Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '19

 
Kategori
Hukuk
 

Süreli Nafaka Getirilmeli

Süresiz nafaka ile ilgili önümüzdeki günlerde mecliste çalışmalar başlayacak ve süresiz nafakadan süreli nafakaya geçiş tartışılacak. Aslında çok geç kalınmış olmasına rağmen bir yerden başlanması gerekiyordu. Süresiz nafaka hem erkek hemde kadın tarafını aslında mağdur etmektedir. Nafaka boşanmış bir kadını kollayacı olmak ile birlikte aynı derecede erkeği mağdur etmekdir. Ödeme zorluğunda olan bir çok erkek cezaevinde bulunmaktadır. Birgün, bir yıl veya on yıl farketmez süren evliliğiniz bitiğinde erkeği ömür boyu borçlandıran bu sistem, ülke ekonomisi buna bağlı işsizlik oranları düşünüldüğünde büyük mağduriyetler ve zincirleme olarak olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Süresiz nafakanın olumsuz taraflarına bakacak olursak, evliliklerin bitme sebebinin en büyük kısmı ekonomik yönden yaşanan sorunlar ve buna bağlı olarak evde başlayan çatışmalar oluyor, adı şiddetli geçimsizlik olan bu durum sonunda mahkemede bitiyor, lakin mahkemede biten sadece evlilik akdiniz oluyor, aynı evde geçinemeyen ve ayrılma kararı alan bu iki kişiyi bir birleri ile bağlayan yeni bir sözleşme çıkıyor ortaya "NAFAKA" ve bu insan ile sizi her ay karşı karşıya getiren bir sözleşme, bir tarafı kollama amacı olurken diğer tarafı mağdur eden. 

Nafakanın farklı türleri var ben "YOKSULLUK NAFAKASI" ile ilgili değineceğim yazımda, yoksulluk nafakası bir erkeği hayatı boyunca süresiz ödeme zorunluluğuna iten bir tür, örneğin çocuk yok bir ay evli kalmışsınız daha uzun süreli olanlada dahil buna evde geçinemeyerek ayrılıyorsunuz. Şiddetli geçimsizlik veya başka sebep, dava görülüp bitiyor, kadın baba evine geçmiş, erkek düşük maaş alıyor veya çalışmıyor maaş ta almıyor, ama sizin ne çalışmanız ne ödeme zorluklarınız önemsenmiyor, ne yapacak edecek ödeyeceksin 200 tl olur 1000 tl olur mahkeme ne takdir etmişse, erkek ödeme yapamaz 3 ay sonra önce icra gelir çalışıyorsa maaşına  tahsil edilir, yok çalışmıyorsa infaz gereği cezaevi yolu gözükür. Toplumda erkek 200 tl ne olacak canım ödesin yatmasın gibi algı var lakin bu insan ne kazanıyor ne gideri var bilinmez. Erkektir mecburdur, bir çok kadın belki gerçekten ekmek bile alamayacak durumdadır ve bu 200 tl ye ihtiyacı vardır ama aynı derecede erkek te muhtac olabilir onu ödemekte zorlanabilir, her ikisi de bu meblağ yüzünden ölmez ama zorda kalır. Erkek ödeyemez mağdurdur aynı şekilde o parayı tahsil edemeyen kadın da mağdurdur. burada cinsiyetten çok ülkenin ekonomik şartları göz önüne alınmalı, ve çözümler üretilmeli her iki tarafı da mağdur etmeyen. Bir çok kadın var ki ihtiyacı olmadığı halde sırf eski eşe ceza osun diye halk arasında konuşulan "donuna kadar alacağım" vermezse hapislerde çürüteceğim dediklerinede şahit oluyoruz. 

Bir zaman geçiyor erkek artık dayanamaz hale geliyor, icra, cezaevi derken medeni yönden biten ancak nafaka yönünden her ay karşı karşıya gelerek ömür boyu çatışma içinde kalınan, hakaretlere varan restleşmeler sonucu bir anlık öfkeye yenilerek suç işliyor, hepimizde bunu sadece izliyoruz, üzülüyoruz.

Bazı kişi ya da kurumlar süresiz nafaka diye bir şey olmadığı ilgili nafakanın iptal edildiği haller olduğu bu sebeple süreli nafakanın çıkmasının gereksizliğinden bahsediyorlar, bir çok yazılı ve görsel basında, peki hangi haller bunlar bakalım, 1- Kadın evlenirse, 2- Kadın asg ücretten fazla maaşı olan işe girerse, 3- kadının haysiyetsiz hayat sürmesi gibi, 

Şimdi bu dediklerinizin ispatı kime ait, nafaka ödeyen erkeğe, ayrı şehirde yaşıyorlarsa nasıl takip edecek, diyelim etti, diğer sorun bir insanın özel hayatını takip etmek ve bilgi edinmek ayrı bir kanunda suç teşkil ediyor, bir diğer husus ta kollamamız gereken kadınımızın peşine eski eşi takıyoruz. Şimdi bir düşünün bu durum kadın için sıkıntı yaratacak durum değil mi? Devamlı takip altındasınız

