Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '12

 
Kategori
Siyaset
 

Suriye, Türkiye ve Pkk denklemi

Bir Türk savaş uçağının Suriye hava sahasını ihlal etmesi sonucu Suriye uçaksavarlarınca düşürülmesi ile bölgede zaten yüksek olan tansiyon bir anda daha da yükseldi.

Suriye bunu kendi özgürlüğüne bir saldırı, Türkiye ise savaş uçağının test amaçlı bölgede bulunduğunu iddia ederek Dünya kamuoyuna duyurdular.

İki ülkede olayın aslında çok tırmandırılmasını ve bunun bölgede bir savaşa vesile olmasını istemediklerini dile getirseler de başbakanın konuya ilişkin son demeçleri kafalarda "acaba Suriye ile yolun sonuna mı gelindi?" sorusunu sormamıza vesile oldu.

Özellikle medya da son günlerde iki ülkenin ordularına dair envanterin rakam rakam yazılması ve adeta Türkiye'nin Suriye ye karşı rakamsal üstünlüğünün bir tehdit aracı olarak kabul görüp yansıtılması bu ülkede savaş yanlılarının ülkeyi nasıl bir kaosa sürüklediklerini görmemiz açısından çok önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Suriye'nin içinde bulunduğu ürkütücü ve trajik durum bir girdap gibi tüm bölgeyi içine alacak kadar ciddi ve önemsenmesi gereken bir konudur aslında.

Suriyenin bizim için jeo-politik durumu ne Libya'nınkine, ne de Mısırın içinde bulunduğu duruma benzer.

Suriye düşerse bölgede "domino" etkisi yapar, Türkiye, İran, İsrail, Kürdistan(bölgesel yönetim) Lübnan başta olmak üzere tüm Ortadoğu coğrafyası bir derin kaosa ve çatışmaya sürükler.

Türkiye'nin Amerikan emperyalizmine özenip; tıpkı Amerika'nın sözümona Irak halkını özgürleştirmek adına izlediği stratejinin aynısını izlemeye çalışması ve "Suriye halkının özgürlüğü için (!) " bir takım gayretlerin içine girmeye ülke olarak ne hakkımız, ne de yetkimizin olmadığını bilmemiz ve bunu kabul etmemiz lazım.

Suriye'de ki kriz ve kaosu olsa olsa yine Suriye halkı ve hükümeti çözer.

Aksi bir durum Suriye'nin de bizim içişlerimize müdahale hakkı veriyor ne yazık ki.

Türkiyenin "Kürt sorunu" gibi çok ciddi ve tehlikeli bir sorunu varken ve karşı tarafın bunu kullanmayacağını kim garanti edebilir ki?

Öyle olmalı ki PKK 'nın son eylemlerinde hep Suriye'nin parmak izleri arandı.

Suriye ve Türkiye'nin olası bir savaşı durumunda bu savaşın kazananı olmaz, aksine iki taraf ta savaşın kaybedeni olur ve bu sadece İsrai'lin bölgedeki manevra alanını daha da arttırır.

 
Toplam blog
: 166
: 540
Kayıt tarihi
: 02.09.09
 
 

Batmanın Beşiri ilçesinde doğdum, Mersinde yaşıyorum, edebiyata ilgi duyuyorum, yerel ve ulusal d..