Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '21

 
Kategori
İlişkiler
 

Süresi olmayan nafaka

BİA Platformu Kurucu Temsilcisi Sayın İlknur Birsel Büyükaçka ile süresiz nafaka konusunu konuştum, bu konudaki düşüncelerini öğrendim. Sizinle paylaşmak isterim.

Birsel Hanım öncelikle BİA Platformu'nun kuruluş amacını anlatır mısınız?

-Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu (Kısa adı BİA) 2014 yılında Süresiz Nafakanın Kriterlere bağlı SÜRELİ olması için toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla kurulmuş bir platform olup bir kartopu gibi büyümüş ve halen büyümekte olan bir platformdur. Hedefimiz Boşanmalarda Kadını da Erkeği de mağdur etmeyen yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini sağlamaktır. İlkelerimiz gönüllülük esasına göre çalışmak ve üslubu kırmızı çizgi alarak ilgili, yetkili kurum ve makamlarla diyalog kurarak sorunlara dikkat çekerken kamuoyunda da farkındalık oluşturmaktı.

Nafakaya dair görüşleriniz neler?

-Öncelikle belirtmeliyim ki; biz nafakaya karşı değiliz. "SÜRESİZ" ibaresinin kaldırılarak evlilik süresi, yaş, eğitim, iş gücü sağlık, çocuklu, çocuksuz durumuna bakılarak Hakkaniyetli süre sınırlı çağdaş bir yasa istiyoruz.
Biz biliyoruz ki, Aileyi Korumak Vatanı Korumaktır.
Biz biliyoruz ki, Kadın ve Erkek birbirini tamamlayan bütünün parçalarıdır.
Biz biliyoruz ki, sonunda İnsan odaklı düşünce kazanacak.
Yasal yollarla bir tarafın tüm yaşamına ipotek konulması kadın hakkını korumak değildir. Kadının özgürleşmesi ve güçlü olması süresiz nafaka ile mümkün olamaz.
Biz sadece adil denge istiyoruz.

-Süre ne kadar olmalı?

Biz BİA PLATFORMU olarak nafakada sınır aralığını belirlerken çok düşündük. İnsan odaklı düşünerek iki tarafı da mağdur etmeyecek önerilerimizi yetkili makamlara sunduk.
Kısa süreli evlilik ve çocuksuz boşanmalarda en fazla 1 yıl, çocuklu boşanmalarda da anneye evlilik süresi de baz alınarak en fazla 5 yıl nafaka ödenmesini önerdik.

-Süre dolduğu halde kadının mağduriyeti sürüyorsa ne olacak?

Süre dolduğunda kadının mağduriyeti devam ediyorsa Sosyal Devletin devreye girerek manevi ve fiziki bağı kalmamış, taraflar arasındaki bu maddi bağın koparılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için bir Nafaka fonu veya evlilik sigortası çözüm olabilir.

Bir de olaya nafaka alan kadın açısından bakılmalı?


-Kadın tarafından bakıldığında ömür boyu nafaka bazı durumlarda kadını güçlendirmek yerine tam tersi ömür boyu pasifleştirmektedir. Ayrıca nikahsız yaşama ve kayıtsız çalışmaya yol açabildiği gibi aynı zamanda kısa süreli fırsat evliliklerinin önünü de açmaktadır.

Nafakanın iptal edilme koşulları da herhalde çok kolay değil.

-Evet, nafakanın iptal koşulları kadının evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü dışında neredeyse imkansızdır. Başka biriyle fiilen evliymiş gibi yaşama veya haysiyetsiz hayat sürme de nafaka iptal nedeni ama bunların kanıtlanması çok zor.

Bir de erkek açısından durum tespiti yapmanızı rica ediyorum.

-Erkek tarafından bakıldığında Süresiz Nafaka genç yaşta boşanmış bir erkeğin ömür boyu yaşamına İPOTEK konması, geleceğini, gelişmesini hatta yeniden evlenmesini, çocuksuz boşanmışsa baba olmasını engellemekte aynı zamanda bekar gençleri de evlilikten soğutmaktadır.

Ya ikinci eşler...

-İkinci yuvalardaki eş ve çocukların durumu çok vahimdir. Sürekli açılan Nafaka arttırma davaları, bitmeyen sonu belirsiz bir borcun mahkûmu olmak, icra davaları, hapis cezaları ikinci evliliklerde de büyük sorun oluşturmaktadır. Travmalara neden olmaktadır
Kadın ve Erkek arasında yıllar boyu süren, kopmayan bu maddi bağ ömür boyu gerilime neden olmaktadır.

Nafaka ve diğer konularda saptadığınız başka sorunlar var mı?

-Çok önemli bir sorun da yıllar süren, bitmeyen boşanma davaları ve bu süreçte ödenmesi gereken tedbir nafakasıdır.
10 yılın üzerinde olup halen devam eden davalar vardır. Fiili ayrılık süresi olarak konulan 3 yıl çok fazladır. Engelli, felçli nafaka mağdurları vardır.
Eşit kusurlu da SÜRESİZ Nafaka mahkûmu olabilmektedir.
Yasa çift taraflıdır şeklinde savunulmaktadır. Kadın veya Erkek hiçbir insan ömür boyu borçlu yaşayamaz. NİTEKİM platformumuzda SÜRESİZ Nafaka mahkûmu bir kadın üyemiz de bulunmakta ve o da SÜRELİ Nafaka yasası beklemektedir. Özetle asıl mesele "SÜRESİZ" ibaresidir.

Birsel Hanım bu söyleşi için çok teşekkür ediyorum.

*

Bugün görüşlerini paylaştığım BiA Platformu Kurucu Temsilcisi Sayın İlknur Birsel Büyükakça Kimdir?

ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunu, 6 yıl özel sektörde mühendislikten sonra kimya öğretmenliğinden emekli... Evli, iki çocuk annesi...

*

Sağlık dileklerimle...

 

 
Toplam blog
: 924
: 4123
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

CENGİZ HORTOĞLU Cengiz Hortoğlu Gaziantep'te doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest a..