincisi çekilme, ikincisi yasal değişiklikler üçüncüsü de siyasi müzakereler ve “normalleşme”.

“İkinci aşama anlaşma için çok önemli. O dönemde hükümetin Türkiye demokrasisive Kürtlerin hakları için belli adımları atması gerekiyor. Özellikle deanayasadaki Kürtlerin [varlığını] inkar eden maddeler değişmeli” diyen Demirtaş, BDP’nin anayasa konusunda dört ana talebi olduğunu belirtti:

Bütün vatandaşlar şu an olduğu gibi “Türkler” olarak nitelendirilmemeli, vatandaşlara anadilde eğitim hakkı verilmeli, Türkiye’nin çeşitliliği kabul edilmeli ve anayasada bir çeşit kendi kendini yönetim hakkı yer almalı.

Ankara’dan demokratik hakları ve ifade özgürlüğünü geliştirmesinive muhalefet partilerine verilen mali desteği artırmasını da isteyen BDP Eşbaşkanı, hükümetten terörle mücadele yasalarının kapsamının daraltılmasını datalep etti.

Demirtaş, “Polisin ve yetkililerin göstericilere yönelik muamelesinin önüne geçilmeli. Hapse atılan, siyasi tutuklular haline gelen politikacıların ve belediye başkanlarının serbest bırakılması için bazı tedbirler alınmalı” dedi. 

 
Toplam blog
: 92
: 956
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Ülkemin içinde bulunduğu ve gitmekte olduğu yerden rahatsızım. Atatürk ilke ve devrimleri doğrult..