Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '19

 
Kategori
Hukuk
 

Süreli Nafakada Belirsizlikler

Süresiz nafakanın erkeğe yarattığı mağduriyetlerin nihayet sonlanacağı günlere az kaldı.

Bir gün evli kalan hatta nikah veya düğün gecesini bile beraber geçirmeden ayrılan çiftler mahkemeye giderler en hızlısı 3- 6 ay süren dava sonunda erkeğe hayatı boyunca ödemekle zorunlu kılınan nafaka cezası bağlanır. Dava harcı, avukatlık bedelleride extre yüklenir. Evlendiği kadın ile bir kez bile aynı evde kalmamıştır ama hayatı boyunca bağımlı kalarak yaşanılacak bir senede mecbur kılınır. Ödeme yaptı yaptı, yapmadı cezaevi günleri başlar. Düşünelim bunun birde 3-5-15 yıl ve daha üstü evli kalanların halini..

Bir çok kadının (geneli kapsamasada) hayat boyu maaş geliri etmek için evlenip ertesi gün eşini terkettiği bile oluyor. Erkeği bu kadar suçlu, toplum içinde küçük düşürücü durumlara sokmak, elindeki üç kuruş maaşını gasp ederek yeni bir hayat kurmasını engellemek bunların sonunda gelen vahim sonuçlara itmek ve buna birde Türk aile toplumuna büyük zarar veren İstanbul sözleşmesinde diretmek akla mantığa ve vicdana sığmamaktadır.

Tüm bu olumsuzluklara meclis el koyarak düzenleme getirmek adına ciddi adımlar attı, karşıt ve anlamsız tepkilere rağmen süresiz nafakanın kaldırılarak süreli hale getirilmesi önümüzdeki günlerde kesinleşecek, burada süre ile ilgili çelişkiler devam ediyor. Ardındanda sorular beraberinde geliyor..

Mesela brinci seçenek evlilik süresi kadar nafaka, yani 15 yıl evli kalan bir çift ayrılıyorlar, dava açıldığında 15 yıllık evliler ama dava çekişmeli sürdü 4-5 yılda öyle geçti fiili ayrılık süresi oldu 20 yıl, burada dikkate alınacak süre fiili ayrılık ile evliliğin dava açıldığı 15. yıl mı yoksa ayrı geçen 5 yılında eklenerek 20 yıl üzerinden mi ödenecek nafaka ? Evlilik süresince nafaka bu soruları bir kenara koyarsak zaten doğru bir sonuç değil, bu mağduriyetin devamını getirecektir uzun süreli evliliklerin bitişinde özelikle...

İkinci seçenek en az 2 en fazla 5 yıl alınması yönünde, bu daha mantıklı ve doğru bir seçim daha fazlası ise zulme devam demektir. Ama bununla ilgilide kafa kurcalayan merak edilen sorular var.

Örneğin iki eş on yıl evli kalıyor ve anlaşmalı nafaka ve tazminat talepleri olmadan boşanmak için mahkemeye gidiyor. Boşanma oluyor ancak kadın yasal süre içinde feragat edip davayı düşürüyor aile mahkemesi mudahil olamadığında dava yargıtaya gidiyor 2 sene sonra gelen cevap ile boşanma bozuluyor, kadın bu süreç içinde ayrı yaşıyor ve boşanma düşünce ayrı yaşadığını beyan ederek nafaka davası açıyor çocuklarında velayetlerini erkeğe bırakıyor. Nafaka davasıda 2 yıl sürüyor ve sonunda kadına nafaka bağlanıyor geriye dönük iki yılda toplu alınarak. Bu arada boşanma davası sonuçlandıktan 3 yıl sonra erkek dava açıp boşanıyor oda sürüyor 1 yıl ve 10 yıl sonunda ayrılan bu çift resmi olarak 16. yıl boşanıyor. 

Soru şu 5 yıl süresi gelirse bu erkek Nafaka davası açıldığı gün tibari ile nafaka ödediği için süreç o tarihtenmi başlayacak, yoksa fiili boşanma tarihinden mi? Mantık nafaka olduğu için nafaka ödemesinin başladığı gün olmalı ama ülkemizde mantıksız çok şey oluyor o yüzden mantık yürütmek zor, diyelim bu şekilde oldu. Asıl soru nafaka sistem üzerinden mi düşecek, yoksa insanlar tek tek dava açıp mahkeme kapılarındamı geçirecek hayatlarını. Bu Süresiz Nafaka kanunu o kadar yanlış ki çözmek için bile kafa açıyor, her dava ayrı bir facialar zinciri gibi, türlü çorbası gibi.

Devamlı maddelerden kanunlardan bahsediyoruz ama, dava dosyalarının ne kadar yanlışlıklar ile dolu olduğunu süresiz nafakanın süreli hale geçmesinden sonraki karışıklıkların nasıl çözüleceği konusunda net cevaplar bulamıyoruz.

Süreli Nafaka çıkacak ancak süresi ne olduğu bilinmeyen yeni bir alt yapısızlıkla karşılaşılması ne yapacağını bilmeyen memurlar ile karşı karşıya gelmek mümkün.

En olumsuz sonuçlardan biri 5 yıl süresinin hakime bırakılması olacaktır. Mahkemelerin sadece önlerine gelen kağıtlara göre karar aldığı ülkemizde doğru ve hakkanıyetli araştırma yapılmadan verilecek kararlar yeni sorunlarıda beraberinde getirecektir. Süreli Nafaka yeniden bir yargılama ve karara sebebiyet vermeden yasalaşmalı en fazla 5 yıl nafaka ödeyenin sistem üzerinden veya bir dilekçe ile uzatılmadan sonlanmalı.

Yani SÜRELİ NAFAKA çıkacak ama, Erkeklerin meşagati bir süre daha sürecek gibi hali hazırda nafaka ödeyenlerin. Yeni boşanacakların işi daha kolay olacaktır.

Son olarakta ( Fiili ayrılık süresininde 3 yıldan 1 yla düşürülmesi gereklidir. Süreç ilk dava ile birlikte en az 7 ve daha fazla sürmekte ve insanlar mağdur olmaktadır. 30 yaşında boşanmak isteyen kişi en erken 37-38 yaşında boşanabiliyor yeni bir hayat kurması için 10-15 sene kaybediyor. Bunca şeyden sonra evlenme cesareti varsa)

 
Toplam blog
: 39
: 115
Kayıt tarihi
: 06.09.18
 
 

Gümrükleme hizmeti veren özel şirketin ith.müş.temsilciliğini yapıyorum, mesai dışında vaktimi ai..