Süreli Nafaka nasıl olacak peki, 

Belli bire süre erkekten nafaka alınacak, en az 2 yıl en fazla 5 yıl üzerinde duruluyor, bu süre sonunda devlet tarafından fonda biriken para ile kadının hakkını ödemek ve mağduriyetini gidermek devlet güvencesine alınıyor. Bu düzen sonunda kadın artık eski eş ile munasebeti bitecek, ay sonu parası yattı mı yatmadı mı düşünmeyecek, icra dairelerinde 3 ayda bir dolaşıp tebligatlar yollamayacak avukat bürolarında işi olmayacak, eski eş peşinde dolaşmayacak, gereksiz tartışmalar hakarateler büyük ölçüde düşecek (sağlık yönünden çok saplantılı olanlar her iki taraf içinde çokca bir ön görüde bulunmak zor) suça itilen erkek, şiddet gören yada maalesef daha üzücü durumlarda kalan kadınlarımızın sayısı azalacak inşallah hiç olmayacak.

Süreli Nafakanın çıkmasını istemeyenler bu mevcut yasadan dolayı nemalanan bunu gelir kapısı haline getiren sadece alacakları ücreti düşünen bazı hukuk büroları ile mağdur kadınlar üzerinden yine maddi kazanç elde eden dernek kuruluşları bunlar, bir hukuk bürosu düşünün 100 tane kadın müvekkili olsa her birinin tahsil edemediği nafakalar için icra yoluna gittiklerinde bir bedel alıyorlar, 3 ayda bir geçilen tebligatları borçlu taraf günü dolmadan öderse fazi vs ödemiyor karşı tarafa ama ilgili büro müvekkilinden harcını hurcunu o nafakanın içinden tahsil ediyor, kadın eksik almış mağdur olmuş düşünmüyor. Birde çıkmasını istemeyen kadınlarımız var, onların derdi ihtiyacı olmayanlar özellikle çalışmayayım etmeyeyim ama parayıda alayım diyen kısım.

Oysa ki, Süreli nafaka devlet güvencesi altında olduğundan, biliyorlark i öyle yan gelip yatarak para almak yok, devlet ödeme yaparken bir yandanda kadının bulunduğu bölgeye göre iş bulacak, kadın ben çalışmam diyemicek, ya da kayıt dışı çalışarak nafaka alanın böyle bir şansı da kalmayacak, devlette bütün verileri olacak, eş takip edemeyecek ama devlet edecek, Bakın burada aslında kadın için bir avantaj var, nedir o? iş imkanı tabi ki, belki 100 kez başvurup iş bulamadığınız için zorda kalırken devlet size iş güvencesi sağlayacak, nafaka kadınımızı tembelleştiren az bir meblağa mahkum edilmesini sağlarken, bu yasa onun istihdama alınmasını ve kalkınmasını sağlayacak. Buna rağmen çıkacak yasa neden kadını mağdur etsin anlayamadım.

Bu iş bir yandanda siyasi ranta dönüşüyor, bu siyasi bir dava değildir, ülkenin ekonomi ile bağlantılı en büyük sorunlarından biridir, hergün acı haberler duyuyor üzülüyoruz bu tartışılan yasa kesinlikle bir çok kötü durumu ortadan kaldıracaktır. o yüzden parti gurubu içinden bazı kadın üye veya yöneticiler tepki gösteriyor kaçıyor diye geri adımlar atılmamalı, ülkede bu sorunu yaşayan kadınlar parti yöntici yada üyeleriniz değil ki, birgün onlarda yaşabilir ama asıl yaşayan ve mağdur olan sokaktaki kadın ve erkeğimiz, burada mağduriyette sadece bir tek cinsiyet üzerinden yürümek yanlış bir tutumdur.

Erkeğe karşı düşmanca konuşan bayanlarımıza girdiğim çok ortamda sordum, haksız yere oğlunuz benzer durumda kalırsa, cezaevine girerse ve oğlunuzun gözünüz önünde eridiğini veya suça doğru gittiğini görürseniz bir anne olarak kadın olarak mağdur olmayacakmısınız, veya çocukların kız olduğunu düşünün baba cezaevinde anne daha vahim o kız çocukları da kadın olarak mağdur olmayacak mı? Ne kadar psikolojik destek versekte onların kafalarındaki mağduriyet gidecek mi?  Cevap alamadım sadece 3-5 kekeleme ya işte o da var ama, nasıl olacak gibi geçiştirmeler oldu.

Bence bu konuda herkesin empati kurması ve bunun bir cinsiyet ayrımı olmadığını görmesi lazım. Mağdur olan her iki tarafıda kurtaracak bir yasadır SÜRELİ NAFAKA yasası ve desteklenmelidir.

 

 
Toplam blog
: 39
: 115
Kayıt tarihi
: 06.09.18
 
 

Gümrükleme hizmeti veren özel şirketin ith.müş.temsilciliğini yapıyorum, mesai dışında vaktimi ai..