Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '13

 
Kategori
Dünya
 

Suriye - Rakamların gösterdiği

Suriye - Rakamların gösterdiği
 

Bir tarafta ABD önderliğindeki Batı (yozlaşmakta sınır tanımayan Körfez krallıkları da dahil), öbür tarafta ise İran-Hizbullah-Rusya-Çin koalisyonu. Suriye’de son iki senedir yaşananlar bu bahsettiğim iki tarafın sidik (bu kelimeyi kullanmak istemezdim üzgünüm) yarışından başka hiçbir şey değil. ABD önderliğindeki ittifak bölgedeki ‘’şer’’ekseninden bir parçanın etkisiz hale getirilip dönüştürülmesini ister. Rusya Akdeniz’de tutunacağı son dal olan Tartus Limanı için bastırır, İran ise mezhep ekseninden olaya bakar. Bu metni yazdığım dakikalarda John Kerry (ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı-bizim içişleri bakanımız yani) ‘’muhaliflere’’60 milyon $ taahhüt ettiğini açıklıyordu. Tabii devrimi çalmakla suçlanan cihadistler parmaklarını yalayacaklarmış. Diğer taraftan Ahmedinejad bozuk plak misali ‘’siyonist ve emperyalistlere karşı direneceğiz’’minvalinde açıklamalar yapıyordu. Başka bir gelişme Körfez ülkelerinin mülteciler adına 1.5 milyar $ yardım sözü vermeleri. Aynı anda silah akışını yönetmek ise ironinin hası. Her neyse ben bu tür absürd gelişmeleri aktarmakla vakit kaybetmek istemiyorum. Zira ülke öyle bir hale getirildi ki kuru ve stratejik analizler yapmak vicdanıma ters düşüyor. Salt rakamlarla bir şeyler anlatmaya çalışacağım,insani ve yürek parçalayıcı olan ‘’istatistiki bilgiler’’ anlayacağınız.

-Ülkede 70.000 insan hayatını kaybetti.(2011 Mart ayından itibaren)

-Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından hazırlanan raporda mülteci sayısının 667 bine ulaştığı bildirilmiş. Bu yılın ilk altı ayı içerisinde de Suriyeli mültecilerin sayısının 1 milyon 100 bini aşması bekleniyormuş. Mültecilerin büyük çoğunluğunun, üç ana ülkeye dağıldığı ve bu ülkelerin Lübnan (181 binden fazla mülteci), Ürdün (204 binden fazla mülteci) ve Türkiye (177 binden fazla mülteci) olduğu belirtilmiş. Suriye’de yerlerinden olmuş kişilerin sayısı ise 4,7 milyon civarında olup, ayrıca ülke içinde 4 milyonu aşkın insan, yardıma muhtaç durumdaymış. Ancak başka bir kaynak ise 26 Şubat itibariyle mültecilerin rakamının 940.131 olduğunu gösteriyor.(http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php)

-Kamu hastanelerinin %57’si zarar görmüş,%36’sı ise fonksiyonel olarak kullanılamayacak durumdaymış. Yaklaşık 430.000 kişi-80 bin çocuk- diyabet hastalığından müzdaripmiş. (Dünya Sağlık Örgütü’nün Suriye ofisinden)

-Açlık ve yoksulluk rakamları ise gelecek adına kaygıları daha da arttırıyor.

Bu içler acısı tablo,Suriye’deki rejime de ülkeyi kan banyosuna çeviren dış dinamiklere de lanet okumak için yeterli. İdeolojiler çerçevesinde olaya bakmak,her iki taraftan birine yaranmaya çalışmak hiçbir problemi çözüme kavuşturmayacak. Öyle olduğu içindir ki, bize de çaresiz ve umutsuz bir şekilde oturmak düşüyor maalesef.

 
Toplam blog
: 5
: 890
Kayıt tarihi
: 18.02.13
 
 

İstanbul Üniversitesi/Gazetecilik Bölümü ..